Iga Posted October 15, 2006 Share Posted October 15, 2006 CZy warto zmieniac profil z humana na mat-fiz jezeli chce sie dostac na architekture? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Posted October 15, 2006 Share Posted October 15, 2006 tak . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iga Posted October 15, 2006 Author Share Posted October 15, 2006 Studiujesz czy skończyłeś?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy Posted October 15, 2006 Share Posted October 15, 2006 jak się interesujesz architekturą to profil nie ma większego znaczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iga Posted October 15, 2006 Author Share Posted October 15, 2006 A ty jeszcze studiujesz czy skończyleś?? Obawiam się,że za 3 lata moga zmienic się zasady rekrutacji na architekturze w Białymstoku i zaczną brac pod uwage maturę z matematyki :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
polka dot Posted October 15, 2006 Share Posted October 15, 2006 lepiej zacznij ją brać niezależnie od zasad rekrutacji :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iga Posted October 15, 2006 Author Share Posted October 15, 2006 Dzięki za odpowiedzi pomimo tego ,ze kazdy radzi co innego ;) Chyba pojde na rozmowe do dyrektora w sprawie przeniesienia. Mam tylko wątpliwości czy nie porywam się z motyką na słońce, bo matematyka nie jest moją najmocniejszą stroną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ania Posted October 15, 2006 Share Posted October 15, 2006 moim zdaniem matematyka na architekturze na pewno bardziej ci się przyda niż jakieś humanistyczne. (obliczenia czy dach się nie zawali jak go zaprojektujesz taki fajny zawiesisty itp.) z drugiej strony, jeśli matematyki nie lubisz, to się zastanów czy warto, ewentualnie się zorientuj czego pytają na egzaminach wstępnych na architekturę, bo jeśli tam dużo matematyki nie ma, to się tego i tak jakoś nauczysz (bo chyba nawet na humanistycznym kierunku trochę matematyki jest), a na studjach potem matematyka będzie i tak całkiem inna i od nowa. ze względu na fizykę bym poszła, bo fizyka to fajna rzecz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek Posted October 15, 2006 Share Posted October 15, 2006 fizyka to fajna rzecz Też tak sądziłem, dopóki nie trafiłem do mat-fizu :/ [edit] heh, matematyka mi nie straszna, więc to nie to ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ania Posted October 15, 2006 Share Posted October 15, 2006 to wina mat-fizu, nauczyciela, ewentualnie zawartej matematyki, ale fizyka niewinna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zi_q Posted October 15, 2006 Share Posted October 15, 2006 Polecilbym Ci jednak mat-inf.. masz wiecej czasu na cwiczenie rysunku (na egzamin). A jak bedziesz uczeszczala do humanistycznej, niestety bedziesz zmuszona nadrabiac dodatkowymi lekcjami, bedzie tego wiecej i wiecej czasu poswiecisz na sama nauke przedmiotu, kiedy mozesz poprostu nauczyc sie tego w szkole.. Takie moje zdanie. Pozdrawiam przyszlych i obecnych architektow :] P.s: mowie o tym dlatego, ze zdajac na architekture, zmuszony bylem zdawac matematyke podstawowa i rozszerzona na mature zeby sie dostac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RA Posted October 16, 2006 Share Posted October 16, 2006 [...](obliczenia czy dach się nie zawali jak go zaprojektujesz taki fajny zawiesisty itp.) [...]To konstruktorka o ile się nie mylę. Architekt zna tego chyba tylko podstawy, aby się orientować. :) A wracając do tematu: bierz matę tak czy siak, a nóż zachce ci się iść w 3 klasie na arch. powiedzmy do Gliwic i... i klops... ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
chveti Posted October 16, 2006 Share Posted October 16, 2006 A ty jeszcze studiujesz czy skończyleś?? Obawiam się,że za 3 lata moga zmienic się zasady rekrutacji na architekturze w Białymstoku i zaczną brac pod uwage maturę z matematyki :/ szczególnie że za 3 lata matura z matmy będzie obowiązkowa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
polka dot Posted October 16, 2006 Share Posted October 16, 2006 tak, w Gliwicach to klops :D ale hrobry jest ekstra i kolumienki w podwórku uczelni ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chalek Posted October 16, 2006 Share Posted October 16, 2006 moim zdaniem matematyka na architekturze na pewno bardziej ci się przyda niż jakieś humanistyczne. (obliczenia czy dach się nie zawali jak go zaprojektujesz taki fajny zawiesisty itp.)... Dlaczego wszyscy notorycznie myla architektow z konstruktorami (inzynieria ladowa)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Posted October 16, 2006 Share Posted October 16, 2006 widocznie wkrotce to będzie to samo ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
buczer Posted October 17, 2006 Share Posted October 17, 2006 widocznie wkrotce to będzie to samo ;] a to źle ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ania Posted October 17, 2006 Share Posted October 17, 2006 Dlaczego wszyscy notorycznie myla architektow z konstruktorami (inzynieria ladowa)? bo sie nie znaja, dla tych ludzi dom to dom a kazdy kto sie na budowe tego domu zlozyl zalicza sie do jednej grupy. to na architekturze sie tylko rysuje i nic wiecej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaGuu Posted October 17, 2006 Share Posted October 17, 2006 to na architekturze sie tylko rysuje i nic wiecej? Niestety:P w sumie czasami jest jeszcze WF ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
polka dot Posted October 17, 2006 Share Posted October 17, 2006 to na architekturze sie tylko rysuje i nic wiecej? tak! :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek Posted October 17, 2006 Share Posted October 17, 2006 O_O to jeszcze tylko muszę nauczyć się rysować :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Posted October 17, 2006 Share Posted October 17, 2006 a to źle ? nie wiem ;) nie znam się Link to comment Share on other sites More sharing options...
misoni Posted October 17, 2006 Share Posted October 17, 2006 z tego co pamietam to matematyka na architekturze polegala na rysowaniu roznych pokreconych wzorkow tudziez klejeniu gwiazd i rozgwiazd:)..na reszcie przedmiotow mozna bylo miec bulbulator.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy Posted October 17, 2006 Share Posted October 17, 2006 Czysta matematyka nie jest potrzebna na architekturze, ale potrzebna jest wyobraźnia przestrzenn, znajomość geometrii. Fizyka przydaje się o tyle że wyrabia w jakimś stopniu myślenie konstrukcyjno-mechaniczne (niezłe sformuowanie mi wyszło). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iga Posted October 18, 2006 Author Share Posted October 18, 2006 Dziękuję wszystkim za cenne opinie i rady :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbychowaty Posted October 18, 2006 Share Posted October 18, 2006 Skoro matma jest Twoja najmocniejsza strona to nie musisz tego znieniac. I tak starczy Ci czasu na zajecie sie architektura skoro nie bedziesz ślęczeć nad matmą ktora umiesz czy tam bedziesz umiała. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piun Posted October 23, 2006 Share Posted October 23, 2006 hehe a ja to mature z biologi zdawałem i na architekturze siedze w Kraku. Na wstępne porzebny będzie ci rysunek i rysunek i jeszce rysunek. Matma na wydziele architektury to lipa no ale jest, najwięcej to sie liczy na konstrukcjach i mechanice. Human też sie przydaje : historia arch. powszechnej , historia arch. polskiej, historia arch. współczenej, historia urbanistyki :D . powodzenia na egzaminach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iga Posted October 24, 2006 Author Share Posted October 24, 2006 Już zdecydowałam, zostaję na humanie i uczę się rysunku :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts