Napisano 25 Sierpień 200519 l Zastanawia mnie jedna rzecz: mam scenkę skomplikowaną na maxa, ładuję ją w maxie i od razu moje marne 512 MB RAMu znika. Teraz zainstalowałem sobie FreeRAM XP Pro, naciskam, żeby zwolnił mi trochę pamięci i nagle mam 250MB wolne! Myślałem, że Windows XP sam potrafi dobrze zarządzac pamięcią. To jak to w końcu jest z tym RAMem? Wolne jest, to znaczy, że na swapie nic nie ma?? To po co ja mam 3GB ustawione? I jeszcze jedno: jak zapuszczam rendering, to czy mam co jakiś czas zwalniac ten RAM, czy to może g.... daje?
Napisano 25 Sierpień 200519 l nie radze uzywac takiego program zwlaszcza przy renderingu... ogoolenie WinXP zarzadza ram'em w spsoob taki "dopoki jest wolny to dobrze zeby go sobie wykorzstac" ...
Napisano 25 Sierpień 200519 l ja się nie znam ale to chyba nie zalezy tylko od windy. np max renderując vrayem raz przydzielonego ramu juz nie potrafi odzyskać.
Napisano 25 Sierpień 200519 l nędzne 512 mb ramu? jaką ilości ramu zapewnia komfort, np. w twoim przypadku szeryfie?
Napisano 26 Sierpień 200519 l a masz Sans cztery sloty na ram? Bo u mnie są trzy i jak się rozglądałem za 1GB kością pamięci to nie jest za ciekawie.
Napisano 26 Sierpień 200519 l Autor No, też bym chciał 2GB, ale na razie kasę zbieram na trzeciego kompa do renderingu sieciowego. A 1GB ostatnio na Allegro widziałem.
Napisano 26 Sierpień 200519 l no ja pracuje na 1GB w tej chwili ale zamierzam sie na + 1gb jeszcze :) mam 4 sloty wiec luzik hehe. nie uzywam XP , a na moim w2000 raczej bez problemu jesli chodzi o pamiec. w tej chwili dokladnie 1gb ram + 800 mb swapa.
Napisano 26 Sierpień 200519 l Bacry napisał: a masz Sans cztery sloty na ram? Bo u mnie są trzy i jak się rozglądałem za 1GB kością pamięci to nie jest za ciekawie. na giełdzie przy stodole w weekendy koleś z bagażnika samochodu sprzedaje tylko ramy. powinien mieć 1gb a jeśli nie to komputronik na marszałkowskiej.