Napisano 10 Wrzesień 200618 l Mam w planach zabranie sie za scenke przedstawiajaca wejscie do jedengo z grobowcow w dolinie krolow w egipcie i zastanawia mnie jak uzyskac efekt konwekcji powietyrza(dla niewiedzcyh- w uproszczeniu efekt ten ma miejsce gdy cieplejsze powietrze unosi sie do gory tworac efekt "falowania" obrazu ktory znajduje sie za nim") any ideas ??
Napisano 10 Wrzesień 200618 l hmmm, albo PS albo na sile kombinowac wymodelowaniem tych "oparów" nadanie im przezroczystego materialu z bardzio niskim IORem, cos powyzej 1.0, ale raczej mnie niz 1.1. Tak imo
Napisano 10 Wrzesień 200618 l Autor hmmm... nom predzej to drugie , jakies inne pomysly moze w effects ?
Napisano 10 Wrzesień 200618 l "pofalowanie" obrazu to wynik przejscia swiatła przez osrodki o rożnej gęstosci optycznej, a nie konwekcji jako takiej - tak sie przyczepie;) Metoda, którą podał SWRSC jest najbardziej dobra - pofalowany box, prawdopodobnie odpowiednia mapa opacity rzutowana z kamery i gotowe. efektami raczej tego nie załatwisz, chyba że będziesz mazał w PSie
Napisano 10 Wrzesień 200618 l No nie wiem czy to taki najlepszy efekt. Najlepsze będzie chyba jak najlepszy zasymulowanie rzeczywistości czyli użycie cząsteczek z odpowiednią refrakcją. Życzę powodzenia w starciu z nimi (zwłaszcza z dopracowaniem ruchu ;)).
Napisano 10 Wrzesień 200618 l Jeśli chcesz mieć ultra-hiper-realizm uzyj softu Maya z fluidami. {nic nowego} Osobiscie proponuje animowanego boxa z IRO 1,1. {jak pozostali powyżej zainteresowani problemem Ps: szacuneczek} Jestem ciekawy czy ci się uda . Ps:Życze powodzenia i wytrwałości.
Napisano 10 Wrzesień 200618 l Możesz puścić czarne cząsteczki na białym tle a potem użyć tego jako maskę dla gaussian blura w photoshopie.
Napisano 10 Wrzesień 200618 l Tylko tu nie chodzi o blura, tylko o distortion. Obraz jest ostry, ale zmienia sie nieco wzajemne położenie pikseli. Ja bym to na postprodukcji zrobił, bo inne zabawy to strata czasu.
Napisano 10 Wrzesień 200618 l Pytanie czy zależy nam na czasie czy jakości efektu. Ja mimo wszystko poszedłbym w cząsteczki.
Napisano 10 Wrzesień 200618 l Wyrenderuj sobie jakieś szybkoliczące się sprite'y, tak jak pisze Master Kiełbaster, ale zamiast dodawać blura, użyj Turbulent Displace w After Effects, albo Displace + Noise w masce we Fusion. Btw tego efektu prawie nie widać jeśli jest nieruchomy, czyli w stillce będzie mało efektowny.
Napisano 11 Wrzesień 200618 l Autor ok dzieki za rady jesli ktos ma jeszce akies pomysly oprocz PS'a to smialo (jesetm zielony w 2d (wstyd :P) najbardziej sklanialbym sie na boxie z ior 1,1 i dodanym noisem i blur, aczkolwiek sprobuje wszystkich metod i oczekujcie wielu pytan :P... poszperam jeszce necie i jak cos znajde to rzuce i pierswsze efekty rowniez zalacze ;)