Lis Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Witam! Mam 12 sekund animacji w rozdziałce 720 x 576 i chciałem to przesłać do dalszej obróbki. Jaki kodek zastosowac aby obraz nie stracił na jakości i żeby nei zajmował 400mb?? tak z 5-10 mb to już spoczko.
SUPER_OkO Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Najlepiej spakowac pliczek nie skompresowany i z 400mb zrobi ci sie 40mb, przynajmniej ja tak robie.
Destroyer Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 racja jak do późniejszej obróbki to lepiej nie kompresować
mathix Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 Koniecznie kodek bezstratny, np. Huffyuv, ale z 400 do 10 to raczej nim nie zejdziesz. Stratnie kompresuj tylko pod koniec zabawy z materiałem, bo będą spore spadki jakości.
Madison Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 Najlepiej tym przypadku zakodować do DV lub DVC Pro Pal. Najlepiej jako .mov, a nie Microsoft DV. Jeśli chodzi o 12 sekund to przy standardowych 8 bitach na kanale pliczek powinien mieć około 40 MB. Należy zwrócić uwagę w takim układzie na szerokość pasma. Transkodowanie z Analogowego materiału do DV do tego np. lekko zaszumionego przy 25Mbps nie jest najlepszym rozwiązaniem. Można by użyć kodeka QuickTime Motion JPEG A np. ustawionego na 85% - wielkość pliku można wyszacować wtedy na około 23 MB. Powinno być ok. Jeśli oszczędzamy miejsce to Sorrenson Video 3 (około 23 MB na) albo Cinepack. H263 (4) jest dobry ale przy rozdziałkach 352*288. Jeśli ma być do innej obróbki to polecam JPEG A, a najlepiej bez kompresji z kanałem. Powodzonka... 1
Lis Napisano 14 Wrzesień 2006 Autor Napisano 14 Wrzesień 2006 Madison -> Dzięki za fachową poradę. reputation for you.
illy Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 najlepiej wogole nie kompresowac i pozostawic to w tym formacie ktory jest nagrac na cd i wyslac poczta
.ai Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 Dobre bezstratne kodeki to HuffYUV i Lagarith http://neuron2.net/www.math.berkeley.edu/benrg/huffyuv-2.1.1.zip http://lags.leetcode.net/codec.html
Destroyer Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 .ai dzieki za linki do kodeków przydadzą się
Lis Napisano 14 Wrzesień 2006 Autor Napisano 14 Wrzesień 2006 Uwaga podaję wyniki: 250 plików bmp -> 312mb nieskąpresowany avi -> 416mb (śmieszne) 250 plików bmp + rar -> 84mb Huffyuv -> 112mb and the winner is Forward JPEG -> 55mb, gołym okiem żadnej straty Co ciekawa a może i nieciekawe wyrenderowany osobno kanał alpha tej animki bez kompresji spakowany zipem zajmuje 3 mb :)
Destroyer Napisano 14 Wrzesień 2006 Napisano 14 Wrzesień 2006 a jeszcze spróbuj Huffyuv + rar i Forward JPEG + rar może Forward JPEG sie nie pakuje a Huffa do 6 mb ściśniesz ;) i najlepiej podaj link skąd mo.żna ściągnąć tego Forward JPEG znalazłem kilka ale jakieś troche inne nazwy mają
Lis Napisano 14 Wrzesień 2006 Autor Napisano 14 Wrzesień 2006 Testowałem Huffyuv schodzi do 108 mb a Forward JPEG do 54mb Kodek zassałem kiedyś w pakiecie ACE Mega CoDecS Pack Można go dostać wszędzie np: http://nowe.pl/modules/mydownloads/singlefile.php?cid=9&lid=8
Madison Napisano 15 Wrzesień 2006 Napisano 15 Wrzesień 2006 Kompresja Huffmana działa na podobnej zasadzie jak RAR lub ZIP dlatego zbytnio się nie daje spakować. Jeśli chodzi o wielkość animacji, o której mowa można jeszcze ją zmniejszyć. Kodując do MPEG 2, ale jakimś dobrym encoderem z wysokim Bit Ratem na wielu przebiegach. Objętość pliku napewno by się zmiejszyła pod warunkiem, że to pójdzie w PAL albo NTSC. Kwestia jest taka, że wyjściowo nie jest to plik do dalszej edycji ponieważ do dekompresji wymaga dużo od procesora. Do edycji trzeba go będzie przekodować na inny format np. .mov z JPEG A. Po zakodowaniu do MPEG 2 (Bit Rate 9) plik powinien mieć około 20 MB, a nawet mniej. Jeśli chodzi o kanał alpha to lepiej zakodować go do innego formatu. Nie da się skodować alpha+animacja w MPEG 2.
Rekomendowane odpowiedzi