Napisano 21 Grudzień 200618 l Witam! Zacznę może małym słowem wstępu; Przedstawiam wam video tutoriale o riggowaniu w maya. Będę one podzielone na części, mam zamiar w nich ukazać kilka ciekawych sposobów riggowania i setup-u postaci, robotów, pojazdów itp. Wszystko jest w częściach dlatego, że nie wiem czy kursy wam przypadną do gustu, jeżeli nie to lepiej zawczasu je przerwać. Kursy nie są, dla ludzi którzy na co dzień riggują postacie w maya, raczej dla początkujących i to takich bardzo. Kursy są z moim głosem :). Przepraszam za jakość i kompresję. KURSY: 1. Prosty szkielet dla postaci 2. Prosty setup stopy 3. Prosty setup stopy ciąg dalszy 4. Prosty setup stopy - zakończenie 5. Przednia kinematyka dla dłoni (nowy) Koleje kursy będę poprostu doawał do pierwszego postu, a w nazwie tematu będę zmieniał kiedy był ostatnio update. Druga ważna sprawa, już napewno w trzecim kursie widzicie że szkielet się dziwnie przemieścił, nie porawiłem tego w tym kursie, poprawie w następnym kursy tworzę na żywo dlatego że chce rozwiązywać jakieś napotkane problemy tzn. poto żeby jak ktoś kiedyś napotka podoby to żeby go umiał rozwiązać. Pozdrawiam i zapraszam do komentowania
Napisano 21 Grudzień 200618 l o nareszcie ktoś coś dla majki zrobił, zaraz wylukam co tam wymodziłeś :)
Napisano 21 Grudzień 200618 l Autor Fikołek jak co to dopiero początek bo na serwerze mam kupe miejsca jeszcze :]
Napisano 23 Grudzień 200618 l nareszcie ściągnołem wszystkie i musze powiedzieć że wypas :) i bardzo przyjemnie sie słucha :D nareszcie trening po polsku a nie po angielsku czy japońsku :) dałbym Ci jeszcze jednego plusa ale nie wejdzie :) jeszcze raz dzięki i czekam na więcej
Napisano 23 Grudzień 200618 l no i super, warte mysle uwagi byloby zaznaczenie jak zrobic te suwaczki z prawej w menu i zeby poruszalym konkretna czescia, jestem wdzieczny dzieki pozdrawiam
Napisano 25 Grudzień 200618 l Autor Witam! Dzięki za wszystkie komentarze i plusy. Skoro wam się podoba ;) to kontynuujemy sagę. Dodałem kolejny kurs, jest w pierwszym poście jak wspominałem, jest to dokończenie tego setup-u stopy wraz z poprawieniem błędu przemieszczenia szkieletu. W przyszłości może wrzucę kurs o riggowaniu pojazdu z kilkoma fajnymi skryptami. Ale najpierw skończymy to :-). Mam bojowe pytanie do administratorów, czemu nie dacie linku do tego wątku w tutorialach na głównej stronie? Macie tak mało o MAYA, tylko 3ds i 3ds Pozdrawiam!
Napisano 25 Grudzień 200618 l FaNTOMAS- zgłosiłem dyrekcji Twoją propozycję dodania tego do oficjalnych tutoriali o Majce. pozdrawiam i brawo za inicjatywę p.s. obejrzałem wszystkie i ogólnie jest fajnie choć w kilku miejscach mógłbyś poprawić komentarz
Napisano 25 Grudzień 200618 l O_O czemu dopiero teraz widzę ten wątek? Fajnie, że coś się dzieje w tym serwisie dotyczącego Maya. [edit] hehe, rozwaliłeś mnie tym pokazaniem, że kości nogi muszą leżeć w jednej lini :D
Napisano 25 Grudzień 200618 l Autor Witam! Przepraszam za te moje komentarze, nagrywam to na żywo że tak powiem i czasem ktoś mi przeszkodzi, albo zamieszam się, bo tu robię w maya a tu mówię :-] ale mam nadzieję, że to aż tak bardzo wam to nie przeszkadza, nie chce nagrywać na próby, ponieważ zajmie mi to za dużo czasu i kursów będzie mniej a z drugiej strony widzicie jakie mnie problemy spotykają :-). Pozdrawiam!
Napisano 25 Grudzień 200618 l tak, wiem jakie to jest niekomfortowe - ale dobrą metodą jest nagranie później poprawionego komentarza do gotowego filmu i podmianka go. Można wtedy na spokojnie i bardziej rzeczowo omówić niektóre kwestie bo wiesz, taki tutek później zostaje na długie lata i służy wielu pokoleniom animatorów :)
Napisano 25 Grudzień 200618 l Autor jaras -> racja zawsze można podegrać głos, w między czasie postaram się coś zrobić z tymi komentarzami, dzięki za sugestie! Pozdrawiam!
Napisano 28 Grudzień 200618 l Autor Witam! Kolejny kurs dodany, tym razem animacja dłoni z pozy do pozy przy urzyciu przedniej kinematyki. p.s Moje durne czasem komentarze jeszcze nie poprawione :-) Pozdrawiam!
Napisano 28 Grudzień 200618 l huh niezłe tempo aż nie nadążam ściągać:P w tych pierwszych już komentów nie poprawiaj bo będe musiał je znowu ściągać :) albo daj samą mp3 z nowym komentem to sobie skeje :) ale brawa sie należą :)
Napisano 28 Grudzień 200618 l Autor Dzięki wam za miłe słowa! Ciesze się że podoba się to co robię. Niedługo następne kursiki. Pozdrawiam!
Napisano 12 Sierpień 200717 l hi, sorry że odkopuje wątek ale gdzieś zgubiłem te tutki :/ a potrzebuje je :) czy mógłby ktoś je wrzucić ??:) będę bardzo wdzięczny
Napisano 13 Sierpień 200717 l Panie kolego FaNTOMAS przyłączam sie do prośby mojego przedmówcy , dałoby rady wrzucic te kursy/tutki jeszcze raz ?? :) pozdrawiam