mileS Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Oj dawno maxa nie odpalałem przez szkołe, ale czas zacząć coś robić. Założenie jest proste lecz nie wiem jak tam z moimi umiejętnościami.... Scena przedstawiać będzie kolejke kopalnianą która własnie wjezdza do kopalni. Kolejka jak i wiekszość torów będzie na zewnątrz zaś przed nią ciemny tunel(coś takiego jak w artystycznym szkicu poniżej).
damusTo Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Ciekawy koncept, bede go bacznie opserwował, cierpliwosci i samozapału życzę
..:: WIKTOR ::.. Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Rysunek techniczny przyjety - z bolem ale przyjety ;P Nie no pomysl zajefajny - czekam na realizacje!
mileS Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 No to jedziemy z koksem pierwsze podejście do szyn .Prosze o pomoc co poprawic? a może zacząć od nowa ? oczywiście jeszcze detal dojdzie ale nie wiem czy potrzebny bo tory nie będą blisko i tylko kompa zamuli....
..:: WIKTOR ::.. Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Dechy pod torami zrob masywniejsze (grubsze troche) bo teraz wygladaja ja listewki ;P A tory wporzasiu :)
mileS Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 to są zwykłe boxy tylko po to żeby coś pod torami było:] dzięki za komenty wiktor i cała reszta
mileS Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 Zaczełem męczyć drewienka ale sam już nie wiem...
..:: WIKTOR ::.. Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Hmmm uformowane fajnie te deski ale zrob je grubsze i podsyp kamieniem to wszystko tak zeby kamien siegal do polowy wysokosci deski :) Tzn to jest propozycja :) Bo to troche slabe sie wydaje... Z drugiej strony nie jest to zle bo jak to ma byc WAGONIK to wszystko jest spoko - zalezy ile wegla powiezie ;) No chyba ze zlota :D
slayer2004 Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Można zrobić kilka kamyków, potem uformować prosty nasyp i na koniec kamyki rozrzucić scatterem po tym nasypie. Jedyny problem to to, że może ostro wzrosnąć ilość poly na scenie.
skiki Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 to zalezy od tego czy te kamienie beda widoczne bardzo czy troche mniej, jestli mniej to lepiej displacem a jesli bardziej to zostaje rada slayera. mozna ewentualnie polaczyc techniki i np. blisko kamery zrobic scattera a dalej displace'a
mileS Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 Coś tam wymyśle ale teraz potrzebuje ref. kolejki ... ma ktoś może bo na googlach cos znalazłem ale w wymiarach 180:200 i tylko front a po angielsku nie wiem za bardzo jak to napisać :]
mileS Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 Sory za post pod postem ale wrzucam taki trzon od łopaty(krzywy bo wyciosany z drewna [bida])i nie wiem czy tak zostawić czy może troszke przesadzone i zrobić bardziej prostą...? Jeszcze Versja2 troszke bardziej wygładzona
Gość jaco Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Przynajmniej postaw szyny na podkładach a nie deskach, a mocowania jeśli już są to powinne być na każdym podkładzie a nie co czwarty. A jeśli jest to kopalnia gdzie są stalowe szyny i wagon z żeliwa to znajdujemy się w czasach kiedy umieli robić gwoździe, prawda? Więc po co komu ciosany trzon drewniany, jeśli można wziąść dłuższy kij i wbić za pomocą gwoździa krótszy trzonek. Chywa szybciej?? No jeśli wszystko jest z drewna nawet sam szpadel no to rozumiem...
razor1988 Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Słuchaj specjalisty prawde ci powie, ale te deski to dla klimatu mają być a nie dla realizmu :D chyba dobrze myśle nie ?
mileS Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 Więc tak 1.Chciałem oddać mocno tamten klimat ale nie pomyślałem 2.to są łączenia szyn, mocowania dojdą 3.Zrobie nową łopate Dzieki za pomoc
Gość jaco Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Ale naprawde to nie potrzebne są kamyki bo je się używa tylko do dorów tramwajowych i pociągowych a kolejki w kopalni nie potrzebują kamyków tak zwanego tłucznia kórego celem jest przenoszenie wielkich obciążeń. Jeśli zrobisz podkłady minimalnie zagłebione w ziemi i to podkłady o przekroju kwadrata to moim zdaniem będzie o wiele ładniej no bo w jaskini to już inna bajka wogle powinny stać na podłożu które jest przecież skałą, była będzie większa i będzie żucała o wiele więcej cienia sprawiając wrażenie większe ilości szczegółów. http://www.il.pw.edu.pl/~zuraw http://www.strunbet.pl/ MOzo to pomoze Pozdro
damusTo Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Hm chłopie pod tory daje sie tzw podkłady nie deski-popraw koniecznie -> odsyłam do masy własnej lokomotyw i ich uciągu -> co za tym idzie masy jaka osiągaja squady kolejowe...
mileS Napisano 29 Wrzesień 2006 Autor Napisano 29 Wrzesień 2006 Damuś ja sie nie znam ale nawet w takich starych ...?
mileS Napisano 29 Wrzesień 2006 Autor Napisano 29 Wrzesień 2006 No więc mini update w postaci mocowań(deseczki jeszcze są ale dzisiaj się tym zajme) Edit : a no i cały czas referek wuzeczka szukam ale nie moge nic znalesc.....
Bruneq Napisano 29 Wrzesień 2006 Napisano 29 Wrzesień 2006 a co tam....pomoge!;)...mam nadzieje http://www.livesteaming.com/MINE_CAR.jpg http://www.internationalmodels.net/acatalog/AAAA-34506.jpg http://www.trossachs.freeserve.co.uk/wagon/Really%20simple%20wagons.gif http://www.ac-nancy-metz.fr/enseign/SVT/eleve/prodelev/minefer/g1/images/Wagon.gif http://www.goldrush.com/~kreissb/phil/pics/fairbanks-mine-car.jpg mam nadzieje ze wystarczy...bo mi sie nie chce wklejac wiecej!;)
hcpiter Napisano 29 Wrzesień 2006 Napisano 29 Wrzesień 2006 troszke za cienkie te belki, ogolnie one są bardzo grube twoeje wyglądają troszke jak z plasteliny, nie wiem co jest to co łaczy szyne z belką, przynajmnej tam powinny bys sroby
mileS Napisano 29 Wrzesień 2006 Autor Napisano 29 Wrzesień 2006 hcpiter - śruby wstawie :] bo zapomniałem . BrundeQ - Dzieki :]
mileS Napisano 5 Październik 2006 Autor Napisano 5 Październik 2006 O boże jak ja dawno nie otwierałem maxa ale trzeba wrócić ... pierwsze podejście do wózka
..:: WIKTOR ::.. Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 Gitek :) Podobac sie mi to :D
skiki Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 ladnie ladnie ale chyba potrzeba wiecej szczegolow ;] moge byc upierdliwy dzisiaj, nie zdałem na prawko :(
mileS Napisano 5 Październik 2006 Autor Napisano 5 Październik 2006 Współczuje ... :/ a kurde ten wózek już ma 600 ponad elementów ;p i mi już tnie na nim więc będe musiał zrobić przegląd i co nie potrzebne wywalic lub zmniejszyc MS!
skiki Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 hmm a pokaz widok z viewporta bo moze to render tak splaszcza sprawe :)
skiki Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 hmm chyba masz za dzuo poly w tych kołkach ( gwozdziach) , wydaje mi sie ze widocznej straty jakosci moznaby to odchudzic duzo... koła zreszta tez
..:: WIKTOR ::.. Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 Nie no faaajna fura :) Siatex ladny czekam na texturex ;P
mileS Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 hmm chyba masz za dzuo poly w tych kołkach ( gwozdziach) , wydaje mi sie ze widocznej straty jakosci moznaby to odchudzic duzo... koła zreszta tezGwoździe mają gęstą siatke bo są importowane i edit poly + turbo smooth zamieniło się w Edit mesh. Co do kół mają one na vievporcie ms na 1 . Dziś zajme się drewianym przystankiem, taka plandeka na słupkach prosta będzie, a na niej nie wiem narzędzia może ... Ale najpierw lece pobrykać z qmplem na qadach..
mileS Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 Przepraszam za post pod postem , ale zanim wyjade to taki zarys oco mi chodzi
hkropinski Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 zawsze mozna edytować a nie przepraszać:P no fajnie pewnie bedzie ale to ujecie jakos mi nei podchodzi, pozdr
mileS Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 Witam ! Własnie wróciłem i odrazu zabieram się do pracy... zawsze mozna edytować a nie przepraszać:P no fajnie pewnie bedzie ale to ujecie jakos mi nei podchodzi, pozdrUjęcie byle jakie :* Edit : No to pierwsze postępy i próba tex
skiki Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 mi sie ostatni update nie podoba, wszystko takie jak z plasteliny :)
Ania Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 to ostatnie niebardzo, albo schody są za duże albo daszek za nisko, platforma jest za cienka i niema żadnych belek które by to jakoś trzymały zakończenie schodów jest dziwne.
damusTo Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 Słuchaj Ani ona ma zawsze racje :p konstrukcyjnie to faktycznie leży - jesli zależy ci na realiźmie w tej kwestii musisz poprawić
Bruneq Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 e...halo halo...mialo byc ze woozek wjeżdza do kopalni!!!!
mileS Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 Wyśpie się i zabiore się do pracy ,bo żeczywiście teraz jak patrze to mi też update się nie podoba Bruneq - postaram się jakoś to przedstawić...
Rekomendowane odpowiedzi