Napisano 14 Luty 200619 l Witam w moim temacie zrobiłem tak jak mi leander podpowiedział i załozyłem swój temacik na moje bazgroły i zeby juz nie przeciagac przejde od razu do konktretów czyli co zamierzam zrobic : -Laska -Łóżko a raczej kołdra albo posciel może: motyle albo płatki kwiatów. Tdzien temu naszkicowałem lekki szkic i wystawiłem go w speed'ach. Oto on. A to postepy pracy ostatniego maziania :) Mam problem z głową(jej głowa nie moja a moze i ja tez) i zobaczcie czy nie ma czasem jakis problemów anatomicznych :P Pozdro i allachy dla wszystkich :) I Bardzo PROSZE o KRYTYKE !!!
Napisano 14 Luty 200619 l Zwalone są proporcje. Ręka za mała i ramiona również. A reszta chyba okej. Ogólnie fatalnie nie jest ;)
Napisano 15 Luty 200619 l Moze lepiej zarzuc jakies kubeczki, jablka, klocki na razie, bo ciezko opowiadac o swietle, konstrukcji bryly, proporcjach itp na przykladzie czlowieka. Za duzo by pisac, bo bledow sporo. Na pewno lepiej gdybys rysowal ze zdjec lub z natury obiekty konkretniej oswietlone. Frontalne oswietlenie, jak w przypadku twojego rysunku, splaszcza bryle, no i ciezko o swiatla odbite.
Napisano 15 Luty 200619 l z tego co widze to mocno rozmazujesz...wiesz podstawa jest krecha a nie rozmamzywanie zapamietaj...rozmazywanie nie jest nigdzie mile widziane...staraja sie uzyskiwac glebie...cienie wlasnie za pomoca kreski a wtedy twoje szkice i beda ciekawiej wygladac i beda wiecej warte:)
Napisano 15 Luty 200619 l Autor obo A z proporcjami to rzeczywiscie nawaliłem. A i z tym fatalnie to chyba tez jest prawda :) leander Tak jak mówisz zaczne rysowac kubeczki i jabuszka bo ustawiam sobie za wysoko poprzeczke i pózniej jestem niezadowolony itd. :P Leander takie małe pytanko co ty na tym forum robiłes o takiej godzinie :P "5.06" z tego co widze to mocno rozmazujesz...wiesz podstawa jest krecha a nie rozmamzywanie zapamietaj...rozmazywanie nie jest nigdzie mile widziane...staraja sie uzyskiwac glebie...cienie wlasnie za pomoca kreski a wtedy twoje szkice i beda ciekawiej wygladac i beda wiecej warte:) miwt Rozmazywania starałem sie wogóle nie urzywac i tez tak było. NO moze w paru miejscach nie mogłem sie powstrzymac :) tak to MIałem duzo ołowków od 2H do 8B istarałem sie tak cieniowac zeby nie było zadnych schodków. nie wiem czy to dobrze ale tak robiłem no coż :) Pozdro i dzieki za Krytyke i prosze o więcej bo nie wystarczyło na to zebym zaczoł płakać :D
Napisano 17 Luty 200619 l z tego co widze to mocno rozmazujesz...wiesz podstawa jest krecha a nie rozmamzywanie zapamietaj...rozmazywanie nie jest nigdzie mile widziane...staraja sie uzyskiwac glebie...cienie wlasnie za pomoca kreski a wtedy twoje szkice i beda ciekawiej wygladac i beda wiecej warte:) Wiesz co, z tym rozmazywaniem to jest róznie. Ołówek ma to do siebie, że moze służyc do technik typowo rysunkowych jak i do technik malarskich. Nie mile widziane jest rozcieranie palcem. Ale jeżeli uzwasz pędzelka i rozcierasz zkruszony grafit na kartce to wychodzą fajne efekty. Tylko że w tedy bardziej już malujesz niż rysujesz. Wtedy dobrze jest mieć bardziej gróboziarnisty papier itp. A co do pracy. Wiesz, wsumie leander ma racje. Zacznij od kompozycji z prostych btył geometrycznych, jakiś martwych natór itp. Tka sie najlepiej nauczysz:)
Napisano 13 Marzec 200618 l Autor Dorzucam parepracek które nie sa skonczone {nie mam skanera wiec musiałem zdjęcia zrobic :( } Taki dziwny pomysł ( prad, woda, światło itd.) Kontras tu nie gra na tym szkicu(w niektóruch miejscach jest jasniejszy a wniektórych ciemniejszy ) bo to przez oświetlenie :[ Takie nieudane jak widać cwiczenie :) Prosze o komentarze i mówcie co jeszcze robie źle :) Pozdro i allachy
Napisano 14 Marzec 200618 l rysunek jest za jasny zbyt malo przejzysty i ze jezeli przycisniesz mocnie olowek to nic zlego sie nie stanie cienie powinny byc bardziej wyrazne wiecej dynamiki zeby bylo widac ze to jest rysowane z uczuciem nie staraj sie nie wyjsc za linijke to nie kolorowanka i troszke po eksperymentuj masz dobra kreske ale za bardzo sie boisz z nia eksperymentowac i proponuje zaczac nie konieczne rysowac olowkami ale wez czarna kretke i tym sprobuj naprawde warto tam nie ma twardosci wiec bedziesz kreskowal ile wlezie .... Pozdrawiam bodzio
Napisano 14 Marzec 200618 l te pracki są za płaskie, za mało jest w nich kontrastu. popracuj jeszcze troche nad nimi ;) pozdro
Napisano 14 Marzec 200618 l Autor Zeskanowałem poprzednie rysunki bo aparatem jest lipa bo swiatło odbija sie od ołowka na kartce i wyglada jakby tam były białe miejsca :) A tutaj twórczośc zeszytowa na lekcjach jak mi sie bardzo nudziiiii...... :) Wiec sa to dojść szybko robione pracki 10 min moze :P
Napisano 14 Marzec 200618 l no skany wyglądają lepiej, ale płasko to i tak jest :/ o ile facet (chodzi mi o tą pracke - facet całuje kobiete) wygląda znośnie to kobitka jest cała szara. brak jaśniejszych i na odwrót ciemniejszych miejsc, co właśnie powoduje jej płaskość. a jeśli chodzi o reszte prac to chyba się do nich nie przykładałeś, bo wyglądają słabo, a po pierwszej można stwierdzić że coś potrafisz, bo narysować coś z referki to wcale nie takie łatwe zadanie ;) pozdro
Napisano 21 Marzec 200618 l Autor Tą pracke równierz umiesciłem na speedach wiec mozliwe ze juz widzieliście. :) Myszka 15min I ludziska PROSZE o komentarze i pouczenia, bedę bardzo wdzieczny bo jak widze to tylko obo sie ostatnio wypowiedział :P pozdro....
Napisano 21 Marzec 200618 l ja juz w speedach napisalem :D ;) szkoda ze nie dokonczyles tej ostatniej ;( bylaby naprawde swietna pracka ;) ps wczesniejsze tez sa ekstra ;), jutro napisze wiecej konkretow ;) pozdro
Napisano 21 Marzec 200618 l hym ta para calujaca sie swietna gdzies juz podobna prace widzialem chyba tesz cos takiego nabazgrole :P powodzenia zycze w przyszlych projektach a ja wracam do mojego kochanego photoshopa ;]
Napisano 21 Marzec 200618 l no ta ostatnia pracka fajna mogłaby być, nawet bardzo :) jak masz jakiś koncept to posiedź może nad nią troche i dokończ ;) pozdro ps. dawaj jeszcze jakieś pracki mychą, widać żę dobrze ci to idzie :)
Napisano 21 Marzec 200618 l cwiczyc, cwiczic, cwiczyc, cwiczyc, cwiczic, cwiczyc, cwiczyc, cwiczic, cwiczyc, cwiczyc, cwiczic, cwiczyc, i cos z tego bedzie,
Napisano 21 Marzec 200618 l spedz nad praca wiecej niz 15min. daj sobie min godzinke;) odrazu bedzie wszystko ladniej wygladac;)
Napisano 23 Marzec 200618 l Autor Nastepne 15 min walki myszka :P Wiem ze moze za mocno ta góra przepicowana jest ale to jest tylko próba technik :) Dzieki za komenty i wciąz zachęcam do krytyki :D :D
Napisano 4 Kwiecień 200618 l Autor Praca z głowki mało czasu jak zwykle poświęciłem :/ ale nie mam go za dużo :( moze jakies 15 min. I skaner mi 50 procent kresek i wypełnieni ołowkowych :P usunoł i wyglada to jak wyglada. Powiedzcie mi jak ustawic ten skaner :) A i jeszcze chciałem powiedziec ze mam błedy w persektywie butów i zle skierowana głowe nie patrzy tam gdzie powinna. Mówcie prosze co jeszcze mam zle i co musze poprawić w rysunki i oczywiscie sposobie rysowania :P A tutaj +kontras i -jasnośc
Napisano 6 Kwiecień 200618 l Pracka z laską jest całkiem całkiem:) A bar to taki nie do końca. Coś się pjawia niby, ale jest strasznie sztuczne. No i ludzie przy barze. Ale nie krytykuje bo nie chce dostać z tulipanka:P Ale ogólnie to fajnie:)
Napisano 15 Kwiecień 200618 l Zastanów sie czy nie da sie inaczej zrobić kreski niż jej tak drutować back and forth.. po prostu pociągnij od góry do dołu, a nie bazgrol. Spróbuj też być bardziej konsekwentny, że jak już coś rysujesz np. cienie, to konsekwentnie tym samym stylem wszystkie. . . A z tego co widzę, to tu potrzesz ołówkiem tam potrzesz, nie ma też jakiejś syntezy całości. Ale całująca się parka niezła...
Napisano 19 Maj 200618 l Autor Dorwałem sie ostatnio do kredek aqua te co sie rozmazuja i wygladaja pózniej jak farby bardzo je lubie nie wiem własciwie czemu :P Wzorem był jeden z obrazów wystawiany na Speedach nie pamietam kogo :P Oczywiście nie skonczony narazie poswieciłem moze 30 min :D I jeszcze jeden. Czyli troche anatomi. Mam taką fajna ksiazke rosyjską o anatomi i wogóle o rysowaniu :P MOze 10 min Pozdro i PROSZE O KOMENTY JAK ZWYKLE :P !!! Acha a co do parki to musiałem ja oddać bo obiecałem koleżance i powiem wam ze dość trudne to jest sie rozstać z pracą :P
Napisano 19 Maj 200618 l eh ja rysuje juz 2 lata i jeszcze żadnej dziewczyny nie poderwałem na rysowanie:/
Napisano 20 Maj 200618 l Ja sie zgadzam z Maceo...bez urazy ale jeszcze dłuuuga droga przed toba...ja wiem ze kredeczki akwarelowe fajną sprawą sa, ale jezeli naprawde chcesz sie czegos nauczyc to odstaw je poki co i skup sie na ołówku..i wyrzuc wszystkie cienkopisy na miły bóg;) Pozdrawiam ...a ja poderwałem ;P
Napisano 20 Maj 200618 l Moim zdaniem powinieneś bardziej się przykładać, a nie tak chaotycznie na szybko rysować ;)
Napisano 21 Maj 200618 l Autor Przyniose moze w czwartek moje pace które robie na kółku plastycznym poniewaz tam mogę wiecej czasu poświęcić, nikt mnie nie goni i nie przeszkadza, pracuje na wiekszym formacie papieru itd. I jak je wystawie to bede prosił o rady co i jak mam dalej robic :P Bo te prace które tutaj wystawiałem to naprawde są robione w pośpiechu, bez spokoju brak dokładności ,mały format (A4) i niedokonczone,(no moze oprócz całującej parki :D chociaz tez nie była dokonczona brakowało jej godziny, ale niestety juz mi ją koledżanka zakośiła :P ) Pozdrowienia dla wszystkich i ALLACHY dla osób które sie wypowiedziały :P
Napisano 1 Czerwiec 200618 l Autor No wiec Witam !!! Tak jak obiecywałem ze wystawie pracki taki i robie ale z tygodniowym opóznieniem poniewaz w czwartek nie odbyły się zajęcia Plastyczne :P Prace nie są zeskanowane poniewaz nie mam takiego wielgasnego skanera wiec musiałem użyc aparatu. Dlatego w niektórych miejscach są przekłamania kontrastu i jasności. Tutaj taki koncepcik niedokonczony lecz mam dobre zamiary. Robione tuszem i piurkiem. Lekkie zblizenie Rysunek kwiatka szczeze nie wiem jakiego. Mielnik :P czyli młynek popsuta perspektywa :( Zblizenie Takie sobie cośik czarodziejskie. Z główki. Tutaj sobie prubowałem co sie dzieje z rysunkiem jak sie rysuje :P ale głupie zdanie :P (ciekopis) Zdiecie makro. =====> reszta zaraz bo może byc tylko 7 obrazków
Napisano 1 Czerwiec 200618 l Autor Cienkopis i to samo co wczesniej:) Pozdrowinka dla wszyskich !!! Ps. prosił bym o wypowiedzi na temat tych pracek Jezeli mozna to o każdym pojedynczym rysunku !!!
Napisano 2 Czerwiec 200618 l SKONCZ Z TA CZERWONA CZCIONKA men, nie moge Twoich postow czytac spokojnie Ps. Ludzie głupi nie są i zauważą co napisałeś !!! poćwicz rysowanie linii prostych (rób sobie ćwiczenia z kilkoma punktami i pomiędzy nimi linia, albo rysuj jakieś budynki/wnętrza) i równoległych (jak źle pójdzie, to wymazuj, nie zostawiaj jak jest) zamiast czarodziejskich cośik, jak to ująłeś, wyjdź z kartonem i dwoma kartkami kilka metrów przed dom, znajdź porzucony taboret czy wygodny murek i ćwicz. z czasem będziesz mógł trzymać proporcje szkicując coraz większe obszary powodzenia, pokaż coś za niedługo
Napisano 2 Czerwiec 200618 l Komentarz do ostatniej pracki jest taki: żeś kartkę zmarnował, ale nic to, jest jeszcze druga strona.
Napisano 2 Czerwiec 200618 l Jak zobaczyłem jaiś czas temu całującą sie parke to pomyślałem sobie ,że kurde robisz postępy. Atu teraz co praca to gożej. Nie wiadomo o co chodzi. Jak już napisali, trenuj oko-ręka. Postaw sobie coś i to rysuj, jaieś martwe natury. Njpierw proste żeczy potem coraz bardziej skomplikowane. Ucz sie obserwacji. A potem rysuj z glowy. Staraj sie wymiarować i rysować dużo perspektywy. Kreska też do przećwiczenia. Mam nadzieje, że nie jesteś zły że tak tu napisałem, bo to tylko takie moje rady:) Pozdro:)
Napisano 2 Czerwiec 200618 l Jak zobaczyłem jaiś czas temu całującą sie parke to pomyślałem sobie ,że kurde robisz postępy. Atu teraz co praca to gożej. Nie wiadomo o co chodzi. Jak już napisali, trenuj oko-ręka. Postaw sobie coś i to rysuj, jaieś martwe natury. Njpierw proste żeczy potem coraz bardziej skomplikowane. Ucz sie obserwacji. A potem rysuj z glowy. Staraj sie wymiarować i rysować dużo perspektywy. Kreska też do przećwiczenia. Mam nadzieje, że nie jesteś zły że tak tu napisałem, bo to tylko takie moje rady:) Pozdro:)
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Autor Ogólem żeście mnie bardzo zmartwili ale nie poddam sie i bedę dalej próbował się szkolić i doskonalić. Lepsze take komentarze niz jakbyście nic nie powiedzieli. Mam jeszcze jedno takie wrazenie ze niektórzy nie oglądali prac z strony 3 bo tam sie pojawiła wiekszośc nowych prac a jezeli oglądaliście to mam lekkiego doła. Avenger: oczywiscie ze skoncze z tą czarwoną czcionką jezeli ci to przeszkadza :P Acha i co do rad to postąpię tak jak mówisz :) biglebowsky: nie wiem dokładnie o który rysunek ci chodzi, ale domyślam sie ze o ten ostatni . A wiec tak szczeze to jest nic tak jak _kuba_ mówił kartka do wyrzucenia. A zrobiłem to tak ze narysowałem sobie obwódkę 2d i pózniej próbowałem z tego jak najlepiej wyciągnąc 3d :) co widać po waszych ocenach ze nie wyszło. _kuba_: Może i masz racje ale na szczescie to była kartka do drukarki nie jakas specjelistyczna :) powelt: Zły nie jestem ale mam pytanie czy to sie odnosi do ostatniego rysunku czy do wszystkich nowych tych z 3 strony tez :) bo jezel tak to jestem zmartwiony i to bardzo :( Ale obojetne jak bede sie czuł bede dalej pracował próbował itd. acha i zaczne tak jak mówisz. Acha jeszcze jedno, parka była ze zdjecia a te nowe to albo z głowy albo z natury moze dlatego takie pogorszenie :P Pozdrowienia dla wszystkich
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Smart_art: roślinka w szklance (z 3 strony) wygląda całkiem obiecująco. Więcej takich. Ja zaczynałem rysowanie z natury właśnie od tego typu roślinek, dużo później przerzuciłem się na "prawdziwy" studyjny. Nie poddawaj się, 3mam kciuki :)
Napisano 3 Czerwiec 200618 l "2d i pózniej próbowałem z tego jak najlepiej wyciągnąc 3d :)" No jak na kartce z 2d próbowałeś wyciągnąć 3d to się nie dziwie ;) - może trzeba było tą kartkę poskładać...=] Co do samego cienia - to on może nie jest nałozony źle, ale przedewszystkim chodzi o to, że nie wiadomo co to jest... i dlatego nie wiadomo z ktorej strony i jak na to patrzeć.
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Tych twoich "z głowy" to nie ma co komentować, jeszcze sporo wody upłynie za nim bedzie sens się wypowiadać. Rysuj więcej z reala, zapomnij o kredkach, pracuj nad walorem - na ogół przydała by się większa skala, z ołówka da się wycisnąć walor prawie od czerni aż do bieli, korzystaj z tego. Cieniujesz niedbale, skup się na tym co robisz, na to żeby odpuszczać dane fragmenty jeszcze przyjdzie czas. Pamietaj o otoczniu, nie rysuj przedmiotów zawieszonych w próżni, i komponuj je, chociażby dorysowując ramki.
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Wieecej szkicowania z reala jak mówi Biglebowsky - perspektywa i kontrast walorystyczny na pewno do poprawki. Jeśli ryszujesz postaci warto by było dowiedzieć sie wiecej o anatomii ludzkiego ciała. pozdr giorgione
Napisano 3 Czerwiec 200618 l ogladałem wszystko:).wSZyscy Ci tu dobrze radzą. Potrenuj rysowanie wdług tyvh rad, może przeanalizuj prace innych, zobacz co rysują jako tło itp. Do prac z 3 strony to najlepsze prace to czaszka i kwiatek w szklance. Te z głowy wygladają jak by były zaczete dopiero. Jak napisali skup sie nad perspektywą, cieniem i martwą naturą:) To podstawa na początek:)
Napisano 9 Październik 200618 l Autor Dokładam 2 moje praco szkice i reszta raczej nie rozwiniete koncepty :P nie sa to skany bo znów nie mam skanera wiec mozna znalesc przekłamania jasności i ołowka w niektórych miejscach nie widać. Zalicze to do konceptów szybki szkic siekiery w locie Koncept silnika odrzutowego Tez jako koncept zapalniczka zippo Pracka pół godzinna czerwona PAPRYKA Pracka "ostre chili" (chciałem narysować miecz papryko podobny, takie zestawienie ostrości jako smak i ostrość noża[miecza]) miecz na kartce duzo lepiej sie prezentuje :P Pozdrowienia i z góry dzieki za komenty :P
Napisano 9 Październik 200618 l Najprostrza rada.. ustawic sobie skomplikowana martwa nature i przerysowac ja na brystol... mniej z glowy.. no i staraj sie dochodzic do czerni! JokeR
Napisano 9 Październik 200618 l Spytam ci ile ty masz lat ?///??? bo p pracach raczej lepiej sie nie wypowiem
Napisano 10 Październik 200618 l Więcej szukaj właściwej formy, proporcji. Staraj się nie powielać pociągnięć, a poprawiać, szukać formy, tej właściwej. Niech ta kreska będzie kładziona z głową, a nie tylko dla uwolnienia ręki z ciężaru. Postaraj się oddać przedmiot najpierw przemyślanymi 10 kreskami, potem zmniejszaj sobie ilość. Takie ćwiczenie nauczy Cię trafności odnajdywania idei formy( kształtu właściwego). Pozdrawiam. PS"... i nie szukaj tylko formy jadąc po obrysie, konturze staraj się poszukać nawet po powierzchni (jak po siatce 3D)."
Napisano 10 Październik 200618 l a co to za różnica? jakby miał 12, to może wiek, w przypadku większości początkujących grafików, można ustalić tylko na podstawie stylu pisania postów... gorsza sytuacja, znacznie, jeśli ktoś prosi i wyrozumiałość bo jest młody...
Napisano 10 Październik 200618 l Wiek ma znaczenie przynajmniej dla mnie,Musze powiedziec ze jest na + A po za tym słuchaj sie Lacedemona dobry z niego człowiek a o malowaniu i rysowaniu wie bardzo duzo wiec jeszcze raz go słuchaj ;PP
Napisano 10 Październik 200618 l Autor kipalol ja ci odpowiedziałem na pytanie, a na moje nie odpowiesz :P albo zle twojego ostatniego posta zrozumiałem ?? Wiem ze jak na 17 to mi słabo rysunek idzie tyle lat zaprzepaściłem a mogłem cwiczyc rysunek i nawet nie wiem jak to się stało :P Komputer mnie chyba pochłonoł :(