Iga Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 CZy warto zmieniac profil z humana na mat-fiz jezeli chce sie dostac na architekture? :)
siwy Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 jak się interesujesz architekturą to profil nie ma większego znaczenia.
Iga Napisano 15 Październik 2006 Autor Napisano 15 Październik 2006 A ty jeszcze studiujesz czy skończyleś?? Obawiam się,że za 3 lata moga zmienic się zasady rekrutacji na architekturze w Białymstoku i zaczną brac pod uwage maturę z matematyki :/
polka dot Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 lepiej zacznij ją brać niezależnie od zasad rekrutacji :)
Iga Napisano 15 Październik 2006 Autor Napisano 15 Październik 2006 Dzięki za odpowiedzi pomimo tego ,ze kazdy radzi co innego ;) Chyba pojde na rozmowe do dyrektora w sprawie przeniesienia. Mam tylko wątpliwości czy nie porywam się z motyką na słońce, bo matematyka nie jest moją najmocniejszą stroną.
Ania Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 moim zdaniem matematyka na architekturze na pewno bardziej ci się przyda niż jakieś humanistyczne. (obliczenia czy dach się nie zawali jak go zaprojektujesz taki fajny zawiesisty itp.) z drugiej strony, jeśli matematyki nie lubisz, to się zastanów czy warto, ewentualnie się zorientuj czego pytają na egzaminach wstępnych na architekturę, bo jeśli tam dużo matematyki nie ma, to się tego i tak jakoś nauczysz (bo chyba nawet na humanistycznym kierunku trochę matematyki jest), a na studjach potem matematyka będzie i tak całkiem inna i od nowa. ze względu na fizykę bym poszła, bo fizyka to fajna rzecz.
piotrek Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 fizyka to fajna rzecz Też tak sądziłem, dopóki nie trafiłem do mat-fizu :/ [edit] heh, matematyka mi nie straszna, więc to nie to ;)
Ania Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 to wina mat-fizu, nauczyciela, ewentualnie zawartej matematyki, ale fizyka niewinna.
zi_q Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Polecilbym Ci jednak mat-inf.. masz wiecej czasu na cwiczenie rysunku (na egzamin). A jak bedziesz uczeszczala do humanistycznej, niestety bedziesz zmuszona nadrabiac dodatkowymi lekcjami, bedzie tego wiecej i wiecej czasu poswiecisz na sama nauke przedmiotu, kiedy mozesz poprostu nauczyc sie tego w szkole.. Takie moje zdanie. Pozdrawiam przyszlych i obecnych architektow :] P.s: mowie o tym dlatego, ze zdajac na architekture, zmuszony bylem zdawac matematyke podstawowa i rozszerzona na mature zeby sie dostac.
RA Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 [...](obliczenia czy dach się nie zawali jak go zaprojektujesz taki fajny zawiesisty itp.) [...]To konstruktorka o ile się nie mylę. Architekt zna tego chyba tylko podstawy, aby się orientować. :) A wracając do tematu: bierz matę tak czy siak, a nóż zachce ci się iść w 3 klasie na arch. powiedzmy do Gliwic i... i klops... ;)
chveti Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 A ty jeszcze studiujesz czy skończyleś?? Obawiam się,że za 3 lata moga zmienic się zasady rekrutacji na architekturze w Białymstoku i zaczną brac pod uwage maturę z matematyki :/ szczególnie że za 3 lata matura z matmy będzie obowiązkowa...
polka dot Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 tak, w Gliwicach to klops :D ale hrobry jest ekstra i kolumienki w podwórku uczelni ;)
Chalek Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 moim zdaniem matematyka na architekturze na pewno bardziej ci się przyda niż jakieś humanistyczne. (obliczenia czy dach się nie zawali jak go zaprojektujesz taki fajny zawiesisty itp.)... Dlaczego wszyscy notorycznie myla architektow z konstruktorami (inzynieria ladowa)?
Marcin Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 widocznie wkrotce to będzie to samo ;]
buczer Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 widocznie wkrotce to będzie to samo ;] a to źle ?
Ania Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Dlaczego wszyscy notorycznie myla architektow z konstruktorami (inzynieria ladowa)? bo sie nie znaja, dla tych ludzi dom to dom a kazdy kto sie na budowe tego domu zlozyl zalicza sie do jednej grupy. to na architekturze sie tylko rysuje i nic wiecej?
MaGuu Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 to na architekturze sie tylko rysuje i nic wiecej? Niestety:P w sumie czasami jest jeszcze WF ;)
polka dot Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 to na architekturze sie tylko rysuje i nic wiecej? tak! :D
piotrek Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 O_O to jeszcze tylko muszę nauczyć się rysować :>
misoni Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 z tego co pamietam to matematyka na architekturze polegala na rysowaniu roznych pokreconych wzorkow tudziez klejeniu gwiazd i rozgwiazd:)..na reszcie przedmiotow mozna bylo miec bulbulator..
siwy Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Czysta matematyka nie jest potrzebna na architekturze, ale potrzebna jest wyobraźnia przestrzenn, znajomość geometrii. Fizyka przydaje się o tyle że wyrabia w jakimś stopniu myślenie konstrukcyjno-mechaniczne (niezłe sformuowanie mi wyszło).
Iga Napisano 18 Październik 2006 Autor Napisano 18 Październik 2006 Dziękuję wszystkim za cenne opinie i rady :)
Zbychowaty Napisano 18 Październik 2006 Napisano 18 Październik 2006 Skoro matma jest Twoja najmocniejsza strona to nie musisz tego znieniac. I tak starczy Ci czasu na zajecie sie architektura skoro nie bedziesz ślęczeć nad matmą ktora umiesz czy tam bedziesz umiała. :)
Piun Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 hehe a ja to mature z biologi zdawałem i na architekturze siedze w Kraku. Na wstępne porzebny będzie ci rysunek i rysunek i jeszce rysunek. Matma na wydziele architektury to lipa no ale jest, najwięcej to sie liczy na konstrukcjach i mechanice. Human też sie przydaje : historia arch. powszechnej , historia arch. polskiej, historia arch. współczenej, historia urbanistyki :D . powodzenia na egzaminach
Iga Napisano 24 Październik 2006 Autor Napisano 24 Październik 2006 Już zdecydowałam, zostaję na humanie i uczę się rysunku :D
Rekomendowane odpowiedzi