Kulki Napisano 13 Styczeń 2006 Napisano 13 Styczeń 2006 Powiem o co mi biega... to co widac na screenie to mapa poskladana w Photoshopie. A chodzi mi o to jakim programem przygotowywac ją do codziennej prezentacji pogody? - mapa polski to bitmapa - poszczegolne chmorki to avi z kanalem alfa Przygotowanie mapy polega na ustawieniu nad miastem odpowiedniej chmurki.... sloneczka itp + temperatura. Prawde mowiac chcialem robic to w 3DSMAX ale troche szkoda mi sporej kasy na licencje... zastanawiam sie czy lepiej, wygodniej, szybciej robic to jakims programem do kompozycji, lub moze Adobe Premierem? Pomozcie bo naprawde troche mi zal wywalac durzą kase na 3DSMAXa za pomoc z gory wielkie dzenks.
adek Napisano 13 Styczeń 2006 Napisano 13 Styczeń 2006 Hmm... jesli mialaby byc codziennie przygotowywana to raczej Adobe Premiere odpada bo musialbys codziennie skladac filmik? Ja moze patrze na to inaczej ale skorzystalbym z flasha w ktorym mozna stworzyc sobie taki szablon. Mozna ustawiac, przestawiac i ekperymentowac do woli :) ale tak jak mowie,moze ja patrze na to inaczej :)
Lumpy Napisano 13 Styczeń 2006 Napisano 13 Styczeń 2006 W maxie?? Ja bym to zrobił w After Effects, ale on tez do tanich nie należy EDIT spróbuj tego http://www.jahshaka.org/content/blogcategory/1/46/ darmowy soft
Kulki Napisano 13 Styczeń 2006 Autor Napisano 13 Styczeń 2006 Adek ale te aviki to mozna jakios by wykorzystac we flashu? (jak gadam glupoty to sory ale we flashu to sie totalnie nie orientuje)
Shogun 3D Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 We Flashu możesz o ile się orientuję wstawiać gotowe animowane gify, tudzież animacje w formacie .swf, a gdzie je nad mapą polski umieścisz, to juz Twoja sprawa. Potem to eksportujesz całośc do .swf i już.
Kulki Napisano 14 Styczeń 2006 Autor Napisano 14 Styczeń 2006 To ma byc eksportowane do jakiegos pliku animacji np AVI potem zrzucane na bete i z realizacji puszczane na blueboxa lub plazme... a jak myslicie wygodnie byloby cos takiego robic w Adobe Premiere?
Shogun 3D Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 Klatki to klatki. Nie wierzę, żeby nie dało sie z Flasha zrobić eksportu do .avi, albo chociaż do pliku i potem to złączyć w Premiere na przykład do .avi
Kulki Napisano 14 Styczeń 2006 Autor Napisano 14 Styczeń 2006 Czy to bedzie AVI czy cos innego nie ma znaczenia bo i tak bedzie zgrywane na tasme.
streaker Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 To ma byc eksportowane do jakiegos pliku animacji np AVI potem zrzucane na bete i z realizacji puszczane na blueboxa lub plazme... a jak myslicie wygodnie byloby cos takiego robic w Adobe Premiere? Obleci, raz byś sobie poustawiał wszystko, potem tylko do plików na poszczególnymi rejonami unlink media i link media.
Kulki Napisano 14 Styczeń 2006 Autor Napisano 14 Styczeń 2006 Streaker znaczy sie masz na mysli, ze sobie np plik z burza overwrajtuje powiedzmy plikiem ze sloneczkiem i w Premierze mi sie to samo ustawia tak?
Traitor Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 Robota typowo Afterowa. Pamietaj, aby avika wypuscic z przeplotem jezeli to idzie do tv. Pozdro
Traitor Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 Poza tym, grafika wchodzi w tzw Strefe bezpieczenstwa, trzeba by to poprawic.
Gotham Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 Adek z tym flashem to mnie rozbroiłeś :D, mocno wyuzdany pomysł, ale w sumie możliwe, tylko czy aby na pewno optymalne? ;) Tak jak napisał Traitor do tego służą softy do compo: Combustion, AE etc. PS. Jak na mój gust- to ta mapka nie jest za "ładna" :\... Pozdrawiam,
southside Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 Mysle ze nie ma co sie zastanawic - After effects. Tylko tak jak wczesniej zauwazono pamietaj o ramce bezpieczenstwa i renderuj po fieldach najlepiej takich jakie ma ustawiony zestaw ktory bedzie to zrzucal na bete np. Avid.
Remedy Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 W zasadzie pakiet Macromedia (teraz Adobe) tak się rozrósł, że można różne cuda porobić. Flash bez najmniejszych problemów operuje plikami AVI więc tak jak Adek napisał jest to jakaś alternatywa. Mimo wszystko z pewnością są bardziej odpowiednie to tego programy.
streaker Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 Streaker znaczy sie masz na mysli, ze sobie np plik z burza overwrajtuje powiedzmy plikiem ze sloneczkiem i w Premierze mi sie to samo ustawia tak? Dokładnie. Co do postów powyżej, to racja, powinno się do tego typu używać softu do compositingu, ale ten przypadek jest bardzo prosty i jeżeli ma premiere, to nie ma sensu wywalać kasy na after. A tak swoją drogą to nowe Video Collection ma się pojawić 17 stycznia.
Rekomendowane odpowiedzi