Napisano 11 Lipiec 200321 l hi. Chcialem poznac wasze opinie na temat programow maya i 3dsmax , ktory z tych dwoch wolicie , i z jakiego powodu wybraliscie ten a nie inny i co o nich sadzicie ... jesli ktos uzywa jeszcze jakis innych programow , tez niech sie wypowie ... ja czuje sie dobrze w srodowisku 3dsmax ale ostatnio zaczalem doceniac mozliwosci mayi ... no ale nie wazne ... czekam na wasze opinie
Napisano 11 Lipiec 200321 l witam widzialem (mam) maye 4,5 i 5 oraz maxa 5, uzywam maxa, przyzwyczaiłem sie do niego, wydaje mi sie bardziej przyjazny, poreczny, ale moze to dlatego ze mayi prawie w ogóle nie uzywalem:). Podstawowe wyposażenie mayi jest o niebo leprze niż w maxie, np robienie włosów, sierści, chmur, większy wybór materiałów itd.
Napisano 11 Lipiec 200321 l heheh wiesz co Karawan.....nie bede tu pisal wszystkich zalet mayi...itd.. bo teraz sie pakuje i nie mam zbytnio czasu....ale zacytuje ci wypowiedz \"crysa\" z forum : \"MAX JEST DOBRY, MAX JEST BARDZO DOBRY, MAX JEST SUUUUPER, ale maya jest lepsza\" A jak dalej nie wiesz czemu maya jest lepsza to przejrzyj sobie pare topicow o podobnym temacie.....zreszta jestes moderatorem to powinienes wiedziec ze takie podobne tematy byly kiedys omawiane....... POZDRO :]:]
Napisano 12 Lipiec 200321 l ja niestety nie wiem jak jest z Maya bo nie mialem jesscze z nia stytcznosci...ale slyszalem wiele i chyba bedzie trzeba go sprobowac :)) pozdr
Napisano 16 Lipiec 200321 l ile razy mozna?? podoba ci sie max to siedz w maxie nie odpowiada ci to przerzuc sie na maye. prosta sprawa. kazdy lubi cos innego.
Napisano 18 Lipiec 200321 l Dokładnie. Nie ma sensu wstrzynać podobnych rozmów. Jest to bez sensu bo wszystko zależy od człowieka, jego umiejętności, znajomości programu, doświadczenia. Każdy robi w tym w czym lubi, co mu najbardziej pasuje. W Europie przyjął się max (zdecydowanie), na zachodzie Maya ... ale to nie znaczy ,że dane oprogramowanie jest lepsze czy gorsze ...
Napisano 18 Lipiec 200321 l Jeżeli weźniemy wzór: (funkcjonalność*możliwości*przystepność materiałów edukacyjnych*szybkość pracy)/awaryjność to z moich doświadczen z programami i \"obliczen na oko\" lista wygląda tak: 1.XSI 3.5 2.Cinema 4d 3.Maya 5.0 4.Max 5.Lightwave 6.Houdini i inne Oczywiście to dość subiektywna i pomiająca skrajności lista. Wazne abyś sie dobrze czuł w programie, najlepiej pooglądał filmy z pracy zawodowców i wyobraził siebie w ich roli. Jeżeli weźniemy nowy wzór: (funkcjonalność*możliwości*przystepność materiałów edukacyjnych*szybkość pracy)/awaryjność*cena i ekonomia to lista jest inna, wrecz odwrotna:D Wszystko lezy w rekach twórców programów. Ważne, aby program był ciągle rozwijany,używany na skalę swiatową = miał dużą i bogatą społeczność.
Napisano 18 Lipiec 200321 l Originally posted by Adek W Europie przyjął się max (zdecydowanie), na zachodzie Maya ... Byłbym ostrożny z takim stwierdzeniem, w końcu Polska to nie cała Europa[lol2] Podział udziałów programów jest dla tych kontynetów bardzo równy, wrecz stały. Zbyt duża skala.
Napisano 26 Sierpień 200321 l kurcze znowu ten temat \" a co jej st lepsze \" ludzie ile mozna .... [co?] w kolko to samo kazdy swoje lubi i tyle
Napisano 9 Luty 200817 l Jak dla mnie dużo lepszy jest max, ponieważ się do niego przyzwyczaiłem, ale to nie jest dobry powód aby z niego korzystać. Najlepiej wypróbować dwa programy ( ściągając triale aby nie płacić pieniędzy ) i dopiero wtedy wybrać najbardziej odpowiadający.
Napisano 14 Kwiecień 200915 l Dobra, przez przypadek trafilem na ten temat, ale celowo szukalem:P Zastnawiałem sie w co lepiej inwestowac czas, czy uczac sie 3dmaxa czy mayi, i jak na rynku pracy wyglada popyt na umiejetnosci w tych programach. Ja szukajac programow do tworzenia 3d znalazlem cos takiego jak Strata 3d. Osobiscie nie znalazlem za wiele o tym programie. Za wiele tez w nim nie umiem, ale moze ktos z Was sie zna lepiej i powie mi jak Strata wypada przy reszcie
Napisano 14 Kwiecień 200915 l Może to ci pomoże: http://cgenie.com/articles/104-cg-community-survey-upgrades-09.html