Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam zamiar wyrenderować animację i mam problem:

- Animacja to 1300 klatek - kamera przelatuje po wnętrzu budynku. (obiekt jest dość duży, posiada dużo szkła, elementów chromowanych itp.).

Stosuję się do tutoriala z linka http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/tutorials_imap2.htm dotyczącym ustawienia renderingu do animacji. Liczę najpierw scenę przy ustawieniach:

- image sampler: Fixed

- Light Cache:

Subdivs 1000

sample size 0,02m

scale: world

number of passes 4

Mode fly-through

- Color mapping: exponential

Light cache ma liczyć scenę około 46 minut. Problem w tym, że pod koniec liczenia (około 36 minuty) 3dmax mi się zawiesza - pojawia się okienko, że wystąpił błąd i koniec (nie podaje, że chodzi tu o zbyt małą pamięć - mam 2GB ramu). Próbowałem z renderowaniem mniejszych scen i wszystko działa, a w tej nie da rady.

Czy ktoś może mi poradzić, co zmienić z ustawień?

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A moze jednak chodzi o RAM... jakie masz ustawienia pamięci wirtualnej, czy winda sama dobiera jej wielkosc, czy masz ja z gory narzucona?

Jesli ta druga opcja to wlacz pierwsza...

Pozdrawiam, powodzenia

Napisano

No i co z tego że masz 2GB jak XP przydzielić może dla jednej aplikacji 1GB :)

Napisano

tez mi sie tak robilo przy rozbudowanej scence ze szklem i caustyka.

za malo wirtualnej.

1*zwieksz pamiec wirtualna w ustawieniach windowsa (daj kilka giga nawet).

2*w ustawieniach maxa wlacz opcje page/pager(?) cos tam (wiem dokladny jestem;-) moze troche spowolnic render ale stabilniej sie robi i nie wywala.

pozdrawiam

Napisano
No i co z tego że masz 2GB jak XP przydzielić może dla jednej aplikacji 1GB :)

A możesz coś więcej napisać na ten temat, można jakoś ustawić by więcej przypisać?? Bo ja tu kupę kasy włożyłem w ramy 4G. PC800 patriot. A ty mi tu takie rzeczy piszesz:)

Pozdrawiam.

Napisano

na jeden proces WIN XP 32 bit przydzieli ci max 1,5 GB ale... jest myk:D poszukaj na forum 3GB switcher . i będzie można mieć 3 GB na proces:D

Napisano
na jeden proces WIN XP 32 bit przydzieli ci max 1,5 GB ale... jest myk:D poszukaj na forum 3GB switcher . i będzie można mieć 3 GB na proces:D

ani 1, ani 1.5, tylko 2gb standardowo :)

xyz spróbuj zmniejszyć wartość subdiv light cache.

Napisano
  • Autor

Próbowałem już wszystkiego (ram na 10 GB wirtualnej, potem na ustawianą przez komputer, włączałem i zwiększałem bitmap pager jak pisał tadzio) i wygląda na to, że jedynym skutecznym (w moim przypadku) rozwiązaniem jest zmniejszyć subdivs w Light cache a zwiększyć sample - u mnie subdivs z 1000 na 800 a sample z 0,001m na 0,02m i wtedy się nie wywala a w połączeniu z irradiance map i tak wygląda dobrze.

Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Napisano

wlasnie, z tym LC to tak jest, ze czesto nie widac zadnej roznicy miedzy 10 i 3000 subdiv., wiec warto od tego zaczac czy taka roznica jest, jak nie ma to po co sie meczyc...