Napisano 25 Kwiecień 200717 l witka, no wlasnie sobie przegladalem ceny tych prockow i nie sa takie straszne, tylko kompletnie nie wiem z czym to sie je. Zna sie ktos moze na takich zestawach? Co do takiego procka, jaka plyta, pamiec, obudowa, chlodzenie, zasilanie? I czym sie roznia passive od active? co to jest 1U? oczywiscie chcialbym zlozyc kompa na tym procesorz za jak najmniejszy pieniadz, czy taki procesor (Quad-Core Intel Xeon Processor E5310 - 1,60 GHz; Passive) ma sens?
Napisano 25 Kwiecień 200717 l Nie znam sie na tym, ale tez jakis czas temu sie tym zainteresowalem jak zobaczylem E5320 i jego cene :) Moja ciekawosc doprowadzila mnie do tego iz dowiedzialem sie ze jest to sprzet klasy serwer/workstation to i taka musi byc reszta kompnentow, czyli plyta serwerowa socket 771, pamiec z ECC (korekcja bledow). Obudowa nie wiem, jakis tower pewnie speclanie do tego przeznaczony, bo chyba nie bedziesz tego trzymal w rack'u :) 1U to wlasnie taki rodzaj obudowy montowanej w szafach :) co do chlodzenia i zasilacza to nie mam pojecia. Czym sie rozni passive od active tez nie wiem i chetnie sie dowiem. Co do sprzetu jest to drozsze niz PC ale za to na plycie masz dugi socket i mozesz pozniej dokupic i wsadzic jeszcze jednego E5310 :D Pozdrawiam Maciek
Napisano 25 Kwiecień 200717 l Przyznam się bez'a bicia że nigdy takiego zestawu nie składałem (m.in. na duży koszt takowego) Serwerek PCLabs ;] Płyta Tyan Cennik + konfigurator może pomoże ;) Pozdrawiam
Napisano 25 Kwiecień 200717 l O ile mnie pamieć nie myli, to te xeony mają taką wydajność jak analogicznie taktowane c2d, więc te 1.6GHz nie powala szczerze mówiąc ;) Nawet biorąc pod uwagę 4 rdzenie. Musisz pamiętać, że wiekszość procesów jest wciąż jednowątkowych i np. przeliczanie meshsmooth będzie realizowane tylko przez jeden rdzeń. Moim zdaniem lepiej jest mimo wszystko zainwestować w porządnego i mocnego desktopa na c2d, albo jak masz więcej kasy to c2q - tylko te klocki kosztują koło 3000zł.
Napisano 25 Kwiecień 200717 l dzieki za odp. ^johny: dziek za wyjasnienie tego u1 miriam: fajne konfirugatory :) kozioo: ano wlasnie, c2q drogi a takie xeony mozna 2 wlozyc, sam w sobie nie jest moze szybki ale 2x4 rdzenie pewno daja rade narazie zestawilem sobie wstepna konfiguracje w komputroniku i wyszlo 5600 :( 1. WD Caviar SE-16 250 GB 16MB cache SATA-II 268.00 2. Kingston 1GB 667MHz DDR2 ECC Fully Buffered CL5 DIMM Dual Rank, x8 460.00 (x2) 3. Intel SC5299 DP Pilot Point 4 872.00 4. Pioneer DVD+/-RW DVR-112D bulk black + Nero OEM 143.00 5. Intel Server Board Sapello S5000VSASATA - 8 DIMMs, 6xSATA 1403.00 6. Quad-Core Intel Xeon Processor E5320 - 1,86 GHz; Active, 1U 2003.00 troche duzo...
Napisano 25 Kwiecień 200717 l Moim zdaniem lepiej jest mimo wszystko zainwestować w porządnego i mocnego desktopa na c2d, albo jak masz więcej kasy to c2q - tylko te klocki kosztują koło 3000zł. właśnie dopiero co ceny "troszkę" spadły http://www.techamok.com/?pid=2512 to będzie jakieś 1500 zeta za C2Q 6600, ale jak zwylke pewnie w polsce policzą sobie coś extra i wyjdzie ze 2500 :( najlepiej to byłoby kupić w USA i przesłać do polski to taka teoria :) do tego płytka comando, ze 4 GB Ramu i nawet może taniej wyjść :)
Napisano 25 Kwiecień 200717 l Jakims specem to ja nie jestem, ale niedawno testowalismy w pracy dwa kompy: 2x Xeon dual i 2x Xeon Quad. Kazdy mial zdaje sie "tylko" 2 giga ramu, ale moge sie mylic, ogolnie roznily sie tylko prockami. Oba spisywaly sie dobrze. Katowalismy je troche roznymi rzeczami liczonymi pod VRayem (i stillki i animacje). Quad okazal sie z grubsza 2x szybszy od Duala, ogolnie swietna maszyna, liczy blyskawicznie, tesknie za nia bardzo, mam nadzieje, ze dlugo czekac nie bede musial. Oba kompy byly w obudowach 1U, wyly straszliwie, ale maja byc wlaczone do renderfarmy, to nie stacje robocze, wiec i tak beda zamkniete w serwerowni.
Napisano 8 Maj 200717 l Active i passive w Xeonach to podobno system chłodzenia. Aktywny - wiatraczek , pasiv - bez wiatraczka sama miedzio-alu. z tą końcówką U to faktycznie coś o przypasowaniu do obudowy rack'owej. pozdr
Napisano 28 Lipiec 200717 l Każda "markowa" płyta dla Xeon-a ma w specyfikacji z jakimi obudowami chce pracować, tzn jakie zalecają. Konstrukcja obudowy jest ważna dla określenia sposobu chłodzenia. W dużych obudowach stosuje się najczęściej takie kanały powietrzne (coś jak te śmieszne kominy w atx). W takich kanałach zakłada się pasywne chłodzenie bo kanały są wentylowane przez bardzo duże wiatraki zamontowane na obudowie. Wersja 1U active to procek do serwerów rackowych o wysokości 1U - tam jest mało miejsca i stosuję się kilkanaście małych wiatraków ułożonych parami aby dmuchały na płytkę i dodatkowo same procesory mają swoje wiatraki aby jakoś to powietrze posyłać dalej !