Napisano 1 Wrzesień 200618 l Hejka. Przyjaciel poprosil mnie abym jak on to okreslil "szarego boxa zwykłego na szarym zwykłym tle, ale chciałem fajny render zrobić żeby wyglądało realistycznie jak wycięte z papieru", chodzilo mu o zwyklego GI :] Jako ze nie pierwszy raz spotykam sie z tym pytaniem postanowilem zrobic czybkiego tutoriala. Dla wiekszosci nie bedzie to nic odkrywczego, ale niektorym moze pomoze. //-- mod note--// Poniższy tutorial przedstawia jak najszybciej oświetlić prosty model skylightem (światłem rozproszonym) w domyślnym rendererze w 3dsmax jakim jest scanline. //-- mod note--// (736kb) Pozdrawiam.
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Fajne fajnie tylko szkoda, że nie jest .. dokładniejszy :] Chodzi mi o to, że ktoś kto nie wie co to GI nie będzie widział jak ten efekt w renderze włączyć :) (bo w tutku tego nie pokazałeś )
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Tylko jak to się ma do game artu? No chyba że chodzi o modele low poly :*
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Fajne, moze sie przyda przy prenzentacji modeli ale jakby na koniec było coś o bakowaniu Gi to było jeszcze bardziej przydatne ;)
Napisano 1 Wrzesień 200618 l no tak ale co to ma do GI ?? nic !!! to zwykły skylight a żeby zadziałało gi to trzeba jeszcze light tracera włączyć i ustawić kilka rzeczy :P
Napisano 1 Wrzesień 200618 l javor - nic nie ma (a w sensie - to 'gi' to tak po prostu moze niefortunnie uzyte :) ale sie przydaje - np do palenia lightmap :) (ja przynajmniej uzywam - moze to lamersko i w ogole ale dziala wporzo :) paooa
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Autor Ten Gi rto bardziej o soft shadow chodzilo, sry, maja kulpa. A do prezentacji ro raz ale bardziej wlasnie do smarzenia lightmap. Kiedys robilem tutka o tym, pamietam ze kilka poprawek tam trza bylo dodac ale nie pamietam gdzie go mam. Jak odkopie i zrobie tweaki to tez wrzuce.
Napisano 1 Wrzesień 200618 l Albo ten tutorial jest taki genialny albo to ja jestem taki głupi że niewiem czym się ludzie zachwycają?? Ja tu widzę boxa, plane i skylight. hmmmm A moze mam halucynacje. hmmm
Napisano 2 Wrzesień 200618 l lis - nie wszyscy sa tacy genialni jak ty i nie wszyscy odpalajac maxa od razu wiedza co to skylight... porach na poczatku zaznaczyl ze w sumie to na szybko i dla 'poczatkujacych' wiec troche wiecej pozytywnej energii... bierz przyklad z klicka... popoa
Napisano 2 Wrzesień 200618 l Ooo, no ja np nie wiedzialem o tym klikaniu na render Takie proste a niektórzy nie wiedzą. O to włąsnie chodzi w takich trikach ;)
Napisano 2 Wrzesień 200618 l Lis - prosze , nie pal wiecej tego co palisz. Wlasnie chodzi o prostote bo po co walic jakies skomplikowane rzeczy. Prosto i na dloni.
Napisano 3 Wrzesień 200618 l Autor A czemu to sie tutaj znalazlo? Moze chociaz odnosnik na game art zostanie?