Jump to content

Rysunki Nicponia...

nicponim

Recommended Posts

• Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

O kurde...:)

Malefatal zrobił dobry uczynek że Cię namówił.

Super prace - bardzo fajne pomysły (pierwszy rysunek wymiata)

Pozdro

Ciekawe - maja cos w sobie. Podoba mi sie najbardziej 1 - fajny zabawny pomysl i niezle wykonanie. Prosiles o krytyke i ocene wiec jedziemy :)

Po pierwsze - rada - nigdy ale to nigdy nie rysuj na kartce w kratke a jak juz rysujesz to schowaj gleboko i nie pokazuj na forum bo to lekki obciach. Rozumiem ze czasem sie ma chwile w szkole - nudna lekcje itp - ja zawsze mam pare kartek czystych na takie okazje, poza tym widac ze te prace sa u ciebie wykonczone i dopieszczone wiec na szkolne bazgroly nie wygladaja.

Co do poszczegolnych rysunkow :

1) Jak napisalem - fajny pomysl i calkiem zgrabnie narysowany. Widac miejscami - po nieco chaotycznych liniach glownie - ze masz jeszcze nie wyrobiona reke. Trzeba duzo cwiczyc. Poza tym to troche brakuje okreslenia przestrzeni troche ta scenka jakby zawieszona w prozni, troche rzuconych cieni by pomoglo.

2 i 3) Podobne pozy, widac ze jeszcze nie znasz dobrze anatomii bo miejscami proporcje siadaja. Troche zbyt chaotycznie oswietlone. Na 3 obrazku mniej bo operujesz tylko czernia ale 2 obrazek przez dziwne cieniowanie - zbyt roznomierne - jest nieco nieczytelny. W zyciu nie kazdy ksztalt odbija tak samo swiatlo i nie kazdy jest tak samo oswietlony. Np. skad te plamy bieli na klacie rycerza i brzuchu demona - nawet jesli pojawi sie tam jakies odbicie swiatla blask na metalu itp to bedzie mniej intensywny.

4) Fajny pomysl i wykonanie tez niczego sobie. Anatomi sie nie czepiam bo to taka konwencja. Gdyby nie bylo na kratkowanej kartce to juz mozna sie z tym pokazac :) Ładne kolorki - choc nieco przybrudzone, ladnie zrobiony metal lyzwy.

5) Krzywa glowa jak cholera, kolor ladny zwlaszcza skory. Plus za probe rysunku ze skrotem - srednio udana ale zawsze sie liczy.

6) Chyba jedyny ktory ma ciekawa ( czy w ogole jakas ) kompozycje. Fajnie rozplanowane. Widac juz troche probe oddania glebi - puszki i te wzgorza. Fajna postac. Fajny kolor - szczegolnie dobrze wygladaja te pojeminiki z plynem, widac ze to szklo i nawet babelki sa - podoba mi sie :)

7) Ponownie niezle kolorowanie ratuje troche kiepsko skonstruowany rysunek. Troche dziwnych krzywizn i dysproporcji. Anatomia jest wazna nawet dla kogos kto ma styl kreskowkowy. Podoba mi sie bardzo zabieg z drugim zrodlem swiatla i niebieskawym odblaskiem na prawej stronie klauna. Sknocona jest kompozycja - rysuje sie albo glowe (popiersie) bez rak, albo obcina goscia w polowie uda albo rysuje sie cala postac. Tak wyglada troche przypadkowo. Jakby ci kartki zabraklo - bo tak chyba bylo - trzeba rysunek rozplanowac na kartce zanim zabierzesz sie do kolorowania.

Tyle ode mnie. Mam nadzieje ze sie nie pogniewasz i ze ci sie przyda moja krytyka.

heh dzieki wielkie za wszelkie komentarze! Co do krytyki- nie nie gniewam sie;p dobrze ze trafi sie ktos kto potrafi poprzec konkretnymi argumentami krytyke...Wiem wiem ze linia jest niepewna,ze nie ma przestrzeni,ze jeszcze wiele wiele brakuje...Ale

te rysunki to sa "chwilowe wykorzystywane pomysły" -miałem pomysł to rysowałem- nie chodziło mi o to by narysowac piekny rysunek; narysowałem jakies kontury postaci,pozniej pomyslałem ze pokoloruje- tak z ciekawosci aby zobaczyc jak wyjdzie, czasem konczyłem ,czasem nie, stad brak przestrzeni i wielu innych rzeczy. Zaden z rysunów nie był wczesniej planowany- czysty spontan i tyle:D DCzasem zamiast konczyc pierwszy zaczynałem drugi, czasem sie zniechecałem i nie konczyłem stad wyglada to jak wyglada;] . Obecnie chodze na rysunek przygotowujacy na architekture wiec z pewnoscia juz prace beda wygladac inaczej( pare rzeczy dopiero teraz sobie uswiadamiam na ktore wczesniej nie zwracałem uwagi:p) eeee dobra nie ma co wiecej tu pier.dolic, jak bede jakies nowe prace( chodz narazie sie nie zanosi:/) to wrzuce... tyle- trzymajcie sie towarzysze!