Napisano 7 Lipiec 200519 l Mam GeForce 4 MX , procesor Athlon 1400 MHz , mam zamiar kupić GeForce z seri 6 albo procesor 3000 MHz , co się bardziej przyda do 3D ??? Odrazu dziex za odp .
Napisano 7 Lipiec 200519 l zalezy co chcesz robic ... jesli zalezy ci na skroconych czasach renderingu to procesor i ram ... karta graficzna nei ma wplywu na rendering ... a reszta czyli to co w oknach viewportow to karta graficzna ...
Napisano 7 Lipiec 200519 l Ja proponuje najpierw proca i ram bo kazdy wie jak jest z tym renderem kiedy czekasz i czekasz a pozniej na karte uskładasz.
Napisano 7 Lipiec 200519 l Marcin dobrze powiedział. Zależnie od tego co robisz. Ja np prawie nic nie renderuje (póki co) tylko grafika ciągle pracuje ;) Więc jeśli miałbym się posłuchać hcpiter666`a to bym wyszedł troche na tym jak Zabłocki na mydle (bez obrazy :) )
Napisano 7 Lipiec 200519 l Oka dziex . Mi zalerzy na renderach , więc kupóje Procka dziex . pamietaj ze aby doszło do renderingu przydało by sie coś wczesniej zrobić:D dlatego niezapominaj o reszcie:)
Napisano 7 Lipiec 200519 l Kupowanie karty graficznej jest napewno lepszym wyborem. Gdy polygony w scenie dochodza do setek tysiecy, to wlasnie poruszanie sie w viewporcie jest najwazniejsze. Rendering mozna zostawic na noc lub bedzie on trwal godzine/pare godzin, ale nic tak nie wkurza jak "skaczacy" viewport. Jezeli jednak robisz modele low poly, to tu masz pewna dowolnosc, chyba ze stosujesz proces znany chociazby z produkcji doom'a. Najpierw model high poly, z ktorego nastepnie robi sie mapy bump/normalnych, itp. i upraszcza sie go.
Napisano 7 Lipiec 200519 l athlon 1400, czy procesor amd taktowany 1400MHz? To zasadnicza roznica... Jesli to 2 opcja (w co wątpie) to lepiej jest zmienić karte graf. Jeśli pierwsza to można się zastanawiać.
Napisano 8 Lipiec 200519 l Doradzalbym jednak procesor/pamiec zamiast karty graficznej. Mnie (inaczej niz RA) najbardziej wkurza nie skaczacy viewport a czekanie kilkanascie minut na jakikolwiek test render :/ Przesuniesz 3 vertexy, zmienisz mapke opacity or cos, jedna pierdola i znowu czekania 5 min, pier'ole taka robote :D
Napisano 8 Lipiec 200519 l Przerabianie akurat tego modelu na Quadro bardzo malo daje - wiem bo mam :/
Napisano 8 Lipiec 200519 l a ja bym kupil i to i to :D procek to jakiegos semprona np. 3000+ za 400pln a grafe to starego dobrego ti4200 za 300pln i na quadro go. tak przede wszystkim to jaki masz budzet? poza tym pamietaj, ze warto czasem przejsc sie po komisach i wpasc na allegro. dzieki temu mozna sporo zaoszczedzic.
Napisano 8 Lipiec 200519 l aa ja mam radka 9200 i chodzi identycznie jak gf 6600 heh - mowie o pracy w maxie, tak wiec po****łem system i oddalem to spowrotem i tak mam dalej ponad 500 zł w kieszeni i pracowac da sie w miare bezproblemowo za 3x taniej no gf mozna przerabiac na quadro..czemu nie- ale czy naprawde warto?:) chyba ze robisz metropolie i płyty chodnikowe z 23324 poly ;)
Napisano 8 Lipiec 200519 l Autor YYYY. Jestem początkujący ( więc nie wiem co to przerobienie gf na quadro :D ).Czytając wszystkie komenraże doszłem do wniosku że kupie sobie procka , bo nie robie skomplikowanych modelów , lecz bawie się vray'em , afterburnem , itp. Dlatego zależy mi bardziej na renderach niż poruszaniu się w viewport'cie . A mój budrzet to 270 zł. plus 100 dolców . z czego mam zamiar wykożystać te dolarki i jakieś tylko 50 - 100 zł. czyli jakieś 400 złotych mniej więcej . Gdyby mi ktoś jeszcze mógł wytłumaczyć co to jest przerobienie karty na quadro i co to daje . Odrazu jeszcze dziex za wszystkie odp.