Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam - postanowilem zaczac nowy watekw (taki o zacieciu tutorialowym) gdzie ci ktorzy nie wiedza ( tacy jak ja :) ) moga zapytac tych co wiedza, zatem mozna tu wrzucac rozne dziwne, problemowe itp powierzchnie w nadziei ze ktos pomoze w rozwiazaniu tychze problemow :) - na poczatek taka oto scenka - oczywiscie chcialbym zrobic blenda miedzy tymi obiektami-cos tam robie i cos wychodzi ale chcialbym wiedziec jak do tego podszedby ktos z wiekszym doswiadczeniem...wiec czekam na jakies wskazowki :D

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

pomysł samego wątku może i ciekawy, ale jego nazwa napewno do wymiany.

ja myślałem przez chwile, że ktoś sobie jakieś jaja znowu robi ;)

Napisano

wątek o "zacięciu tutorialowym" masz tu http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=5421 tam gdzieś znajdziesz videotutoriale pokazujące rozwiązanie.

wątki zbiorcze mające rozwiązywac problemy nie zdają rezultatu. jeden problem = jeden wątek.

ogólnie bedziesz musiał ostro pokombinować z zaplanowaniem krzywych które później wyekstrudujesz i tym co powstanie przytniesz pierwotne surfy :)

untitled12kp.th.jpg

Napisano
  • Autor

nad zmiana tematu sie zastanowie - i byc moze bedzie to watek o tym jednym problemie :) - ja chcialem to zrobic w taki sposob jak na pojedynczym obrazku ale problemem okazalo sie stworzenie obiektu loft (promien 0.5)ktorym przycinalbym wyjsciowe powierzchnie- glownie problem z uproszczeniem- chyba sie nie znam na "Rebuild" :D -poszedlem wiec w inna manke (z tego co widze taka jak SansSerif) czyli stworzylem kolejna extrudowana powierzchnie (wykorzystalem offset pierwszej) potem rzyciolem pierwszego extruda (wewnetrznego) zeby miec krawedz styku z obla pow. i podnioslem do gory o 0.5 (to chyba nie byl dobry pomysl ;) ) - nastepnie przyciolem zewnetrznym extrudem obly krztalt i na koniec machnalem blenda

...i na koniec proba z Fillet Edge :) - pewnie najlepsze rozwiazanie ?? ...ale to nie blend :)

Napisano
  • Autor

ha - chyba znalazlem dobra droge :) - popwlnilem blad ze nie kombinowalem z tym co mialem na pierszym obrazku :) - chcialem mies polaczenia o stalej wielkosci a co za tym idzie o roznych profilach przejscia w zaleznosci od miejsca :D - stad fillet edge tu nie daje rady a bend wysiada przy bardziej zroznicowanych powierzchniach- pozostalo wiec niesmiertelne sweepowanie :D -ale po kolei:

Zaczolem od wyznaczenia miejsca przeciecia obydwu bryl (trim, split-whatever :) ). Potem wytloczylem rurke po krzywej wyznaczajacej miejsce przeciecia (w sumie wiazalo sie to ze zrobieniem co najmniej 2 rurki -pipe- bez funkcji cap, ktore potem polaczylem ze soba) Kolejnym krokiem bylo przyciecie ta rurka obydwu powierzni. Nastepnie stworzylem krzywe na nowo powstalych krawedziach (duplicate border) - to one beda railami dla funkcji rail2sweep-okazali sie jednak ze musialem je rozciac. Stworzylem pare polilini ktore byly baza dla extrudowanych scianek pomocniczych przecinajacych w przyjetych przeze mnie miejscach oba ksztalty naraz i uzylem funkcji tworzacej krzywe na miejscu przeciecia (crv.rom obj.-> intersection). To juz praiwe koniec :) -uzywajac narzedzia do tworzenia lukow stycznych do krzywych utworzylem "mostki" pomiedzy niedawno zrobionymi krzywymi. Na koniec wykorzystujac rail2sweep utworzylem powierzchnie :) -penie jest tu wiele bledow ale efekt to prawie to co chcialem osiagnac :D

Napisano

co ty kombinujesz po jaka cholere duplikujesz bordery czy edgesy inaczej a jeszcze chcesz opierajac sie o zwykle krzywe i utworzyc gyle jakie G>0 co jest nierealne do wykonania no chyba ze potem uzyjesz matchSrf ale to zajmie duzo wiecej czasu niz poprostu stworzenie sweepow w oparciu o istniejace edgesy tworzysz zwykle bend curvy opierajac sie o wczesniej utworzone (odcinki)Line: Perpendicular from Curve i mjac dopiero odpowiednie profile budujesz sweepy inaczej nic dobrego nie zrobisz i tyle no moze jeszcze bo sprawdzalem to przy tym polaczeniu i intersekcji pomiedzy tymi obiektami jak stworzysz pipesa i przedzielisz te surfy to edgesy sa poprzerywane mozna je wczesniej polaczyc join_edge albo sprubowac odwrocic kierunek krzywej by tak nie przecinal ale i tak nei zawsze to daje rade :)

Napisano
  • Autor

ha -kombinuje bo chce to zrobic- ucze sie tego Rhino i wiem ze duzo rzeczy robie zle albo "naokolo" - a propos zwyklych krzywych - to tak - uzylem MatchSrf przed zrobieniem pipe'a- OK zalozmy ze zrobie tego surfa "oblego" bez rozwalania go na polowki (chyba trzeba zrobic jedynie wiecej krzywych wyznaczajacych ksztalt przekroju :>?? ) - powiedz mi jak ty bys zrobil miejsce przeciecia ( jak zaznaczysz wielkosc polaczenia ktore chcesz uzyskac?- tu wykorzystujsz te odcinki "penperdicular from curve" ??) a z tym bend curv to racja- o wiele lepsze rozwiazanie- DZIEKI :)- super by bylo gdybys to pokazal na kilku obrazkach- jestem bardziej wzrokowcem :P:)

Napisano
  • Autor

...cos tam znowu kombinuje :) - ale babole wylaza i srednio wiem jak sie ich pozbyc- przebudowywalem to juz Surf from Network iles tam razy i zawsze jakie syfy podczas analizy -chyba byc ich nie powinno ?

Napisano

ze jakas kropka to bledy ? hym wiesz co jak chcesz miec naprawde idealne surfy i polaczenie to polecam tylko i wylacznie ICEMsurf mozesz przeanalizowac wszystko same krzywe na 50 roznych sposobow pod kazdym wzgledem a przy tym poziomie zatrzymaj sie na poziomie reflection map i zebry

Napisano
  • Autor

hmm - oka -mam jeszcze pytanie odnosnie samych moich sweepow- jak mowilem znowu zakombinowalem choc oczywiscie wykorzystalem czesc z rad ktore mi dales (bo chyba wszystkiego nie obczailem :) ) -to polaczenie ktore wyzej pokazalem zrobilem moimi pipe'ami :) -a blend curv'ami (nie ponosze odpowiedzialnosci za fonetyke) laczylem edge'sy i odcinki "interpolate on surface" w miejscach gdzie nie bylo edge'sow (chyba mozna z tego korzystac skoro jest tworzaone na plaszczyznie powierzchni ?) - wiem ze znowy to jakies dziwne "modzenie" no ale staralem sie jakos dac rade

Napisano

powiem ci ze nie kumam oco chodzi robisz pipesa trimujesz wstawiasz profile(blend curve) i potem sweepy byle do edgesow a nie do krzywych bo nie mozna wtedy uzyc opcji

Napisano
  • Autor

tlumacze na obrazkach - tak latwiej - pokazuje to co wymodzlem po "trimowaniu"

:) - w twoim tlumaczaniu nie zrozumialem motywu "tworzysz zwykle bend curvy opierajac sie o wczesniej utworzone (odcinki)Line: Perpendicular from Curve"i dlatego u mnie bend curvy powstaja na odcinkach ktore utworzylem na powierzni -w sumie to jest najslabsza czesc tego co wymyslilem bo te odcinki nie maja sprecyzowanego kierunku - najepiej by bylo zeby byly przedluzeniem tych lini prostopadlych ktore zrobilem po trimowaniu ale...

r099hj.jpg

Napisano

no to jak chcesz zeby zaczynal sie prostopadle do edgesa to w lini komend blenda jest "perpendicular" i nie muszisz robic zadnych interpolate.

Napisano
  • Autor

...no niby ok...a zebra kulawa- a z blendem i prostopadloscia- dzieki Bzyku - jak zwykle najciemniej pod latarnia :D

Napisano

co do zebry to zagesc mesh do testow i powinno wyjsc znacznie lepiej ...

pozdro ...

ps. i witam wszystkich po dlugiej nieobecnosci