Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Widziałem na innym forum taki tutrioal co można wyciąć dziurę w boksie za pomocą drugiego boxu. A dokładnie to było tak że robimy box i później 2 i wycinamy w pierwszym taką dziurę jak box 2.

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

to się nazywa boolean, znajdziesz to w compound objects i w maxowym helpie :)

Pozdrawiam

Napisano

Boolean - to jest to :)

Jeśli nie wiesz jak działa poszukaj tutaj na forum albo w helpie programu, którego używasz, pod hasłem "boolean".

pozdr

Napisano

compound objects -> boolean -> pick operdant b ( czy jakoś tak ) i zaznaczasz box który ma robić otwór w pierwszym...

ps. naprawdę w tym tutorialu nic nie było o tym napisane??

pozdr

Napisano

z zakłądce create(po prawej)

standard prim>compound

najlepiej zaopatrz się w powerboolean

Napisano

Po prawj stronie jest taka strzałka pod nią są jakieś kwadraciki a niżej pisze StandardPrimitives, wciskasz to i wybierasz CompoundObj

Napisano

zaznaczasz jeden obiekt klikasz boolean, pick operand B, wybierasz drugi obiekt a potem rodzaj operacji, union, A-B, B-A itp... To tak bardzo w skrócie

Napisano

To ja jeszcze taką radę Ci dam: staraj się w miarę możliwości nie używać boolean'a, w ostateczności, kiedy nie masz już zamiaru nic robić z tym obiektem.

Napisano
  • Autor

Jeszcze jeden problem. A mianowicie załadowałem plik jpg. do material editor ale nie da się go nanieść na teksturę.

Napisano

Pliki z teksturą ładujesz do kanału diffuse jakiegoś materiału:

Zanaczaś kulkę z materiałem, klikasz wtaki kwadracik obok diffuse, wybierasz pozycję bitmap i wybierasz plik z birmapą.

Napisano

kolejny leniwiec :(

masz maxa wiec przeczytaj calego helpa, wszystkie tutoriale, oraz user reference. tam jest mapisane wszystko o wszystkim, z pewnoscia sa odpowiedzi na twoje pytania i opisy wszystkich funkcji o ktore pytasz

no, to wszystko ;)

sprezynke o ile pamietam splinem

Napisano

Heh, mamy swiezaka w 3dsmax.;) ;). Ale dobra ja sie nie pyskuje bo ja jestem nowy na forum to tez moze byc ze mna podobnie wlasnie tu. Ale mysle ze forum nie jest takie trudne w obsludze jak max. ;) Heh a poza tym tak jak mowil Kome. Poczytaj helpa do maxa (klawisz F1) a Ci sie troszeczke rozjasni wszystko. Tym bardziej ze max ma go bardzo wyraznego. A taka najprosciejsza sprezynka??? Przepis:

1. wejdz w create > shapes > Helix

2. wstaw na scene ksztalt i przejdz w zakladke modify.

3. Ustaw tam wedle uznania i zaznacz "renderable"

4. wyrenderuj.

5. jak chcesz widziec zadatek efektu w viewporcie bez renderingow zaznacza w modify tego shape'a "Display render mesh"...

Thats it.

P.S. To forum jest extra... Mysle ze bede zesciej tu bywal i postowal...

Napisano

Ej, no co Wy... wchodzisz w create/dynamic objects/spring. i masz sprężynę. Mozesz okreslać nawet jej parametry fizyczne, podczepiać ją, o ilości zwojów, grubości i dokładnosci modelu juz nie wspominając.

Ups... czyżbym jednak o nich wspomniał?

PS. Tam jest równiez Damper, czyli tłok. Podczepiasz do modelu i działa zgodnie z własną definicją.

Napisano

Ten temacik to jest dla Vorka i Tweety`ego ;) a tak na serio to mozna nawet ze splajnów spręzyne wymodelować :D

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.