FaNTOMAS Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Witam! Zacznę może małym słowem wstępu; Przedstawiam wam video tutoriale o riggowaniu w maya. Będę one podzielone na części, mam zamiar w nich ukazać kilka ciekawych sposobów riggowania i setup-u postaci, robotów, pojazdów itp. Wszystko jest w częściach dlatego, że nie wiem czy kursy wam przypadną do gustu, jeżeli nie to lepiej zawczasu je przerwać. Kursy nie są, dla ludzi którzy na co dzień riggują postacie w maya, raczej dla początkujących i to takich bardzo. Kursy są z moim głosem :). Przepraszam za jakość i kompresję. KURSY: 1. Prosty szkielet dla postaci 2. Prosty setup stopy 3. Prosty setup stopy ciąg dalszy 4. Prosty setup stopy - zakończenie 5. Przednia kinematyka dla dłoni (nowy) Koleje kursy będę poprostu doawał do pierwszego postu, a w nazwie tematu będę zmieniał kiedy był ostatnio update. Druga ważna sprawa, już napewno w trzecim kursie widzicie że szkielet się dziwnie przemieścił, nie porawiłem tego w tym kursie, poprawie w następnym kursy tworzę na żywo dlatego że chce rozwiązywać jakieś napotkane problemy tzn. poto żeby jak ktoś kiedyś napotka podoby to żeby go umiał rozwiązać. Pozdrawiam i zapraszam do komentowania 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 o nareszcie ktoś coś dla majki zrobił, zaraz wylukam co tam wymodziłeś :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaNTOMAS Napisano 21 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2006 Fikołek jak co to dopiero początek bo na serwerze mam kupe miejsca jeszcze :] 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość e=mc^2 Napisano 22 Grudzień 2006 Share Napisano 22 Grudzień 2006 super sprawa, rob takich tutkow wiecej;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 22 Grudzień 2006 Share Napisano 22 Grudzień 2006 to mnie sie podoba!!! Bravo!! ;) Maya for Ever!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 23 Grudzień 2006 Share Napisano 23 Grudzień 2006 nareszcie ściągnołem wszystkie i musze powiedzieć że wypas :) i bardzo przyjemnie sie słucha :D nareszcie trening po polsku a nie po angielsku czy japońsku :) dałbym Ci jeszcze jednego plusa ale nie wejdzie :) jeszcze raz dzięki i czekam na więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Burnet Napisano 23 Grudzień 2006 Share Napisano 23 Grudzień 2006 no i super, warte mysle uwagi byloby zaznaczenie jak zrobic te suwaczki z prawej w menu i zeby poruszalym konkretna czescia, jestem wdzieczny dzieki pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaNTOMAS Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2006 Witam! Dzięki za wszystkie komentarze i plusy. Skoro wam się podoba ;) to kontynuujemy sagę. Dodałem kolejny kurs, jest w pierwszym poście jak wspominałem, jest to dokończenie tego setup-u stopy wraz z poprawieniem błędu przemieszczenia szkieletu. W przyszłości może wrzucę kurs o riggowaniu pojazdu z kilkoma fajnymi skryptami. Ale najpierw skończymy to :-). Mam bojowe pytanie do administratorów, czemu nie dacie linku do tego wątku w tutorialach na głównej stronie? Macie tak mało o MAYA, tylko 3ds i 3ds Pozdrawiam! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonasz_Real Napisano 25 Grudzień 2006 Share Napisano 25 Grudzień 2006 Dziękujemy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 25 Grudzień 2006 Share Napisano 25 Grudzień 2006 FaNTOMAS- zgłosiłem dyrekcji Twoją propozycję dodania tego do oficjalnych tutoriali o Majce. pozdrawiam i brawo za inicjatywę p.s. obejrzałem wszystkie i ogólnie jest fajnie choć w kilku miejscach mógłbyś poprawić komentarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 25 Grudzień 2006 Share Napisano 25 Grudzień 2006 O_O czemu dopiero teraz widzę ten wątek? Fajnie, że coś się dzieje w tym serwisie dotyczącego Maya. [edit] hehe, rozwaliłeś mnie tym pokazaniem, że kości nogi muszą leżeć w jednej lini :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaNTOMAS Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2006 Witam! Przepraszam za te moje komentarze, nagrywam to na żywo że tak powiem i czasem ktoś mi przeszkodzi, albo zamieszam się, bo tu robię w maya a tu mówię :-] ale mam nadzieję, że to aż tak bardzo wam to nie przeszkadza, nie chce nagrywać na próby, ponieważ zajmie mi to za dużo czasu i kursów będzie mniej a z drugiej strony widzicie jakie mnie problemy spotykają :-). Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 25 Grudzień 2006 Share Napisano 25 Grudzień 2006 tak, wiem jakie to jest niekomfortowe - ale dobrą metodą jest nagranie później poprawionego komentarza do gotowego filmu i podmianka go. Można wtedy na spokojnie i bardziej rzeczowo omówić niektóre kwestie bo wiesz, taki tutek później zostaje na długie lata i służy wielu pokoleniom animatorów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaNTOMAS Napisano 25 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2006 jaras -> racja zawsze można podegrać głos, w między czasie postaram się coś zrobić z tymi komentarzami, dzięki za sugestie! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaNTOMAS Napisano 28 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2006 Witam! Kolejny kurs dodany, tym razem animacja dłoni z pozy do pozy przy urzyciu przedniej kinematyki. p.s Moje durne czasem komentarze jeszcze nie poprawione :-) Pozdrawiam! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 Witam!! kawal dobrej roboty :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 huh niezłe tempo aż nie nadążam ściągać:P w tych pierwszych już komentów nie poprawiaj bo będe musiał je znowu ściągać :) albo daj samą mp3 z nowym komentem to sobie skeje :) ale brawa sie należą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaNTOMAS Napisano 28 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2006 Dzięki wam za miłe słowa! Ciesze się że podoba się to co robię. Niedługo następne kursiki. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość e=mc^2 Napisano 31 Grudzień 2006 Share Napisano 31 Grudzień 2006 moze kolor kosci zrob czerwony, beda lepiej widoczne podczas ogladania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 12 Sierpień 2007 Share Napisano 12 Sierpień 2007 hi, sorry że odkopuje wątek ale gdzieś zgubiłem te tutki :/ a potrzebuje je :) czy mógłby ktoś je wrzucić ??:) będę bardzo wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_saskybody Napisano 13 Sierpień 2007 Share Napisano 13 Sierpień 2007 Panie kolego FaNTOMAS przyłączam sie do prośby mojego przedmówcy , dałoby rady wrzucic te kursy/tutki jeszcze raz ?? :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi