Drakon Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 Panowie i panie :) ... mam zapytanie do wszystkich ... Chcialbym zalozyc firme tylko niewiem jakiego kierunku :( .... Wiec moje pytanie brzmi : Jakie jest zapotrzebowanie na firmy ( na jakie typy firm )w Polsce a glownie w woj. Łodzkim ...
Vorek Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 Nie ma czegoś takiego jak zapotrzebowanie na firmę ;) Żeby się dowiedzieć na co jest popyt akurat w danej okolicy musisz przeprowadzić badania marketingowe rynku, mogą to być specjalistyczne badania zlecone dużej firmie, a może to być najzwyklejsza ankieta, nawet telefoniczna. Nikt z forum Ci nie powie że np. w danej chwili w Łodzi jest zapotrzebowanie na truskawki z bitą śmietaną i cebulą. Pewne jest tylko to że ludzie zawsze będą jeść, pić i chodzić do WC, więc może coś z tego wybierzesz jako pomysł na nowy biznes ;) No i musisz sobie zadać jeszcze pytanie, co chcesz i co potrafisz robić, bo pomysł to jedno, ale trzeba go jeszcze wykonać. Pozdrawiam
illy Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 Drakon: pytasz o informacje ktore wszyscy szukaja, i uwierz ze jesli ktos to wie, to zaczyna dzialac a nie dzieli sie z innymi, poniewaz stracilby na tym. Na pewno zapotrzebowanie jest na rzemioslo.
siwy Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 zainwestuj w przemysł weselny. zawsze jest duży ruch a klientci nie oszczędzają się często z kasą. naucz się grać na keyboardzie a nie zginiesz :D
Bhaal Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 albo zakład pogrzebowy bo masz pewność, że klienci zawsze się znajdą ;)
tadzio Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 ale to przeciez zalezy od Twoich umiejetnosci, wyksztalcenia, itp nie otworzysz przeciez firmy fonograficznej nie znajac sie na muzyce. am I right? pozdr.
huzdebos Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 siwy --> a żebyś wiedział :), właśnie jestem na etapie poszukiwania sali weselnej w łodzi lub okolicy i po prostu tragedia. jak nie PRL'owski wystrój, to znów naburmuszony właścicel, który wszystko wie najlepiej. Generalnie cięzko cos znalezc na bardzo względnym poziomie takze Drakon masz juz pierwsza propozycje :D pzdrw
Predator Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 Panowie i panie :) ... mam zapytanie do wszystkich ... Chcialbym zalozyc firme tylko niewiem jakiego kierunku :( .... Wiec moje pytanie brzmi : Jakie jest zapotrzebowanie na firmy ( na jakie typy firm )w Polsce a glownie w woj. Łodzkim ... Zapotrzebowanie moze nie konkretnie na firmy a na to co te firmy oferuja , uslugi produkty.... Proponuje ci sie wybrac do GUS'u przegladnac roczniki statystyczne z ubieglych lat :) zobaczysz jakie firmy sa najczesciej otweirane jakich brauje. Jest to troche pracochlonne ale przy dobrym opracowaniu danych i efektywna forma szukania patentu na firme. Druga rzecz to zapotrzebowanie rynku, znasz chyba swoje miasto, wojewodztwo jego + i - , mniej wiecej na tej podstawie mozna okreslic na co jest zapotrzebowanie co sie przyjmie a co nie. Jak ktos wyzej pisal nikt przepisu na sukces ci nieda sam musisz go znalesc i zrealizowac.
dokturpotfor Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 re:tadzio po tym co promuje sie w polsce to chyba nie do konca masz racje ;) jak w 'chlopaki nie placza' : 'ojcze... ja od trzech lat codziennie sledze mtv'. poza tym wystarczy miec kase, bo zawsze sobie znajdziesz kogos kto jej nie ma a ma jakis dobry pomysl na interes, nie trzeba sie praktycznie na niczym znac :)
chudy Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 dla mnie to troche pozbawione sensu jest. nie wiesz co chcesz robić, ale na pewno wiesz, że chcesz założyć firme............mi się zawsze wydawało, że to w drugą strone działa, mianowicie najpierw pomysł, a potem możesz pomyśleć o założeniu firmy. może się okazać, że to co chcesz robić wcale nie wymaga zakładania firmy........ teraz to wygląda jak sztuka dla sztuki....:rolleyes:
Predator Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 dla mnie to troche pozbawione sensu jest. nie wiesz co chcesz robić, ale na pewno wiesz, że chcesz założyć firme............mi się zawsze wydawało, że to w drugą strone działa, mianowicie najpierw pomysł, a potem możesz pomyśleć o założeniu firmy. może się okazać, że to co chcesz robić wcale nie wymaga zakładania firmy........ teraz to wygląda jak sztuka dla sztuki....:rolleyes: dobrze to ujoles ... dokladnie tak samo mysle :D . Czy czasem ktos z towich znajomych nie zaklada wlasnie firmy albo niezalozyl , wiem ze wystepuje tendencja do zakladania firmy bo znajomy zalozyl to ja tez musze chce ... itp :).
Dirk Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 Może jakaś firma z branży kosmicznej. No wiesz... Stacje kosmiczne, tarcze antyrakietowe itp. :/ Zakładanie firmy dla samego jej założenia (bez pomysłu na konkretny biznes)to pewne wylądowanie na dnie. A jak już koniecznie chcesz firmę to szukasz niszy rynkowej. I to takiej, w której chociaż przez kilka miesięcy nie powinno być konkurencji. Do tego kasa na założenie firmy. I najważniejsze-jak jesteś już szefem własnej firmy to w robocie jesteś 24 godziny na dobę...
Drakon Napisano 3 Kwiecień 2007 Autor Napisano 3 Kwiecień 2007 Sluchajcie ... Ja to wlasnie szukam pomyslu ... ale dzieki Predator o to wlasnie mi chodzilo ... poprostu niewiedzialem o czego zaczac, najgorzej jest zaczac :D
tadzio Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 dla mnie to troche pozbawione sensu jest. nie wiesz co chcesz robić, ale na pewno wiesz, że chcesz założyć firme............mi się zawsze wydawało, że to w drugą strone działa, mianowicie najpierw pomysł, a potem możesz pomyśleć o założeniu firmy. może się okazać, że to co chcesz robić wcale nie wymaga zakładania firmy........ teraz to wygląda jak sztuka dla sztuki....:rolleyes: chudy IT"S ALL ABOUT THE MONEY... ;) Księży ostatnio mało. eh e e he he he... dobre i trafne jak malo co;) chcesz miec kase, fure, skore i komore? zostan ksiedzem;)
ttaaddeekk Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 zainwestuj w komputery osobiste za 5-10 lat to bedzie hit, kazdy bedzie chcial miec takie cos w domu.
KLICEK Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 Tadek juz teraz kazdy chce miec cos takiego w domu :) Jak wiadomo sex sie najlepiej sprzedaje wiec do kazdego lapa dodawaj film i beda Ci schodzic tak ze HOHO
ttaaddeekk Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 Tadek juz teraz kazdy chce miec cos takiego w domu :) holera, ukradli mi pomysl, a juz mialem firme zakladac, nawet mialem kilka pomyslow na nazwe....
siwy Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 tragarzy jest mało. konkurencji praktycznie nie ma
briz Napisano 4 Kwiecień 2007 Napisano 4 Kwiecień 2007 zajrzyj do książki telefonicznej, od razu widać jaka jest konkurencja w danej branży na danym terenie
Drakon Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 ta, kowali mieczy samurajskich tez nie To dobre jest :D ... musze nad tym pomyslec :D
Rekomendowane odpowiedzi