Secator Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Witam. Mój nowy projekt: autobus Solaris Vacanza w wersji 13 metrowej (wydłużonej). Zawsze bardzo podobały mi się autobusy Solaris z powodu ich bardzo nowoczesnych i zarazem prostych linii. Chce również potrenowac nowe rzeczy, np. wstawianie modelu do zdjęcia. Modelowanie zatrzymało się ostatnio na takim etapie jak widać, a dalej tylko testowałem różne ustawienia kamery, ujecia, lakier, hdr... - render poglądowy, żeby było widać że wszystko równo i pięknie i nie do końca w zgodzie z oryginałem :P - najnowsza wersja, ostateczna wersja chyba bedzie właśnie taka, z tym tłem -> tu licze na najwiecej uwag z Waszej strony :] - rendery 4fun, (zdjecia w tle sie raczej nie nadają) :] no i siata:
Master Kiełbaster Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Brzydkie to to :* Model OK.
piksar Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 modelik fajny, dziel sie na bierząco doświadczeniami na temat wklejania 3D do 2D, bo jestem tym żywotnie zainteresowany
ReflectVision Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 nie chce sie czepiac ale wez to pod uwage przy nastepnych probach renderu : http://images2.fotosik.pl/198/3e5737497e3c2cf2med.jpg pozdrawiam
Secator Napisano 10 Październik 2006 Autor Napisano 10 Październik 2006 qba thx :], chociaz ten autobus ma kształt klina i troche tak musi byc jak jest.. i dziwnie wygladac..
razor1988 Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 qba thx :], chociaz ten autobus ma kształt klina i troche tak musi byc jak jest.. i dziwnie wygladac.. A po jakiemu to to. Modelik fajny :p czekam na reszte :)
Secator Napisano 12 Październik 2006 Autor Napisano 12 Październik 2006 Update 12.10.2006 Zrobiony przód i szyby
damusTo Napisano 12 Październik 2006 Napisano 12 Październik 2006 Hehe oryginalny pomysł bardzo pochwalam przełamanie rutyny ale moze ładniejsze autobusy sa czytaj "ogórek" czy doś Poważnie zaś to model wydaje sie ok nie wyłapałem błedów karygodnych czekam na więcej widze że będzie scenka :] Dobrze komponujesz z fotkami
goran Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 Robisz Vrayem? Jak tak to powiedz jak wrzucasz model w fotkę bo ja kombinuję z tym trochę i nie zabardzo mi wychodzi... Modelik fajny, jak na razie jest OK Może poza jednym - czarne nadkola "giną", nie widać ich wcale, może dałbyś troszkę jaśniejszy materiał żeby się odróżniały od wnęki koła - chociaż na razie chyba za wcześnie na takie uwagi, bo modeling jeszcze nieskończony.
Ardeni Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 Fajnie się zapowiada takie łączenie fot z 3d. Zapodam tutaj coś co zrobiłem kiedyś już, mam nadzieje ze nie będziesz bil :) Jedziesz dalej :)
Diesel Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 Wogle to mi sie bardzo podoba twoja praca....... powodzenia
Secator Napisano 18 Październik 2006 Autor Napisano 18 Październik 2006 @DamusTo & Diesel: THX @Goran: nie v-ray robie, Lightwave 8.0 @Ardeni: :D lol, to ty na tym motorku?? Update 18.10.2006 Wymęczyłem opony, kołpaki i pierwsze kolokwium z fizyki. Pozatym dokończyłem szyby i ich surface. Zostały tylko jakies detale jak lusterka, kierunkowskazy itp.. oraz oczywiscie wnętrze :]
David14 Napisano 18 Październik 2006 Napisano 18 Październik 2006 Tak patrze i patrze i widze że coś tu nie pasi. Tak jak by źle wyskalowany jest ten autobus w porównaniu do elementów na zdjęciu. Głównie chodzi o ten pierwszy render. Życze powodzenia w dalszej pracy.
Orangegraphics Napisano 18 Październik 2006 Napisano 18 Październik 2006 Ja jestem na Tak:D tylko zobacz coś z oponami. nie podoba mi się bierznik:D spróbuj go nie aż tak głęboki zrobić;)
Secator Napisano 19 Październik 2006 Autor Napisano 19 Październik 2006 inna wersja+studio (w ramach narodowego programu testów oświetlenia) Swoją drogą wiecie ze autobusy mają wlew paliwa z 2 stron?? (przynajmniej ten model ma) ;] Całkiem wygodne rozwiazanie :]
damusTo Napisano 19 Październik 2006 Napisano 19 Październik 2006 No to teraz przybródz nieco sam bierznik i możesz zabierać sie za lakier :] Zaczyna nabierać
Gość Przyszlykierowca Napisano 1 Listopad 2006 Napisano 1 Listopad 2006 móglbyś mi przeslać plik z tym autobusem na gg8203951
piksar Napisano 1 Listopad 2006 Napisano 1 Listopad 2006 móglbyś mi przeslać plik z tym autobusem na gg8203951 witamy na Ziemi
Gość Przyszlykierowca Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 a na poczte [email protected] bardzo prosze
Gość George82 Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 a na poczte [email protected] bardzo prosze xD A solaris jak solaris... Ladnie idzie, czekam na finish! Pozdrawiam!
Gen.Baton Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 xD A solaris jak solaris... Ladnie idzie, czekam na finish! Pozdrawiam! XDXDXD to samo
Gość Przyszlykierowca Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 Mógłbyś mi przesłać plik z tym autobusem na poczte [email protected] ,a mógłbyś zrobić Neoplan n116?Dziękuje z góry.
JohnZi Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 ty myslisz ze on ci to wysle? chlopak sie produkuje zeby go skonczyc a ty myslisz ze on ci tak bez niczego go wysle. Pomysl troche, dzizes:o
Gość obo Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 Mógłbyś mi przesłać plik z tym autobusem na poczte [email protected] ,a mógłbyś zrobić Neoplan n116?Dziękuje z góry. Co to?? Kącik życzeń? :P
mirach Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 Ale jedno trzeba mu przyznac.... jest konsekwentny w swoich prosbach :) Edit do pikSara poniżej: a wiesz że o tym samym pomyślałem :)
piksar Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 konsekwencja 12-latka pewnie należy do tej grupy co robi autobus symulator i powiedział że potrafi wymodelowac autobus, a teraz szuka frajera na Vacanze i Neoplana
AGmakonts Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Bardzo wartościowy wątek, mozna popodziwiac i sie pośmiać xD świetnie Ci to wychodzijak juz bedziesz go wstawiał na fotke w finiszu to dodaj moze lakkie przynajmniej zabrudzenia zeby nie był taki mega sterylny, powodzenia
chudy Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 to ja jeszcze poprosze Volvo, Mercedesa, Neoplana też moge wziąść :P. W sumie wezme wszsytko, tylko wyślij na maila. AAAAAhahahahah Sorry nie mogłem sie powstrzymać. A teraz na poważnie. Model bardzo bardzo :] Wstawianie w foty też ci świetnie wychodzi. Tylko tak jak pisali moi przedmówcy trzeba go troche przybrudzić. A potem wyślij mi go na maila. :P:P:P Nie no po prostu nie moge. Ehhhhhhh
Secator Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 @Chudy: myśle ze też bym sie nieumiał powstrzymać w takiej sytuajci :lol: @all: thx za spam na wątku :P móglbyś mi przeslać plik z tym autobusem na gg8203951EEeee... a poco ci on?? Daj jakis rozsądny powod to pogadamy :P Aaa co do pracy nad autobusem, to troche staneła w miejscu na etapie lakieru. W LW jest taka opcja surfaceów Smoothing, bez włączonego tego tego wszystko jest kanciaste (wiadomo xD). Z kolei z włączonym Smoothinieg surface w daremny sposób odbija otoczenie (HDR) -> robi sie masa błedów . Czy ktos wie jak z tym walczyć??
Secator Napisano 8 Listopad 2006 Autor Napisano 8 Listopad 2006 Up dzisiejszy. Wymeczyłem przód i pare detali. Błedy w błotnikach też poprawione. Cały czas nie moge sie zabrać za fotele :D Jakos tak mnie nie kręca... Do poprawy szyby jeszcze zostały (za grube sa teraz i te boczne mają byc 'na równo' z blachą.) Czekam na wasze uwagi, bo coś niejestem przekonany do tego busa.. 113 polygonów :] Siata jest w pierwszym poscie, duzo sie nie zmieniła, ale za to duzo mniej przejrzysta jest teraz. @piksar poniżej: nie skonczylem posta pisać a ty juz reply:] wkleiłem sobie tylko kod z fotosika bo musiałem kompa zrestartowac :] Jak zrobić syfek???? XD
piksar Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 niewiele brakuje do szczęścia, całkiem fajnie wygląda, jeszcze środeczek, lustereczka, syfek i będzie fotka
mirach Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Z uwag, to z poprzednich twoich postów zauważyłem że przenosisz autobus wyrenderowany w oświetleniu i enviromencie studyjnym do zdięcia. Wg mnie to troche nienautralnie, przydały by się odbicia na autobusie. Jeśli planujesz wrzucić później HDRI to oczywiście zwracam honor. Jeśli nie, to chociaż jakoś przerobione zdięcie tła wrzucone jako lekki reflect dodalo by temu, wg mnie, więcej realizmu. pozdrawiam Mirach
sysol Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 zainspirowałeś mnie .... jeszcze dziś wezmę sie za volvo 9700 :] fajnie Ci wychodzi ten solaris !! oby tak dalej .... czekam na wnętrze......!!
sob Napisano 12 Listopad 2006 Napisano 12 Listopad 2006 Czekam na wasze uwagi, bo coś niejestem przekonany do tego busa... Coś nie tak z oświetleniem...chodzi o kierunek padania promieni słonecznych (a cień pod autobusem sztuczny). Może znajdziesz inną mapę tła? Bo ta jest trochę niekonkretna jeśli chodzi o światło. Może to rozwiąże problem? Trochę wygląda jakby nie było słońca i tak to wychodzi potem. Aha... od strony zacienionej autobusu powinien być większy kontrast cień/światło - nie powinno być tyle światła rozproszonego - tak faktycznie jest jak modelujesz i oświetlasz w studio a potem wrzucasz na tło. HDRI pomoże jako tło. W jednym z wcześniejszych ujęć było lepiej. Model super. Daj więcej szczegółów.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 12 Listopad 2006 Napisano 12 Listopad 2006 odoba sie mi ten projekt - taka odskocznia od samochodow osobowych :) Teraz tylko palma na tyle i napis hawai (czy tym podobne) i w trase ;P
damusTo Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 No i jestem eh po przerwie, nie leży mi cos oświetlenie, w tym cień najpardziej ten obrysowany taki żyletą z szablonu na ostro. do tego lakier coś z nim zdrowo nie tak w tej chwili nie umię napisać co ale głównie mi chodzi o odbicia tak myslę.
satanicus1991 Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 Model fajny, ale nie podobają mi się materiały ;)
Secator Napisano 21 Listopad 2006 Autor Napisano 21 Listopad 2006 męcze dalej ustawienia światła, i niewiem czemu ten lakier dalej wyglada jak wyglada... :/
damusTo Napisano 24 Listopad 2006 Napisano 24 Listopad 2006 Moje obserwacje bo dziś widziałem podobny powóz: 1) zdejmij blura z odbić 2) załóż na lakier bump te blachy nie są równe szkoda to modelować wiec załatw bunpem 3) on ma przyciemniane szyby PS Czy mógłbym dostać te fotkę z tła ?
Rekomendowane odpowiedzi