Polik Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 Witam! Ostatnio na wykladzie z Analizy koles zadal nam pytanie: jaka figura powstanie jezeli obrocimy ukosna prosta wokol osi, z tym ze prosta znajduje sie przd osia (patrz rysunek). Ja cwaniak od 3D :) mysalem ze spokojnie sobie to wyobraze ...... a tu shit! W zyciu bym sie nie domyslil, dopiero w domu na maxie zobaczylem ze rzeczywiscie to ta figura. Ciekawe czy wy zgadniecie :) Dobre zadanie na cwiczenie swojej 3D-wyobrazni. Powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentaller Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 dwa takie same stożki skierowane wierzchołkami do siebie ? EDIT: mój błąd. nie przeczytałem zbyt dokładnie ;]. nie bedzie to przypadkiem jeden stożek(prosta jest nieskończona). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 Takie coś wyszłoby, gdyby prosta i oś leżały w jednej płaszczyżnie i oś przecinała prostą. Obstawiam pochyły i ściąety walec: _ / / / / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanki Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 walec chyba jezeli prosta znajduje sie przed osia obrotu:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shalivan Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 dwa takie same stożki skierowane wierzchołkami do siebie ? EDIT: mój błąd. nie przeczytałem zbyt dokładnie ;]. nie bedzie to przypadkiem jeden stożek(prosta jest nieskończona). jak coś to scięte stożki Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 najlepiej sprawdzić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość obo Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 a mi się że to może być tak jak mintrill napisał bądź dwa stożki stykające się wierzchołkami :) edit >> faktycznie stożki byłyby gdyby prosta dotykała osi, a nie dotyka więc jest jak na screenie Vorka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 Zepsuł całą zabawę :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzAk1 Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 It's Big it's Shine it's Grey...masz tego więcej...trzeba na necie poszukać takich...:) Już się kiedys z takimi spotkałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaGuu Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 A mi sie udało wyobrazić, od razu pomyślałem o klepsydrze :D (Bo to cos to w sumie coś klepsydrowatego :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 dobra, odpowiedzialem zanim przeczytalem poprzednie posty , jest to klepsydra vorek: twoja bryla jest bledna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 illy, moja bryła nie jest błędna. Klepsydra była by jeżeli prosta leżała by na jednej płaszczyźnie z osią obrotu. Cały bajer polegał na tym że prosta jest przesunięta przed oś, ja przesunąłem ją sporo żeby było widać o co chodzi. Tak mi się przynajmniej wydaje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 Myślałem podobnie jak Vorek, tylko wyobrażałem sobie kanciaste przegięcie zmiast płynnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk3a Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 jak te proste są skośne, to chyba faktycznie bedzie tak, jak pokazał Vorek PS. takie rzeczy macie na analizie? u mnie na analizie sie liczy całki, a bryły są na geometrii :P PS2. Vorek, co to ma byc za render? dodaj jakies SSS, GI i pare bajerów - bedzie ładniej :) oczywiscie renderowane w mentalu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 illy, moja bryła nie jest błędna. Klepsydra była by jeżeli prosta leżała by na jednej płaszczyźnie z osią obrotu. Cały bajer polegał na tym że prosta jest przesunięta przed oś, ja przesunąłem ją sporo żeby było widać o co chodzi. Tak mi się przynajmniej wydaje Jak w srodowisku 2D przesunales prosta "do przodu" ? Tzn. mozliwe ze tak jest. Ja sie sugerowalem pierwszym obrazkiem Nastepnym razem moze jednak poprosimy o sprecyzowanie. W kazdym badz razie fakt: i moja (nasza) klepsydra jest poprawna jak i twoje cos (hipertorus?) Myślałem podobnie jak Vorek, tylko wyobrażałem sobie kanciaste przegięcie zmiast płynnego.Imo nie mozliwe. Albo moja teoria albo Vorka, nie moze chyba byc posredniej. jak te proste są skośne, to chyba faktycznie bedzie tak, jak pokazał Vorek Napisalem wyzej. Autor nie okreslij przestrzeni badz plaszczyzny. Ja przyjalem ze jest to 2D i wg mnie jest to klepsydra (dwa stozki stykajace sie wierzcholkami) ale vorek zaproponowal odsuniecie osi obrotu od prostej (o czym autor nie wspomnial) czyli juz przestrzen 3d. Stad wyszlo takie cos ja wyszlo,. PS: moge lekko blednie operowac terminami EDIT: o fak, teraz doczytalem ze prosta lezy przed, sorry za zamieszanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polik Napisano 26 Marzec 2006 Autor Share Napisano 26 Marzec 2006 niezla zagadka, nie :) sam kombinowalem czy to bedzie klepsydra ale przeciez prosta jest przed osia i nie wiedzialem czy to bedzie walec czy cos innego ale w zyciu bym nie przypuszczal ze to bedzie takie cos - Vorek pokazal cala prawde :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thud Napisano 26 Marzec 2006 Share Napisano 26 Marzec 2006 takie cos to wlasnie na geometrii analitycznej byc powinno :P, co Wy macie za program nauczania z analizy :] (choc wiem za jako ciekawostke mozna to dac na kazdym przedmiocie :)) PS. mkk3a i Polik studiujecie matme? jak tak to gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk3a Napisano 27 Marzec 2006 Share Napisano 27 Marzec 2006 ja akurat budownictwo, ale mam kolezanke na matmie na PPT na Pwr i kolege na matme na Uwr (tzn. jego już wyrzucili :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polik Napisano 27 Marzec 2006 Autor Share Napisano 27 Marzec 2006 no ja studiuje infe na PPT. A ciekawostka ta byla na Analizie 2 jako wstep do funkcji wielu zmiennych. Rysowalismy tam wykresy roznych funkcji dla trzech zmiennych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 27 Marzec 2006 Share Napisano 27 Marzec 2006 sorki ale co w tym jest trudnego zagadkowego odrazu wiadomo ze beda sie stykac czubkami :D a jak sie oddali os obrotu to bedzie tak jak vorek pokazal to bylo oczywiste odrazu to widac ;) ps. dajcie cos trudniejszego :D pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 27 Marzec 2006 Share Napisano 27 Marzec 2006 Hmm dziwne - mi cos takiego wyszlo... ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 27 Marzec 2006 Share Napisano 27 Marzec 2006 knysha nie pal tego więcej :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzAk1 Napisano 28 Marzec 2006 Share Napisano 28 Marzec 2006 to mi coś takiego wyszło...http://www.morguefile.com/imageData/LOWREZ/calf_stare.jpg Kto wyliczał delte z paragonu??:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi