Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Panowie i panie :) ... mam zapytanie do wszystkich ... Chcialbym zalozyc firme tylko niewiem jakiego kierunku :( .... Wiec moje pytanie brzmi : Jakie jest zapotrzebowanie na firmy ( na jakie typy firm )w Polsce a glownie w woj. Łodzkim ...

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak zapotrzebowanie na firmę ;) Żeby się dowiedzieć na co jest popyt akurat w danej okolicy musisz przeprowadzić badania marketingowe rynku, mogą to być specjalistyczne badania zlecone dużej firmie, a może to być najzwyklejsza ankieta, nawet telefoniczna. Nikt z forum Ci nie powie że np. w danej chwili w Łodzi jest zapotrzebowanie na truskawki z bitą śmietaną i cebulą. Pewne jest tylko to że ludzie zawsze będą jeść, pić i chodzić do WC, więc może coś z tego wybierzesz jako pomysł na nowy biznes ;)

No i musisz sobie zadać jeszcze pytanie, co chcesz i co potrafisz robić, bo pomysł to jedno, ale trzeba go jeszcze wykonać.

Pozdrawiam

Napisano

Drakon: pytasz o informacje ktore wszyscy szukaja, i uwierz ze jesli ktos to wie, to zaczyna dzialac a nie dzieli sie z innymi, poniewaz stracilby na tym.

Na pewno zapotrzebowanie jest na rzemioslo.

Napisano

zainwestuj w przemysł weselny. zawsze jest duży ruch a klientci nie oszczędzają się często z kasą. naucz się grać na keyboardzie a nie zginiesz :D

Napisano

albo zakład pogrzebowy bo masz pewność, że klienci zawsze się znajdą ;)

Napisano

ale to przeciez zalezy od Twoich umiejetnosci, wyksztalcenia, itp

nie otworzysz przeciez firmy fonograficznej nie znajac sie na muzyce. am I right?

pozdr.

Napisano

siwy --> a żebyś wiedział :), właśnie jestem na etapie poszukiwania sali weselnej w łodzi lub okolicy i po prostu tragedia. jak nie PRL'owski wystrój, to znów naburmuszony właścicel, który wszystko wie najlepiej. Generalnie cięzko cos znalezc na bardzo względnym poziomie takze Drakon masz juz pierwsza propozycje :D

pzdrw

Napisano
Panowie i panie :) ... mam zapytanie do wszystkich ... Chcialbym zalozyc firme tylko niewiem jakiego kierunku :( .... Wiec moje pytanie brzmi : Jakie jest zapotrzebowanie na firmy ( na jakie typy firm )w Polsce a glownie w woj. Łodzkim ...

Zapotrzebowanie moze nie konkretnie na firmy a na to co te firmy oferuja , uslugi produkty.... Proponuje ci sie wybrac do GUS'u przegladnac roczniki statystyczne z ubieglych lat :) zobaczysz jakie firmy sa najczesciej otweirane jakich brauje. Jest to troche pracochlonne ale przy dobrym opracowaniu danych i efektywna forma szukania patentu na firme. Druga rzecz to zapotrzebowanie rynku, znasz chyba swoje miasto, wojewodztwo jego + i - , mniej wiecej na tej podstawie mozna okreslic na co jest zapotrzebowanie co sie przyjmie a co nie.

Jak ktos wyzej pisal nikt przepisu na sukces ci nieda sam musisz go znalesc i zrealizowac.

Napisano

re:tadzio

po tym co promuje sie w polsce to chyba nie do konca masz racje ;) jak w 'chlopaki nie placza' : 'ojcze... ja od trzech lat codziennie sledze mtv'. poza

tym wystarczy miec kase, bo zawsze sobie znajdziesz kogos kto jej nie ma

a ma jakis dobry pomysl na interes, nie trzeba sie praktycznie na niczym znac

:)

Napisano

dla mnie to troche pozbawione sensu jest. nie wiesz co chcesz robić, ale na pewno wiesz, że chcesz założyć firme............mi się zawsze wydawało, że to w drugą strone działa, mianowicie najpierw pomysł, a potem możesz pomyśleć o założeniu firmy. może się okazać, że to co chcesz robić wcale nie wymaga zakładania firmy........

teraz to wygląda jak sztuka dla sztuki....:rolleyes:

Napisano
dla mnie to troche pozbawione sensu jest. nie wiesz co chcesz robić, ale na pewno wiesz, że chcesz założyć firme............mi się zawsze wydawało, że to w drugą strone działa, mianowicie najpierw pomysł, a potem możesz pomyśleć o założeniu firmy. może się okazać, że to co chcesz robić wcale nie wymaga zakładania firmy........

dobrze to ujoles ... dokladnie tak samo mysle :D . Czy czasem ktos z towich znajomych nie zaklada wlasnie firmy albo niezalozyl , wiem ze wystepuje tendencja do zakladania firmy bo znajomy zalozyl to ja tez musze chce ... itp :).

Napisano

Może jakaś firma z branży kosmicznej. No wiesz... Stacje kosmiczne, tarcze antyrakietowe itp. :/

Zakładanie firmy dla samego jej założenia (bez pomysłu na konkretny biznes)to pewne wylądowanie na dnie. A jak już koniecznie chcesz firmę to szukasz niszy rynkowej. I to takiej, w której chociaż przez kilka miesięcy nie powinno być konkurencji. Do tego kasa na założenie firmy.

I najważniejsze-jak jesteś już szefem własnej firmy to w robocie jesteś 24 godziny na dobę...

Napisano
  • Autor

Sluchajcie ... Ja to wlasnie szukam pomyslu ... ale dzieki Predator o to wlasnie mi chodzilo ... poprostu niewiedzialem o czego zaczac, najgorzej jest zaczac :D

Napisano

chudy IT"S ALL ABOUT THE MONEY... ;)

Księży ostatnio mało.

eh e e he he he... dobre i trafne jak malo co;)

chcesz miec kase, fure, skore i komore? zostan ksiedzem;)

Napisano
Tadek juz teraz kazdy chce miec cos takiego w domu :)

holera, ukradli mi pomysl, a juz mialem firme zakladac, nawet mialem kilka pomyslow na nazwe....

Napisano

zajrzyj do książki telefonicznej, od razu widać jaka jest konkurencja w danej branży na danym terenie

Napisano
  • Autor
ta, kowali mieczy samurajskich tez nie

To dobre jest :D ... musze nad tym pomyslec :D