Napisano 8 Maj 200717 l Zestaw AM2 - 1000 zl Abit KN9 X2 3600 Brisbane 4 x 1 GB Kingston 667 mhz Zestaw C2D - 1050 zl MSI P6N SLI-FI E 4300 2 x 1 GB Kingston 667 mhz Jesli skusze se na c2d szybko pamieci nie rozbuduje , wiec stad opcja tanszego am2 i odrazu wiekszej ilosci pamieci.
Napisano 8 Maj 200717 l Cóż... różnica między 4GB a 2GB pamięci wyjdzie przy obróbce dużych scen z mnóstwem tekstur itd. E4300 to mimo wszystko szybszy procesor (podatny na znaczne podkręcenie), a to oznacza krótszy czas renderingu. Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy wykorzystasz 4GB. Choć z drugiej strony pamięci nigdy za wiele ;D
Napisano 8 Maj 200717 l Autor Tak tylko czy faktycznie roznica miedzy np podkreconym c2d na 3ghz a x2 na 2.5g powiedzmy bedzie faktycznie az tak duza ? 10-15% mnie nie zbawi w sumie. Cholera nie moge zadnych swiezych testow prockow znalezc :/
Napisano 8 Maj 200717 l Będzie większa niż te 15% (testowane w XSI+mentalray). Pytanie, czy zauważysz różnicę w ilości pamięci, czy wykorzystasz ten potencjał. Poza tym zauważ, że przy np. 5 godzinnym renderze 10% to 30 minut! ;)
Napisano 8 Maj 200717 l Ja bym poszedł w kierunku C2D. Lepiej od razu zainwestować w platformę. RAM zawsze można dokupić, prędzej cz później, a po jakimś czasie jak stwierdzisz, że AM2 nie daje rady, to znowusz dużo pieniążków trzeba będzie przeznaczyć na wymianę całej platformy. A tego C2D E 4300 zawsze możesz z czasem sprzedać i kupić szybszego/z większym cache'm.
Napisano 8 Maj 200717 l Autor No niby tak ale w koncu proc z am2 tez pozniej mozna na cos szybszego wymienic :] heh chyba rzuce moneta bo nigdy sie nie zdecyduje ;p
Napisano 8 Maj 200717 l Ale platforma Intela daje Ci większy potencjał. Przy AM2 jest niewielki wybór na późniejszą wymianę, także musiałbyś inwestować w płytę główną, kiedy jakaś nowa architektura wyjdzie. Na C2D długo będzie się dało wydajnie pracować, za jakiś czas możesz sprzedać E4300 i zainwestować np. w E6600 lub nawet C2Q Q6600.
Napisano 8 Maj 200717 l Lepiej brac z C2Duo niz amd ramu zawsze kiedys wsadzisz wiecej a poza tym 2gb to jest dobrze :)
Napisano 8 Maj 200717 l tez polecam c2d, przy renderowaniu jest swietny jak robilem testy to rowna 2x szybciej niz barton 2500, ale to juz stare dzieje, a 2gb ramu to w miare duzo
Napisano 8 Maj 200717 l Core duo górą!!! Posiadam Core duo, i jest różnica... Tylko dobry zasilacz do tego... :) Procesor miesięcznie pracuje aktywne średnio 532h, więc po 3 miechach testów, jestem zadowolony... :)
Napisano 8 Maj 200717 l Pomyśl tak na świeżo, czy będziesz robił ogromne sceny z parędziesięcio milionowymi poligonami oraz z texturami 4096x4096 ?? Myśle że C2D będzie lepszym rozwiązaniem no i w końcu kiedyś jak już nastaną czasy kiedy 2gb ramu nie będzie starczać będziesz mógł go spokojnie dokupić a procesor będzie nadal jakoś działał.
Napisano 8 Maj 200717 l Moim zdaniem lepszy zakup to procek core duo.a 2 Gb pamięci na razie wystarczy;d.
Napisano 8 Maj 200717 l Autor Ok to zesatw z C2D bedzie a jak pojawia sie finanse dojdzie ram :] A co do pamieci hmm czasem zzeralo mi i 2gb i mielilo z dysku ale faktycznie to tylko w 10-20% przypadkow poki co wiec styknie.
Napisano 8 Maj 200717 l chociaz byłem (i jestem) zatwardziałym athlonowcem to po przesiadce na c2d stwierdzam z bólem serca ... no dobra, wyrzucę to z siebie w końcu ... stwierdzam ....eeeeeee ..... że jest całkiem niezły :) (mam e6600 z 2 gb ramu)
Napisano 8 Maj 200717 l ja mam dalej wiare w trzy literki... ale przykro by bylo zawiesc sie plotkami: http://theinquirer.net/default.aspx?article=39440
Napisano 8 Maj 200717 l Autor E tam nowosci za rok bedzie to mozna kupic jak wyjdzie i potanieje :D a co do pliku wymiany musze poczytac to i owo wlasnie bo juz mi sie o uszy obilo ale nie mialem czasu sie tym zajac.
Napisano 8 Maj 200717 l Autor Jeszcze taka opcja rozwazam : Za cene : 1 262,35 zł 2 x Corsair 2x1024MB 667MHZ DDR2 non-ECC, CL4 DIMM » Intel Core 2 Duo E4300, 1.8GHz, 800FSB, 2MB Cache, LGA775, 65nm, BOX » Gigabyte 945P-S3, 945P Express, DualDDR2-667, SATA2, GBLAN, ATX » Plyta do podstawowego OC wystarczy a szalec nie bede , ech pewnie z tydzien jeszcze bede sie zastanawial ;p
Napisano 9 Maj 200717 l Nie dygaj ja zanim kupiłem ponad miech rozważałem ;), na co wyładować kasę, mój wybór w tym czasie był ograniczony do P4 lub PD. Choć do moich zastosowań całkowicie wystarczy. :D. Plik wymiany w windzie pagefile.sys, W systemie Windows XP tylko jądro systemu operuje bezpośrednio na pamięci RAM. Wszystkie inne procesy i aplikacje korzystają w mniejszym lub większym stopniu z pośrednictwa pamięci wirtualnej. (SWAP). W pamięci RAM przechowywane są dane pozostające aktualnie w użyciu. Jeśli w pamięci RAM nie ma już miejsca, system przerzuca do pliku wszystko to, co w danej chwili nie jest mu potrzebne. Tworzy w ten sposób wolne miejsce dla danych bieżących. Jeżeli jakaś aplikacja potrzebuje informacji zawartej w pliku wymiany, jest ona z powrotem przenoszona do obszaru pamięci RAM. Trzeba wiedzieć, iż plik wymiany znajduje się na znacznie wolniejszym dysku twardym. Windows XP potrafi zagospodarować/zadresować jedynie 4GB pamięci łącznie (RAM +plik wymiany). Ilość konieczna Pamięci RAM zależy od aplikacji z jakimi pracujemy, objętości dokumentów oraz liczby programów używanych jednocześnie. Dlatego niezależnie od zasobów będzie starał się ją maksymalnie wykorzystać, przechowując w jej obszarze zarówno dane aktualnie niezbędne, jak i te które w "jego ocenie" mogą się jeszcze przydać. Wynika z tego, że wysokie wykorzystanie pamięci RAM nie musi oznaczać od razu jej niedoboru. Przede wszystkim określ swoje potrzeby, do jakich celów będziesz wykorzystywał komputer. zastanów się nad płytą -> chipset x945 raczej bym już sobie na Twoim miejscu, darował -> poza tym moim zdaniem warto w płytę zainwestować więcej kasy bo to po 1. najrzadziej wymieniany element. 2. ~70% przypadków problemowych/ stanowi płyta główna., na płycie tej którą wybrałeś nie ma obsługi RAID, co z czasem może Ci się przydać. Warto wydać ciut więcej pieniędzy na płytę: moje propozycje. Gigabyte GA-965P-S3 Intel P965 ~370 Asus P5B Intel P965 ~398.00 - dobra płyta w miarę za rozsądną cenę. Asus P5B-E Intel P965 ~484.00 to samo co wyżej + FireWire Ufff :cool: to się rozgadałem Pozdrawiam
Napisano 9 Maj 200717 l Autor Dzieki , hmm poki co mysle ze te 2gb starczy bo do tej pory jak pisalem starczalo , wiec faktycznie zostane przy MSI P6N SLI-FI , moze te Corsair beda jeszcze w tak dobrej cenie i uda sie dokupic szybko :]