mrys Napisano 26 Marzec 2007 Autor Napisano 26 Marzec 2007 Kiedy finisz - nie mam pojęcia :) Będę dłubał aż będę zadowolony. Co do scen to planuję kilka w powietrzu i dwie - trzy na ziemi, z trawiastym lotniskiem i drewnianymi budynkami lotniskowymi, wzorowanymi na fotografii. Jeżeli zapału starczy to może nawet pilota wsiadającego do samolotu spreparuję... :)
Muminek Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Masakra. Jak to zrobiłeś :D Pierwsze grafiki wyglądają jak złożone prototypy Halińskiego.
mrys Napisano 1 Kwiecień 2007 Autor Napisano 1 Kwiecień 2007 Mały update przed skrzydłami: rury wydechowe, chłodnice i zastrzały...
mario_online Napisano 2 Kwiecień 2007 Napisano 2 Kwiecień 2007 Cześć ... Wydaje mi się że ten samolot w oryginale nie był tak dokładnie złożony jak ty go robisz :) Naprawdę wielki szacunek ... tym bardziej że robisz go w Blenderze. Swoją drogą niezła reklama dla softa. Pozdrawiam.
Matchias Napisano 5 Kwiecień 2007 Napisano 5 Kwiecień 2007 Jak na razie to nie widziałem bardziej szczegółowego modelu niż ten. Mistrzostwo Świata. Pozdrawiam
Gość _Kreska_ Napisano 6 Kwiecień 2007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Jak na razie to nie widziałem bardziej szczegółowego modelu niż ten. Mistrzostwo Świata. Pozdrawiam zgadzam sie, coś niesamowitego, wielki szacun za dbałość o szczegóły :)
mrys Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Właśnie skończyłem modelowanie wnętrza kabiny. Nie jest zbyt mocno zdetalowana, ale po pierwsze praktycznie poza słabym szkicem i fotografią ni ema innych materiałów dokumantacyjnych a po drugie przy planowanych przeze mnie scenach i tak większości z tego co tu jest nie będzie widać. No i oczywiście jeszcze toto oteksturuję. 1
kliment woroszyłow Napisano 10 Kwiecień 2007 Napisano 10 Kwiecień 2007 ładnie ładnie.....wiesz jak wygladały zegary?:)
Gość BigBen Napisano 10 Kwiecień 2007 Napisano 10 Kwiecień 2007 Ze wszystkich twoich samolotów to ten poprostu, ahh nie wiem co powiedzieć. Świetny.
Swinger76 Napisano 10 Kwiecień 2007 Napisano 10 Kwiecień 2007 No ja nie moge!Masakra to jest normalnie!Wieeeelki respekt!
mrys Napisano 10 Kwiecień 2007 Autor Napisano 10 Kwiecień 2007 ładnie ładnie.....wiesz jak wygladały zegary?:) Wskazówki, cyferki i takie tam ;) A tak serio, to nikt nie wie, ale wiem jak wyglądały zegary w PZL P.8 i PZL P.6/7. Ponieważ P.8 był budowany mniej więcej w tym samym okresie (1930 r.) jest możliwe, że poza silnikiem (który był prawie taki sam) odziedziczył on takze przyrzady pokładowe. Tak więc to, co tu widać to rekonstrukcja uzyskana drogą dedukcji :)
mrys Napisano 16 Kwiecień 2007 Autor Napisano 16 Kwiecień 2007 No to model skończony. Wszystkie małe duperele są już na swoich miejscach, pilot ma gdzie siedzieć... Teraz można się zmagać z teksturowaniem. W tej chwili powstają zabrudzenia i mapy specular. Zdecydowałem się także obniżyć poziom odbić na powierzchniach. Wygladało to ciekawie, ale mało realistycznie. Powierzchnia powinny miec niewielki poziom odbić i sprawiac raczej wrażenie półmatowych. 1
Hynol Napisano 16 Kwiecień 2007 Napisano 16 Kwiecień 2007 Bardzo ślicznie. Gratuluje modelu, nie ma sie do czego przyczepić od strony siatki. Naprawde aż przyjemnie się na to patrzy. Tylko jeszcze jakiś fajny render i po sprawie ;). Jedyne co bym zmienił to zegary - może przydałyby się szybki szklane o lekkiej wypukłaości, żeby ładnie odbicia złapać z otoczenia, bo teraz to bardzo "płasko" wygląda. No i materiał z którego jest wykonany stelarz fotela i wnętrze - na razie nie najlepszy. Jeżeli to ma być metalowe, to trzeba by więcej zblurowanych odbić dodać, reflecta przez teksture przeciągnąć i troszke to poprawić.
piksar Napisano 16 Kwiecień 2007 Napisano 16 Kwiecień 2007 model śliczny, nity i modeling na zbliżeniu cudowny cmok, cmok, cmok
mrys Napisano 16 Kwiecień 2007 Autor Napisano 16 Kwiecień 2007 Jedyne co bym zmienił to zegary - może przydałyby się szybki szklane o lekkiej wypukłaości, żeby ładnie odbicia złapać z otoczenia, bo teraz to bardzo "płasko" wygląda. No i materiał z którego jest wykonany stelarz fotela i wnętrze - na razie nie najlepszy. Jeżeli to ma być metalowe, to trzeba by więcej zblurowanych odbić dodać, reflecta przez teksture przeciągnąć i troszke to poprawić. W zasadzie szybki były płaskie (poza jedną), ale też myślałem o lekkim zafałszowaniu - wypukłe lepiej prezentuje "szklaność". Tekstury tarcz zegarowych są tymczasowe, więc tu się zmieni. Co do materiału wnętrza, to jest maksymalnie prosty/tymczasowy, ale szalał z nim nie będę. W praktyce (czyt. w planowanych ujęciach) i tak jedyne, co ewentualnie rzuci się w oczy to zegary i deska przyrządów. Aczkolwiek nie wykluczam zmian w przyszłości. Opracowując model zacząłem się zastanawiać poważnie nad wymodelowaniem jako osobną pracę kompletnej struktury wewnętrznej. Dokumentacja nie istnieje, ale sporo da się wywnioskować z "zewnętrza". No i dzięki za miłe słowa:) model śliczny, nity i modeling na zbliżeniu cudowny cmok, cmok, cmok Hmm... No to masz mój ulubiony kawałek: 1
Swinger76 Napisano 17 Kwiecień 2007 Napisano 17 Kwiecień 2007 Moją opinię znasz na temat tego modelu...jest na maxa odjechany!Ale proszę zwróć uwagę na to co napisałem o profilu na MM i na to co zaznaczyłem tutaj:) Zielone-chyba troszkę przesadziłeś z tym nakładaniem blach.... Niebieskie-babol na renderze....:) Pozdrawiam
Muminek Napisano 17 Kwiecień 2007 Napisano 17 Kwiecień 2007 Zjawiskowe. Jak zrobiłeś nitowanie ręcznie czy skrypty ?
ReflectVision Napisano 17 Kwiecień 2007 Napisano 17 Kwiecień 2007 bardzo fajnie sie to wszystko prezentuje
mrys Napisano 17 Kwiecień 2007 Autor Napisano 17 Kwiecień 2007 Moją opinię znasz na temat tego modelu...jest na maxa odjechany!Ale proszę zwróć uwagę na to co napisałem o profilu na MM i na to co zaznaczyłem tutaj:) Zielone-chyba troszkę przesadziłeś z tym nakładaniem blach.... Niebieskie-babol na renderze....:) Pozdrawiam Nie przesadziłem z nakładaniem blach. Tak to dokładnie wyglądało. Dopiero współczesne samoloty bywają naprawdę "gładkie". Niebieski, nie babol, tylko dość specyficzne łączenie skóry z obrzeża otworu kabiny z blachą poszycia. Stosowane na samolotach tego okresu, chociaż nie zawsze. Zjawiskowe. Jak zrobiłeś nitowanie ręcznie czy skrypty ? Aż mi głupio... to tylko bumpmapa :)
DanCza Napisano 24 Wrzesień 2023 Napisano 24 Wrzesień 2023 Czy pojawią się jeszcze jakieś polskie modele?
Mortom Napisano 26 Wrzesień 2023 Napisano 26 Wrzesień 2023 (edytowane) @DanCza minęło 16 lat odkąd ktokolwiek pisał coś w tym wątku... można dość śmiało założyć że raczej nie... a przynajmniej nie w tym wątku 🙂 No ale niech się Pan Marek (@mrys) wypowie na ten temat 🙂 Edytowane 26 Wrzesień 2023 przez Mortom
Rekomendowane odpowiedzi