M4rcus Napisano 14 Styczeń 2007 Share Napisano 14 Styczeń 2007 Mój debiut na forum - witam wszystkich To mój pierwszy prawdziwy WIP, korzystam z 3ds maxa od dłuższego czasu(jakieś...2,5 roku) Postanowiłem zrobić jakiś przyzwoity pojazd, który mnie zajmie na jakiś czas, proszę o dużo komentarzy, gdyż błędy dobrze jest tępić od samego początku:) tylko nie zby surowo:p Wiec zaczynam: oto oryginał Oshkosh HEMMT(Heavy Expanded Mobility Tactical Truck) ważąca 32 tony ciężarówka wojskowa nie jestem jeszcze tak doskonały by robić to z perfekcyjną dokładnością i pozwolę sobie dodać jeszcze kilka pierdółek:) Zaczynamy: prace zaczelem we wtorek, wiec jeszcze cos wrzuce:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyhhh Napisano 14 Styczeń 2007 Share Napisano 14 Styczeń 2007 strasznie kańciate to... używaj chamfera i jak już dajesz Referencje to prosimy o większe... no i oczywiście tradycyjnie pokaż siatkę ;) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 14 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2007 narazie srednio:P ale bedzie lepiej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gedeon Napisano 14 Styczeń 2007 Share Napisano 14 Styczeń 2007 Widać Blueprintów nie masz. Troszkę niewymiarowo, niektóre elementy są za krótkie (błotnik) a niektóre za długie (kabina). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 14 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2007 coz, mam blueprinty, błotniki zrobiłem na zasadzie punktu orientacyjnego przedłuzenie ich to jest pikuś:P - daj mi dojśc do zawieszenia przedniego:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 15 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2007 drobne korekty:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 17 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2007 edit: zewnetrzna czesc kabiny gotowa:)(narazie renderu nie dam, dopiero jak skoncze tylna szyne:) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgred Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 Nawet srubeczki maja naciecie :D Widac dbasz o kazdy, najmniejszy szczegol. Mi sie podoba. Oby tak dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cta Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 fajny ten samochodzik :) jak już Ci mówili nie sęp chamfera, modelujesz bez meshsmootha więc dawaj chamfery na krawędziach coby to jakoś naturalniej wyglądało a co będzie z tyłu? Bo chyba różne wersje są? Robisz taką jak na referce czy coś innego tam zamontujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gedeon Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 No teraz to ładnie się zapowiada:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 na boku kabiny mozna zaoszczedzic troche Poly IMO wywalajac krawedzie kotre nie modyfikuja bryly! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 17 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2007 ok, postaram sie to poprawic ale poradzcie czy po chamferze uzywac smothing groups?>?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aust Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 Jeśli chcesz uzyskać efekt lekko zaokrąglonych krawędzi to broń boże nie! po prostu chamfer i nic dalej przy tym nie kombinuj, i daj go na WSZYSTKIE ostre krawędzie. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 18 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2007 co prawda render źle wyszedł, ale itak krok do przodu pousuwałem torche edgeow...ale jestem juz na etapie gdzie komp ma juz problemy kiedy jest texturowanie włączone edit: hmm, co wrzuce na tył..nie myslalem z gory nawet że to skończe ale widać jestem na dobrej drodze może ta wersja z hakiem do kontenerów a może jakieś działko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 18 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2007 coprawda malo kto tak robi - ale...oto skan planu:) może to da jakieś wyobrażenie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 20 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2007 postanowilem, ze kilka(byc może poważnych rzeczy) bedzie z mojej strony- lub poważnie zmodyikowanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 21 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2007 hmm, z tego cudownego pojazdu wyciągnałem całą esencje, całe to wrażenie siły..i majestat:) nadaje się na twórce pop-kultury:p ale do rzeczy - zostały mi jeszcze tylne światła, jakaś płyta na kontener z tyłu, jakiś kanister no i gaśnica - ale te drobiazgi itak nie zmienia specjalnie tego co tu widzicie rozmyślam nad tyłem i wnętrzem kabiny...choć ciągnie mnie do finalRender-a:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cta Napisano 22 Styczeń 2007 Share Napisano 22 Styczeń 2007 zrób go w scenerii rajdu paryż-dakar :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanderalek Napisano 22 Styczeń 2007 Share Napisano 22 Styczeń 2007 Gites ;) Tylko że ramy przednich szyb na fotce są pozaokrąglane a u Ciebie kwadratowe.... ? :P Ale ogólnie jest super ;) Popieram pomysł cta :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kr3tz Napisano 22 Styczeń 2007 Share Napisano 22 Styczeń 2007 Fajne, oby tak do konca! nie wiem co ja mam z tymi wyrzutniami rakiet ale od razu na mysl przyszedl mi SCUD Launcher ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 22 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2007 moj komp juz kwiczy nawet przy chowaniu obiektów itd co do paryż dakar...mam juz hdri pustyni ale tak wogole konwencje sa 2 ale kiedy przejezdza przez jakąś rzeczke tak 1 m głębokości wszedzie woda na boki, on cały w blocie, albo wlasnie kiedy zjeżdza w tumanach piachu z wydmy..ale bede przy tym potrzebowac waszej pomocy licze na was Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur728 Napisano 25 Styczeń 2007 Share Napisano 25 Styczeń 2007 moj komp juz kwiczy nawet przy chowaniu obiektów itd co do paryż dakar...mam juz hdri pustyni ale tak wogole konwencje sa 2 ale kiedy przejezdza przez jakąś rzeczke tak 1 m głębokości wszedzie woda na boki, on cały w blocie, albo wlasnie kiedy zjeżdza w tumanach piachu z wydmy..ale bede przy tym potrzebowac waszej pomocy licze na was Hdri do paryż dakar moze być dobre ale rzeczka odpada temu pozdowi lepiej bedzie pasowac pustynia. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johny Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 Ile to ma poly ze Ci komp nie wyrabia? Mysle ze moglbys pozbyc sie np tych srubek (naciec). Niby dbasz o szczegoly, ale popatrz ze zeby zobaczyc te naciecia musialbys ustawic kamere w takiej odleglosci od srubki ze przy tym ramka od lusterka wyglada tragicznie (kanciasto). Podobnie moze byc w innych miejscach. Mysle ze z czasem to opanujesz. A tak przy okazji nie jestes odosobniony w modelowaniu tego pojazdu: http://boards.polycount.net/showflat.php?Cat=0&Board=2&Number=128545&page=0&fpart=all Przypadkiem znalazlem :P Pozdrawiam Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t0m3k Napisano 26 Styczeń 2007 Share Napisano 26 Styczeń 2007 swietny model, bardzo duzo szczegolow. wrzuc pare screenow z siatka. nic tylko czekac az dodasz materialy i wrzucisz w jakas scenke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 28 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2007 na renderze sie wogole nie znam wiec wybaczcie bledy jak poprawie niektore tekstury i skoncze przednie swiatla to szukam pustyni:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 28 Styczeń 2007 Share Napisano 28 Styczeń 2007 no cóż szkoda ze niezgodny z oryginałem miejscami ale nie jest tragicznie a co do tekstur to wszystko do wymiany, koła na jako pierwsze, dodaj jakies zacieki, zabrudzenia, rdze, obdrapania na krawędziach, refleksy, bump no a potem będziemy myślec o renderze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vv3k70r Napisano 28 Styczeń 2007 Share Napisano 28 Styczeń 2007 mnie sie zdaje ze cos podobnego mi ostatnio na oczy padlo: http://www.animate.se/viewtopic.php?t=16530 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 ...o wkoncu cos nowego sie pojawilo - jakie to szczescie ze nie miales pchoty modelwoac maybachow - bmw - mesi czy porshe bo za duzo jest juz tego :) - a tu mila niespodzianka ze cos czego wczesniej chyba nigdy nie widzialem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 22 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2007 dzieki ale od tamtego czasu bardzo sie poprawilem w modelowaniu:p wiec nie sugeruj sie juz tym co tu widzisz]:-> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanderalek Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 Mógłbyś skończyc ten moedelik... ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ardeni Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 Skoroś się tak poprawił to pobaw się tym jeszcze raz, dokończ i będzie git. "Textura nie bardzo, ale modelik pierwsza klasa." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4rcus Napisano 22 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2007 problem jest taki ze przy mappingu jest niezla kaszana;P jeszcze wtedy nie wiedzialem jak to sie robi i modelowalem..dosc swobodnie:) pod koniec, jak uznalem ze fajnie by wygladal z teksturami...ten katastrofalny blad wyszedl-.- teraz bym pewnie musial 90% od nowa robic:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanderalek Napisano 23 Grudzień 2007 Share Napisano 23 Grudzień 2007 Nie narzekaj tylko odpalaj już maxa ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur728 Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 Fajny pomysł ale z wykonaniem troszkę gorzej, a mianowicie okna powinny być dużo bardziej zaokrąglone, a nie takie kwadratowe to samo jest z szybami na drzwiach i same drzwi są nie zgodne z oryginałem brak łuków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrot12 Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 Strasznie mnie razi klamka u drzwi. Na zdjęciu widać, że jest ona bardziej schowana w karoserii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi