Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

powie mi ktoś dlaczego u mnie nie ma tego pliku?potrzebny mi jest aby otworzyć Material Library....przeszukałem cały program i nie ma :(

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 10,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

to chyba zle szukałeś

niewiem za bardzo o co chodzi ale napisze ci jak otwiereac pliki .mat

"m" -> material -> get material -> browse from -> material library -> file: open

Napisano
  • Autor

dobrze wiem jak sie otwiera Mtl Library jednak gdy chce to otworzyć mam tam tylko dwa pliki: AecTemplates.mat i Nature.mat a powinien być tam jeszcze 3dsmax.mat gdyż w tamtych plikach nie ma takiego materiału Wood_oak (standard) i wielu innych........

Napisano
  • Autor
poprostu sciągałes maxa triala bez materiałow, na stronie www.autodesk.com bedziesz miał w dziale download do sciągniecia.

to czy mam triala to pojęcie względne a czego jeszce brakuje w takiej wersji:)

Napisano

w tej wersji brakuje helpa i tych shaderów.

dodatkowo jak trial to 30dni i koniec.

Napisano
  • Autor
poprostu sciągałes maxa triala bez materiałow, na stronie www.autodesk.com bedziesz miał w dziale download do sciągniecia.

szukam i szukam na tej stronie i nie moge tego znaleść. Czy ktoś mógłby ten plik wysłać mi na maila....

Dzięki ale już sobie z tym poradziłem i to sam nie ściągając nic ze strony producenta:)

Napisano

Mam pytanie.

Posiadam ten plik, ale komputer widzi mi go jako plik Winampa. A w Mtl Library nie widzi mi w ogóle .mat.

Czy jest jakiś sposób na zachęcenie Max-a do otwierania map?

Napisano

Widze że nikt nie udzielił odpowiedzi a szkoda :( ja mam podobny problem ;( mam plik 3dsmax.mat ale 3d max go nie widzi, natomiast system wyswietla go jako plik winampa ;/

Mam 3d maxa 09 64bit. (system vista ultimate x64 sp1 jesli to ma jakies znaczenie). Proszę w w miare szybką odpowiedz.

Napisano

Nie wiem czy to pomoże ale spróbuj może zmienić powiązanie pliku z programem w viscie jest cos takiego(panel sterowania -> programy domyślne i ... -> u mnie jest "associate a file type or protocol with program"). Ale nie wiem czy to to.

Napisano

W material/map browser zaznacz Mtl Library a nastepnie File->Open wyszukaj twój plik .mat

A powiązanie pliku z odpowiednim programem robisz w Windows. Zaznacz plik którego powiązanie chcesz zmienić, prawy klawisz myszy->właściwości->zakładka ogólne->otwierany za pomocą->zmień i tu zmieniasz powiązanie pliku z odpowiednim programem. Natomiast ustawiasz w ten sposób tylko domyślny program którego Windows będzie używał do otwarcia pliku.

Napisano

Stary post (z przed 10 min :P ):

Łapcie: http://www.sendspace.pl/file/249dfea21109b909a327a78

Jako że link wkrótce wygaśnie i nie będzie można pobrać to piszcie do mnie wiadomości jak ktoś będzie chciał.

I tak jedna rzecz: ja nie maiłem tego pliku w Dokumenty\3dsmax\materiallibraries tylko tam gdzie zainstalowałem 3ds maxa. W moim przypadku: D:\Program Files (x86)\3ds Max 2010\materiallibraries

Ok nowe:

Wszystkie materiały z 3ds max 2010 (w tym 3dsmax.mat i np. ProMaterials do mental ray)

W pliku: Jak wgrac i wlaczyc.txt znajdziemy szczegółowe informacje na temat:

-Jak włączyć mental ray?

-Gdzie wgrać pliki .mat z (folderu ProMaterials i Główne)?

-Jak wgrać .mat do programu 3ds max:?

Download Link: http://www.sendspace.pl/file/c9613db127a9f7fb39bf0d8 (jak wygaśnie to pisać na PW)

Edytowane przez kamyker