Napisano 24 Maj 200717 l No właśnie - masz Internet - książka zbędna. Zwłaszcza, gdy nie masz kasy. :)
Napisano 24 Maj 200717 l Master Kiełbaster - To jest tak, ze wszystkich stac na maxy itp, ale i tak wszyscy składają komputery po 3 tysiace;P Temat ktorego sie nie porusza;]
Napisano 24 Maj 200717 l No właśnie - masz Internet - książka zbędna. Zwłaszcza, gdy nie masz kasy. :) no ale mi lepiej pracuje się z książką z heliona niz z tutorialami. bo w tutkach może być cos niedokładnie napisane.
Napisano 25 Maj 200717 l Gdyby helion sie postarał i spróbował przetłumaczyć jakieś księgi na temat animacji o Maya i XSI to byłbym wniebowzięty a tak jak ktoś się chce czegoś nauczyć to trzeba słuchać tutków zza wielkiej wody, a wolałbym otworzyć sobie książeczkę na balkonie i poczytać o różnych sposobach animowania postaci z ostatnich lat a nie z 99roku(Czarna księga animatora do maxa), a sprowadzanie książek jest to naprawdę duży wydatek dla człowieka, który jeszcze nie pracuję:/ P.S. jezyk po prostu zrezygnuj np. z nowych ciuchów, wypadu w wakacje czy wydawania kasy na pierdoly czy czegoś innego tylko wydaj to na książkę. Twój wybór:)
Napisano 25 Maj 200717 l Kazdy, kto pisze, ze tutoriale wystarcza chyba nigdy w zyciu nie mial ksiazki w rekach. Piastol, nauka animacji z ksiazki? To tak, jak nauka gry na pianinie z ksiazki. Jasne, musisz poznac zasady (Animators Survival Kit), ale pozniej to juz tylko praktyka i obserwacja.
Napisano 25 Maj 200717 l Piastol napisał: P.S. jezyk po prostu zrezygnuj np. z nowych ciuchów, wypadu w wakacje czy wydawania kasy na pierdoly czy czegoś innego tylko wydaj to na książkę. Twój wybór:) ****************************************************************************************** po 1 czerwca moge sobie kupić ta ksiazke ale jest jedna baaaaardzo duuużżżaaaa przeszkoda.Moi rodzice sa pesymistycznie nastawieni co do tej grafiki, pytaja sie poco?, co z tego bedziesz miał. niedociera do nich że sporo kasy można na tym wyciągnąć. Niewiem czy ją kupie. poczekam,poczytam opinie tych którzy juz ją kupili.... zobaczymy.
Napisano 25 Maj 200717 l Kazdy, kto pisze, ze tutoriale wystarcza chyba nigdy w zyciu nie mial ksiazki w rekach. Piastol, nauka animacji z ksiazki? To tak, jak nauka gry na pianinie z ksiazki. Jasne, musisz poznac zasady (Animators Survival Kit), ale pozniej to juz tylko praktyka i obserwacja. Dla mnie nauka animacji z książki to poznanie gdzie, co i jak a jak to wykorzystywać to już zupełnie co innego wiem, a z książek do pianina można się nauczyć jaki klawisz wydaje jaki dzwięk przecież nie pisze że można się nauczyć z książki profesjonalnych technik animacji:) Co się bede rozpisywal przeciez jestes pro w tym dziale prawda. P.S. jezyk jak ty podchodzisz w wieku 15 lat "uczę się grafiki bo można z tego niezle zarabiać" to daleko chyba nie pociągniesz bo przekonasz się jak dużo w to trzeba wkładać pracy i czasu(musisz sie po prostu tym pasjonować rozumiesz?). Ja tam na początku tez o tym myślałem wkońcu w rodzinie mam grafika i zarabia dużą kase ale po miesiącu zacząłęm sie tym pasjonowac a już mija 5 miesiąc i nie potrafię sobie wyobrazic abym robił w życiu cokolwiek innego niż właśnie to. Moi starzy sie cieszą jak widzą, że czytam książki typu Władca P. czy książkę z helionu co ma 1078 stron:) bo jak wszyscy wiemy czytanie jakichkolwiek książek wssrod mlodziezy zanika ale jak czytam HP to się raczej nie cieszą ale mi to wisi.
Napisano 26 Maj 200717 l Kniega fajna ale kupować jej nie muszę :P Bo jest w szkole dostępna dla każdego :P Mniam :P
Napisano 26 Maj 200717 l piastol uwiesz mi, ja tez pasjonuje sie grafiką bardzo lubie cos robić ale niesą to jakies cuda. o pieniadzach wspomniałem bo to jest jakby wynik tej pasji. nieukrywam że chciałbym byc grafikiem komputerowym i jak kazdy człowiek zarabiac przyzwoite pieniadze ale to za kilka lat będe powaznie myslał nad pracą
Napisano 30 Maj 200717 l Wczoraj byłem w EMPiKu i okazuje się, ze ta sieć ma na stanie zbyt wiele książek Helionu i dopóki te, które mają na stanie, nie zejdą, żadnych nowości z Helionu nie zamówią... Jak widać, nie tylko Nasze Kochane Władze hamują rozwój ospodarczy... Jerzyk, daj mi telefon do rodziców, to im wytlumaczę.
Napisano 30 Maj 200717 l Heh, wlasnie mialem zadac podobne pytanie jak z tym "wydaniem". Oblazłem pare księgarni technicznych w krakowie i ani widu ani slychu, a chcialbym to obmacać zanim zakupie..
Napisano 30 Maj 200717 l A wczoraj jak się nie mylę można było zamówić tą książkę za 30% mniej czyli nie za 147zł tylko za 102:), jest już na 2 miejscu w TOP 20.
Napisano 30 Maj 200717 l jezyk: takie mała offtopicowa rada: jeśli nadal rodzice będą się upierać przy swoim pokaż im Shreka czy Ice Age. W ostateczności jakieś dobre vizki z naszego forum czy po prostu prace z user gallery na Evermotion. wtedy powiedz im (ale spokojnie i rzeczowo, patrząc im prosto w oczy): jestem w stanie coś takiego za kilka lat zrobić. jestem w stanie na tym zarabiać pieniądze. Bardzo ważny jest tutaj spokój. Jeśli Twoi rodzice zobaczą,że nie jest to jednodniowy zryw tylko powaznie podchodzi do tematu, dadzą ci spokój i będziesz mógł zajmować się grafiką. Pozdrawiam i EOT
Napisano 30 Maj 200717 l jestem w stanie coś takiego za kilka lat zrobić. jestem w stanie na tym zarabiać pieniądze. . starczy na pięć lizaków. :P
Napisano 30 Maj 200717 l . starczy na pięć lizaków. :P Masz na myśli takie lizaki, co to mają 18 - 25 lat, idealne kształty i opłacony miesięczny karnet na ich usługi? Jak się dobrze chłopak nauczy i potem zakręci, to go będzie stać.
Napisano 31 Maj 200717 l Hmm... tia jasne. A ja obstawiam, że za parę lat stawki ciągle będą takie same albo i mniejsze. Żeby stawki w jakimś zawodzie były wysokie musiałby być brak chętnych do pracy. Wątpię aby coś takiego czekało grafikę. Raczej sądząc po wszelakich wpisach ludzi tutaj na forum o ich planach związania się z grafiką sądzę, że będzie na odwrót. Więc na ich miejscu nastawił bym się na przeciętne wynagrodzenie i na perspektywę, że będzie ich stać na 0,3 m2 za swoją miesięczną pensję. Ale przynajmniej praca jest przyjemna, więc jest jakiś plus ;) Pozdrawiam. ps. jeśli chodzi o wyjazdy, to nie sądzę aby na zachodzie pojawił się nagle jakiś popyt na 50 tys. utalentowanych grafików z Polski, raczej ewentualnie na 5. Ale kto wie, co będzie za parę lat ;)
Napisano 31 Maj 200717 l sorry że sie nieudzielałem. byłem na klasowej wycieczce:p dzięki bardzo z a rade w sprawie moich rodziców, chyba wezme ich na rozmowe :p. a co do dostepnosci książki tpo byłem w dwuch księgarniach i empiku i niebyło. w empiku mówili ze mogą zamówic..... ******************************************************************************************* przed chwilą sprawdziłem swoją poczte: Witamy w księgarni helion.pl, Oto kupon rabatowy o wartości 10 zł, który wykorzystasz w księgarni informatycznej helion.pl. Warunkiem jego realizacji jest złożenie zamówienia do 4 czerwca. Dodatkowo w tym czasie pokryjemy koszty transportu książek, które wyślemy do Ciebie pocztą priorytetową. Twój numer kuponu to: taaa chciało by sie. hehehe to juz dycha mniej :p
Napisano 23 Czerwiec 200717 l Witam Mam pytanie odnośnie ksiązki, na stronie heliona nie jest opisane dokładnie o co mi chodzi, a w empiku ich nie ma. Czy w tej książce są opiane wszystkie opcje, chodzi mi dokładnie o opcje rendereru, material edytor itp. Poprostu, czy jest opisana każda opcja, jak działa i jaki będzie efekt gdy przesuniemy suwak. Sprawdzanie tyle opcji samodzielnie, i czekanie na gotowy render jest zbyt czsochłonne więc lepiej dostać opis po nos. Pozdrawiam.
Napisano 24 Czerwiec 200717 l Witam Mam pytanie odnośnie ksiązki, na stronie heliona nie jest opisane dokładnie o co mi chodzi, a w empiku ich nie ma. Czy w tej książce są opiane wszystkie opcje, chodzi mi dokładnie o opcje rendereru, material edytor itp. Poprostu, czy jest opisana każda opcja, jak działa i jaki będzie efekt gdy przesuniemy suwak. Sprawdzanie tyle opcji samodzielnie, i czekanie na gotowy render jest zbyt czsochłonne więc lepiej dostać opis po nos. Pozdrawiam. Ja kupiłem tę książkę ze względu na rozdziały o animacji i renderowaniu i raczej nie ejstem zawiedziony. Autor stara się opisywac w najmniejszych szczegółach każdą funkcję(czasami to jest zgroza przy modelowaniu znienawidziłem część 3 po kilku stronach), nie będziesz zawiedziony bo na polskim rynku książkowym albo "tutorialowym" chyba nie znajdziesz bardziej wyczerpujących materiałów o renderowaniu scen w maxie.