Escabor Napisano 15 Kwiecień 2007 Napisano 15 Kwiecień 2007 Witam. Mam np model głowy, jednak siatka wireframe jest w nim bardzo gęsta, taka sama gęstość występuje na oczach gdzie jest duża szczegółowość jak i na potylicy głowy gdzie wystarczyłoby kilka poly. Teraz chciałbym zaznaczyć te setki poly na potylicy i w jakiś łatwy sposób uprościć w tym miejscu bryłę bez jakichś strasznych zniekształceń. Jeśli istnieje taka możliwość w mudboxie proszę pisać, kiedy moedluję w nim cała bryła jest jednakowo zagęszczona a potem mam miliony poly i max sypie sie po zaimportowaniu. Dzięki za obpowiedzi. Pozdrawiam
Orangegraphics Napisano 15 Kwiecień 2007 Napisano 15 Kwiecień 2007 stworzyc siatke głowy od początku?? przemyśleć ją. przestudiować siatki pokazywane na forum.
Escabor Napisano 15 Kwiecień 2007 Autor Napisano 15 Kwiecień 2007 dzieki Twoje rady są bezcenne... Po to jest mudbox żeby nie dłubać w maxie. pytanie dotyczy czegoś innego. wiem że są takie możliwości.
piotrek Napisano 15 Kwiecień 2007 Napisano 15 Kwiecień 2007 W modboxie można także zagęszczać tylko zaznaczone fragmenty bryły, nie koniecznie cała bryłę, więc już na etapie modelowania możesz to kontrolować. Wiem, że można z całej pryły usunąć najwyższy poziom, ale nie jestem pewny tego, czy można to zrobić z zaznaczonego fragmentu - pokombinuj - nie ma tu wiele opcji do testowania.
tadzio Napisano 15 Kwiecień 2007 Napisano 15 Kwiecień 2007 moze sprobuj modyfikatorem Relax, choc trudno go kontrolowac na tyle by nic Ci nie zwalil. pozdr.
Escabor Napisano 15 Kwiecień 2007 Autor Napisano 15 Kwiecień 2007 @Piotrek: no właśnie, tyle tylko że nie wiem jak zaznaczyć te fragmenty, jak maluję maskę nic nie widać. @tadzio: dzięki
mirach Napisano 15 Kwiecień 2007 Napisano 15 Kwiecień 2007 Metoda wymyslona na szybko, w przypadku boxa sprawdzila sie: -obiekt ma byc editable poly -wybierasz te poligony gdzie chcesz zmiejszyc ich gęstosc -wrzucasz modyfikator Optimize - patrzysz jak ladna siatka zmienia sie w trojkąty... ale zdecydowanie zmiejsza sie ilosc poly, tylko trzeba by bylo jeszcze ciut ręcznie popracowac i z tych trojkatow zrobic 4boki pozdrawiam Mirach
mirach Napisano 15 Kwiecień 2007 Napisano 15 Kwiecień 2007 uhum, to tez mialem na mysli mówiąc patrzysz jak ladna siatka zmienia sie w trojkąty...
Belus Napisano 15 Kwiecień 2007 Napisano 15 Kwiecień 2007 Aby zrobić to w Mudbox-ie wystarczy: -Przejść do zakładki selection tools i wybrać Faces -Zaznaczyć interesujący nas obszar(ten w którym chcemy zmniejszyć ilość poly) - W górnej belce w menu Mesh kliknąć na Step level Down (efekt będzie ładnie widać jeśli zmienisz widok na Wireframe) - I teraz wystarczy wyeksportować to do maxa (i ewentualnie nadać mesh w trybie render) no i komp powinien troszkę odsapnąć:-).(Nie wiem czy ci pomogłem ale innego sposobu nie znam) Pzdr. 1
Escabor Napisano 16 Kwiecień 2007 Autor Napisano 16 Kwiecień 2007 Aby zrobić to w Mudbox-ie wystarczy: -Przejść do zakładki selection tools i wybrać Faces -Zaznaczyć interesujący nas obszar(ten w którym chcemy zmniejszyć ilość poly) - W górnej belce w menu Mesh kliknąć na Step level Down (efekt będzie ładnie widać jeśli zmienisz widok na Wireframe) - I teraz wystarczy wyeksportować to do maxa (i ewentualnie nadać mesh w trybie render) no i komp powinien troszkę odsapnąć:-).(Nie wiem czy ci pomogłem ale innego sposobu nie znam) Pzdr. Pomogłeś, pomogłeś... Właśnie tego faces szukałem teraz wszystko jest jasne
los_ciulos Napisano 13 Maj 2007 Napisano 13 Maj 2007 a czy da sie zmniejszyc ilosc poly na wybranaych fragmentach i dzialac na calej bryle ?? tego mi w sumie brakuje bo zawsze by pracowac na calosci musze byc na tym samym levelu co mnie wcale nie ratuje. wydaje mi sie ze nie bo siatke dzieli zawsze na czworakaty wiec taka opcja odpada ale prosze o odpowiedz
Rekomendowane odpowiedzi