Napisano 25 Styczeń 200619 l Mam takie pytanko do Was chłopaki (dziewczny również). Tak patrząc na to zaje... forum to widzę, że wy zdolniachy jesteście. Również się interesuję grafiką, ale mam problemów w bud. Jak widzieliście w moich tematach to na razie moje prace są very amatorskie. Czym wy szkicujecie w szkołach? Prosiłbym o dokładne nazwy. Chodzi mi głównie o ołówki, kredki i flamastry. Ja używam zwykłych kupionych w sklepie wszystko po 4zł :P. Głównie mi chodzi o concepty robione na kartkach. Ostatnio zwiększyli mi liczbę godzin nudnych lekcji to se porysuję. Pomóżcie
Napisano 25 Styczeń 200619 l buehehe:D...wiesz powiem ci tak rysuj na czym kolwiek nie wazne czym...ale rysuj:D...ja osobisci tworze zwykle oloweczkiem hb za gora 1,50 zl:D...na sliskim technicznym bloku....ale bardziej do rzeczy artystycznych to polecam kartki z faktura:)
Napisano 25 Styczeń 200619 l 4 zl? bosz... ja kupuje po 1,20 edit: yh miwt sie wcisnal pierwszy ;] pzdr...
Napisano 25 Styczeń 200619 l Autor a używanie ołówka B6 na kartce zwykłej z kompa, ale białość 4 gwiazdki jest mądre? EDIT: korzystając z pasującego tematu piszę: jest gdzieś tutor jak zrobić ołówkiem głębię? Wiecie cienie i światła tak żeby wypukliło trochę obrazek
Napisano 25 Styczeń 200619 l trudno odpowiedziec na takie pytanie...wszystko zalezy jak tobie sie czyms takim i na czyms takim dziala:)...kwestia gustu
Napisano 25 Styczeń 200619 l To się nazywa minimalizacja kosztów. :) Wy przynajmniej wiecie za ile kupiliście ołówki, ja mam stare, Czecho-słowackie Koh-i-noory. :( Dramat. Osobiście nie zaczynałbym od ołówka 6B, lepiej coś twardszego na początek.
Napisano 25 Styczeń 200619 l Autor Ja rysuję od dawna - tak z nudów. Ostatni zaczęłem od miękkich, bo prubuję tworzyć z głębią. Tylko, że ta głębia mi nie wychodzi. A szkoda. Moje rysunki nie były takimi dziełami, rysowałem tylko żeby zabić czas na lekcjach. Chciałym się nauczyć malować jak Wy.
Napisano 25 Styczeń 200619 l To i ja dodam coś od siebie, bo śmieszny ten wątek. Ja jetsem maniakiem papieru i kupuję duże ilości owegoż. Różne bloki po kilkadziesiąt złotych, jak i pojedyncze arkusze. Ja ci chłopie polecam: idź ty sobie do sklepu, popatrz co mają, kup sobie po jednej kartce różnego rodzaju, zabazgraj to wszystkim czym masz i wtedy zobaczysz co daje jaki efekt. Takie pytania są absurdalne, bo mogę ci powiedzieć np: rysuj ołówkiem stabilo 2B na papierze canson gramatury 120g. I co? Będziesz tak rysował? Nie, bo trzeba samemu próbować i dojść do tego co jest ciekawem, i czym najlepiej się tobie rysuje. Także do sklepu, pomacać, pooglądać, nabyć i rysować.
Napisano 25 Styczeń 200619 l np. koka... :)W zupełności wystarczy czysta. :) heh, mam taki papier Cansona. :)
Napisano 25 Styczeń 200619 l Autor ja nie mam takich sklepów, a przedmioty kupuję w spożywczym albo w wszystko po 4 zyle
Napisano 25 Styczeń 200619 l ja sie wychowalem na olowku technicznym. Gumowy Pentel za jakies 5zl + rysiki (byle jakie xD ) HB za 2zl. Zwyklym olowkiem nienawidze rysowac :>
Napisano 25 Styczeń 200619 l eee ja zawsze chodze do ikei i wracam ze 120 olowkami :) za wszystko inne zaplacisz tam karta master card olowki masz za darmo i fajne sa :D
Napisano 25 Styczeń 200619 l Autor ja zostaje przy moim B6 i kartce z zeszytu lub z drukary dzieki za wszystko
Napisano 25 Styczeń 200619 l tuty ołówkowe http://www.conceptart.org/forums/forumdisplay.php?f=42, szukaj postów autorstwa fredflickstone np ten http://www.conceptart.org/forums/showthread.php?t=14119
Napisano 25 Styczeń 200619 l Jeśli chcesz mogę ci zrobić zakupy we Wrocławiu i wysłać. Takie podstawowe, ale fajne. Tylko kwestia uregulowania wydatków.
Napisano 25 Styczeń 200619 l Jakiś fajny zestaw typu pudełko ołówków od 2H do 8B i jakieś fajne szkicowniki z różnym papierem (gramatura, kolor, faktura). Kurde, ale się nakręciłem ha ha. Załączam kilka obrazków dla przykładu: Efekty znajdziesz tu http://conceptart.org/forums/showthread.php?t=57906 Kilka moich prac.
Napisano 25 Styczeń 200619 l Ja przez dłuzszy czas rysowałem byle co, byle czym, byle gdzie (nawet w tych zółtych, przylepnych, malutkich karteczkach)..ale to g**no wychodziło i g**no było warte. Ostatnio zmądrzałem i kupiłem sobie ołówki 2H, 4B, 5B (1,50 zł szt.) i jeszcze dla lepszego efektu przeniosłem się na zwykły blok rysunkowy bo ma lepszą fakture (papier do drukarek jest troche za "śliski")
Napisano 25 Styczeń 200619 l Takie ruskie olowki by siadly. Pamietam, ze ruskie wyroby plastyczne przewaznie mialy calkiem niezla jakosc... A taki "szkicownik" mam w domu :D Co prawda nie nadaje sie zbytnio na szkicownik (brakuje spirali), ale ogolnie calkiem spoko.
Napisano 25 Styczeń 200619 l moim zdaniem najlepiej sie uczyc rysowac na "jak najprostszym" sprzecie, gladki zwykly papier, olowek jakies 2B, na papierze z fakturka owszem wyjdzie ci ladniej, ale nie o to chyba w tej zabawie chodzi, bo i tak nie bedziesz tego w zaden sposob kontrolowac a co do tutoriali to z nich sie nie nauczysz rysowac :] pzdr i powodzenia
Napisano 25 Styczeń 200619 l Ołówki czeskie! A ten bloczek ma super papier do tuszu. Szczególnie jak się zacznie od tyłu, jest gładszy. Spodziewałem się i coś mi się wydaje, że ten wątek rozwinie się bardzo ha ha! A i fakt, że rysować można wszystim i na wszystkim jak się chce.
Napisano 26 Styczeń 200619 l Autor Ostatnio zauważyłem ,że lepiej mi się rysuje na papierze gorszej jakości - nie śliski tylko taki miękki - jak te tańsze bloki techniczne :) Te tutoriale są świetne, nie pamiętam ktróy to był, ale uczę się perspektywy zaczynajać szkicować siatkę. P.S. Po ile te koh-i-nory?
Napisano 26 Styczeń 200619 l chyba ponad 20 zł. ja kupowałem dawno, a teraz są z super dizajnem-czarno złote chyba. w metalowym boksie. a lepiej się rysuje na takim, bo jest szorstki i bardziej "zbiera" grafit, ale za to na sliskim nie wiedać dużej ziarnistości. każdy ma swoje wady i zalety, zależy jaki efekt chce się osiągnąć.
Napisano 26 Styczeń 200619 l po pierwsze Mich@l brawo za odwagę, napisać takie coś na forum, to trzeba mieć kohones:p, po drógie co lubisz rysować? co ci wychodzi w twoim mniemaniu? jak masz takie coś to szkol sięw tym, i rozwijaj przy okzji w innych dziedzinach, nie wszystko na raz:) rzycze powodzenia keep workink ps: Deus co ci się zrzera avatar:P:P
Napisano 26 Styczeń 200619 l olowki to polecam STAEDTLERA nie ma porownania z innymi, a papier to obojetne naprawde tyle zeby nie jakis kilkudziesiecio gramowy z drukarki, ale zwykly brystol za zyla, no pozdro
Napisano 26 Styczeń 200619 l To jakoś inaczej niż ja, staedlera nie cierpię, jakieś twarde są ich olówki. Wolę już jakieś czeskie cosie, marka nieważna, byle miekki bo nie mam twardej łapy. Papier porowaty, nie gładki i im bardziej zszarzały tym lepiej, uwielbiam stare kartony z resajklingu:).
Napisano 26 Styczeń 200619 l mi się dobrze śmiga automatikami 0,5 różnej + rysiki różnej twardości i miękkokści. fajne narzędzie do ciachania drobnych kresek i szczegułów. taki automatik to mój niezbędnik!
Napisano 27 Styczeń 200619 l Ja szkicuje tym, co mam pod reka.Kartka zeby byla biala i nie cienka jak papier toaletowy i luz.Olowki mam te ktore pozostaly mi ze szkoly sredniej (1 zl).Ostatnio wydalem na ołowek 3,6 zl ten z wymienianymi rysikami (swietny do konturów).Mozesz takze zakupic gumki roznej twardosci, nimi mozesz robic odblaski swiatla.Duzo szkicuj.
Napisano 27 Styczeń 200619 l ja lubie olowki derwenta, maja jeden bajer ktory mnie urzeka, mianowicie nie maja lakieru na drewienku, tzn maja ale matowy, nie klei sie do nich reka, sa takie suche w dotyku, no ale kosztuja 5zl/szt. (przynajmniej w szczecinie) polecam do nauki twardosc B3. a ogolna zasada to im miekkszy olowek tym grubsza faktura papieru. co do jakosci samego grafitu to koh-i-nory sa moim zdaniem bardzo dobre (ok 1zl). i tanie. faber-castell tez sa raczej nie drogie (do 2zl). chociaz cen nie znam, raczej zgaduje. a ja uwielbiam stare pozolke papiery cos jak teraz wygladaja szkicowniki leonarda czy innych renesansowcow.
Napisano 27 Styczeń 200619 l mianowicie nie maja lakieru na drewienku od dotykania nielakierowanego drewna mam ciarki i odruch wymiotny :)
Napisano 27 Styczeń 200619 l Autor Gdzie można kupić te koh-i-nory i po ile? Czy one są w metalowym pudełku? Jestem zainteresowany ofertą grimm'a, ale na razie muszę poznać cenę.
Napisano 27 Styczeń 200619 l Kurde, właśnie byłem w plastycznym i zapomnałem sprawdzić!! Myślę, koło 20 zł, chyba troszkę ponad, no nie pamiętam! Tak, są w metalowym pudełku. W razie czego mogę jutro podejść i dam znać. Zresztą poszukaj na necie, może są jakieś sklepy online dla plastyków.
Napisano 27 Styczeń 200619 l Jaka grubość? Zapewne chodzi ci o stopnie twardości. Ołówków jest 12 od 2H do 8B, w tym mało popularne oznaczenie F-pomiędzy H a HB. Jutro napiszę ile takie coś kosztuje. A jesli chodzi o wymiary to standardowy ołówek w długości i średnicy. Oczywiście średnica grafitu zależna jest od stopnia H są cieńsze, B grubsze. Ale tylko grafit, drewienko wszystkie mają takie samo. Kurde, ale się tu wywody o ołówkach zaczęły, ale tak jak przewidywałem ;)
Napisano 27 Styczeń 200619 l Autor :) w końcu jakiś mój temat jest popularny, ale się pytam czy w 1 pudełku są różne stopnie twardości, czy tylko 1 wybrany
Napisano 27 Styczeń 200619 l Toż piszę, że od 2H do 8B kolejno, czyli 12 różnych w jednym pudełku ;) http://www.architekci-sklep.pl/sklep.php?pid=4611 różne sklepy Znalezione na szybkensa
Napisano 27 Styczeń 200619 l No, tu wreszcie konkretne ołóweczki http://www.architekci-sklep.pl/sklep.php?op=art&aid=5146&pid=4611 W ogóle super sklep! joł
Napisano 27 Styczeń 200619 l Autor Kurcze, ale drogie - nigdy tyle kasy nie bede miec grimm - licze że będzie u ciebie taniej :)
Napisano 27 Styczeń 200619 l powinno byc taniej, bo ten sklep jest dosyc drogi raz ze w wawie dwa, ze w budynku wydzialu architetkury
Napisano 27 Styczeń 200619 l Jesli zwykle kupujesz olowki po 4 zyla to i tak wyjdzie ci taniej:) A i tak uwazam ze na kij ci to, lepszy olowek nie czyni nikogo lepszym rysownikiem. Zafunduj sobie raczej tkz. 'kubusia' to taki olowek automatyczny przed odchudzaniem i gumke chlebowa.
Napisano 27 Styczeń 200619 l Autor HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA - ja tylko chce przetestować czy będzie się lepiej rysować