Napisano 21 Październik 200618 l Witam. Zaczynam się bawić w MentalRay'u (ściągnąłem triala 3dsmax9). Zrobiłem sobie taką prostą scenke. Białe ściany, na podłodze materiał Arch&Design, z lewej światło IES Sun. Mój problem polega na tym, że podłoga tak jakby zbyt intensywnie odbija się na ścianach (barwi je na swój kolor). Nie wiem już jak temu zaradzić. Być może taki post był już na tym forum, ale wyszukiwnie jest moim zdaniem co najmniej idiotyczne (za każdym razem trzeba wpisywać jakieś beznadziejne literki :( )
Napisano 21 Październik 200618 l jestem absolutnie pewna że takie pytanie już było, idiotyczne szukanie kosztowałoby cię mniej beznadziejnych literek niż pisanie tego posta.
Napisano 21 Październik 200618 l szukałeś pod hasłem "białe ściany"? bo u mnie znalazło kilka wątków.
Napisano 21 Październik 200618 l możesz w materiał pofłogi do slotu Photon dać shader "Photon basic" i ustawić odpowiedni kolor diffuse - to pozwoli ci uzyskanie odpowiedniego koloru odbicia fotonów od podłogi. albo: zmniejszyć energie photonów
Napisano 30 Październik 200618 l albo: w exposure control ustawic logarythmic i zmienic "color balance" (czy jakos tak) ;] na brzoskwinio podobny...;)
Napisano 30 Październik 200618 l ....Co wpłynie na całość sceny - jak będzie chciał dodać element w innym kolorze to będą kłopoty. To trzeba z poziomu fotonów zrobić.
Napisano 30 Październik 200618 l Hynol: Biorac pod uwage Twoje doswiadczenie (jak i SWRSC;), wierze ze masz racje... Ja raczkuje i napisalem, jak ja bym to zrobil...;] btw. Jak sie obnizy energie fotonow to scena nie sciemnieje przypadkiem?? Pozdrawiam!
Napisano 31 Październik 200618 l jesli sciemnieje a masz duzo czasu to w FG ustaw multibounce. A jesli nie masz, to ustaw maly multibuonce w FG i reszte zrobisz w PS, albo expoosure control
Napisano 15 Czerwiec 200717 l a ja radzę się zapoznać z tutorialem zamieszczonym na tym forum przez SWRSC, chyba lepszego w sieci nie widziałem. Wniosek jest jeden, dużo fotonów, mało energii ! Studiuję grafikę artystyczną - tam uczyli mnie innaczej :). Rozjaśniasz przez Ekspozycję... taka karma. Oczywiście materiały mentalowskie robią dużą różnice w scenie. A temat już był ! owe zjawisko to color bleed.