Bacry Napisano 29 Październik 2002 Napisano 29 Październik 2002 Sprawdzam mo┐liwoÂci WIP\'a. Ale i tak mo┐ecie zjechaŠ. OczywiÂcie, je┐eli co zobaczycie. Bacry
adek Napisano 29 Październik 2002 Napisano 29 Październik 2002 Proponuje zamiast AVI dawac JPG :)) Oj ciekawe na jak dlugo starczy mi miejsca :)))
Gotham Napisano 29 Październik 2002 Napisano 29 Październik 2002 Dodaj z dwie (Ma│e) siatki aby │atwo da│o siŕ doradziŠ na niej zmiany (w budowie), aby obiekt by│ bardziej przekonuj▒cy. Czekam i na pewno jeszcze wpadnŕ.
kruk Napisano 30 Październik 2002 Napisano 30 Październik 2002 Originally posted by Bacry Sprawdzam mo┐liwo?ci WIP\'a. Ale i tak mo┐ecie zjechaŠ. Oczywi?cie, je┐eli co? zobaczycie. Bacry czesc bede musial to z domu zobaczyc , bo w pracy ten cholerny pecet ne lubi tego zapisu. ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh :mad: kruk krzysztof rost PDI/DreamWorks effects developer/animator [email protected]
Bacry Napisano 30 Październik 2002 Autor Napisano 30 Październik 2002 myÂla│em, ┐e taki niedu┐y avik bŕdzie lepszy ni┐ kilka jpg. A siatki mogŕ do│o┐yŠ, ale to trochŕ potrwa:) Bŕd▒ jutro lub po Âwiŕtach. No i postaram siŕ ┐eby ma│e by│e:D Bacry
GrafMax Napisano 30 Październik 2002 Napisano 30 Październik 2002 To, mo┐e ja pierwszy \"zjadŕ\"?:P Powiem szczerze, fatalna anatomia, obejrzyj sobie jakie albumy o budowie cz│owieka, a modeluj▒c korzystaj z rzutˇw w oknach podgl▒dowych, to pomaga. Powodzenia.;)
Bacry Napisano 30 Październik 2002 Autor Napisano 30 Październik 2002 Jak w lustro patrzŕ to te┐ mi siŕ fizjonomia nie podoba:) A z rzutˇw nie korzystam wolŕ na oko:o
Gotham Napisano 30 Październik 2002 Napisano 30 Październik 2002 Hi Bez siatki nie bŕdŕ doradza│ konkretnych zmian... Ale co do ogˇ│u to znam Âwietne Šwiczenie! Spˇjrz na t▒ twarz i wyobra╝ sobie jak wygl▒da│a by czaszka. To powinno ci pomˇc w poprawie proporcji. Btw. Przy opracowywaniu obiektu lepiej jak wszystkie obiekty s▒ szare (w rˇ┐nych odcieniach). U│atwia to poprawki i u│atwia odbiˇr. GrafMax: Ocenia siŕ efekty a nie prace w toku. Co co teraz wygl▒da Ârednio nied│ugo mo┐e wygl▒daŠ bardzo dobrze.
Wojciech Daszczyk - PROF Napisano 30 Październik 2002 Napisano 30 Październik 2002 no wlasnie nie widzi mi sie pare rzeczy ... sory za ostra krytyke ale wydaje mi sie rze trzeba bez poprawek nie bedzie to dobry model ... 1. policzki wydaja mi sie takie jakby siedzial przed kompem 2 miesiace non stop ... (konieczne by byly poprawki mianowicie obnizenie tej partii wertexow) 2. zbyt widoczna dysproporcja jesli chodzi o nos 3. zbyt rozlegly obszar oczodlow 4. kroj oka wyglada tak jakby nalezal do chinczyka (nie byloby w tym nic zlego gdyby cala reszta nie byla w stylu zachodnioeuropejskim) 5. jak na tego typu postac usta wydaja sie zbyt waskie a same z siebie znajduja sie na plaszczyznie jakby zbyt plaskiej jak na dolna zychwe i policzki 6. o uszach tez nie bede nic wspominal bo tu od razu cos nie pasuje 7.zwienczenie kregoslupa i potylica rowniez wydaje sie nazbyt plaska jeszcze mnostwo prob i bledow przed toba
Gotham Napisano 30 Październik 2002 Napisano 30 Październik 2002 Prof: Krytyka nie jest ostra pˇki ma swoje uzasadnienie. No chyba ┐e jest chamska.
Wojciech Daszczyk - PROF Napisano 30 Październik 2002 Napisano 30 Październik 2002 ale mam nadzieje ze ta hamsko nie brzmi chociaz to wypunktowanie bledufff moze tak teze narzucac ... ja tylko szrpnolem za \"struny\" ktore najprawdopodobniej inni by szarpneli. Nie wiem wszyscy mi mowia ze jestem szczery az do bolu
Wojciech Daszczyk - PROF Napisano 30 Październik 2002 Napisano 30 Październik 2002 tyz prowda klicek...
Bacry Napisano 31 Październik 2002 Autor Napisano 31 Październik 2002 Mˇj b│▒d tak jak wielu ludzi prezentuj▒cych swoje prace w Wip jest taki, ┐e nie opisa│em kim goŠ ma byŠ. Po pierwsze chudoŠ jest zamierzona. Facet ma byŠ Kap│anem, ktˇry wiŕcej czasu spŕdza w zamkniŕtych pomieszczeniach ni┐ na s│o˝cu i je niewiele. Taki jakby pustelnik. Z t▒d te zapadniŕte policzki. Ma byŠ te┐ nie mi│y w obyciu. Co do oczu i ust, to nie s▒ jeszcze sko˝czone i ze wszystkimi zarzutami siŕ zgadzam, Tak samo jak i krzta│t czaszki. Generalnie to dopiero moja trzecia g│owa (w tym jedna na karku:). Dziŕkujŕ wiŕc za wszelkie uwagi dobrze jest zaczerpn▒Š jŕzyka u innych. Proszŕ tylko o jedno krytyka mnie nie boli o ile wskazuje konkretne b│ŕdy. Nie lubiŕ postˇw w stylu co mi nie pasuje:) Pozdrawiam Bacry
Tesaurus Napisano 31 Październik 2002 Napisano 31 Październik 2002 Bacry: Jesli nie chcesz popelniac tego bledu... Przedstaw szkic zamin zaczniesz modelowac, wtedy wszyscy bedziemy wiedzieli do czego dazysz. Generalnie model wyglada jak wziety z tutorialu Lukasza Pazery (sub_patch)... Nie do konca co prawda, ale bardzo go przypomina. To nie jest zaden zarzut. Model wymaga jeszcze wiele pracy. Trudno to nazywac facetem, bo to tylko glowa. Czekam z niecierpliwoscia na aktualizacje :)
Bacry Napisano 31 Październik 2002 Autor Napisano 31 Październik 2002 úukasz Pazera z 3Dmagazynu. Tutek do LW. Generalnie siatka oparta jest na podobnej budowie. Masz oko Tesaurus:) Szkicˇw nie robiŕ. Niestety:) Pozdrawiam Bacry
GrafMax Napisano 1 Listopad 2002 Napisano 1 Listopad 2002 \"GrafMax: Ocenia się efekty a nie prace w toku. Coś co teraz wygląda średnio niedługo może wyglądać bardzo dobrze. \" Gotham, o co Ci znowu chodzi? Przecież po to jest WIP, aby krytykować (tylko budująco oczywiście) prace, by w przyszłości miały szanse \"wyglądać bardzo dobrze\". No nie?????
Gotham Napisano 1 Listopad 2002 Napisano 1 Listopad 2002 GrafMax: Chyba by│em ma│o konkretny, bo chcia│em przekazaŠ dok│adnie to co piszesz. Klicek, Prof.: Ludzie... To by│a pochwa│a krytyki Profa ktˇra moim zdaniem jest dobra (nie chamska). Co to jest abym siŕ musia│ t│umaczyŠ z w│asnych s│ˇw??? Hŕ ;) Bacry: Hej... Czekamy na aktualizacjŕ... :)
Wojciech Daszczyk - PROF Napisano 1 Listopad 2002 Napisano 1 Listopad 2002 nie nie ... nie musisz sie tlumaczyc ... w koncu jestes tutaj drugi... zaraz po bogu (Adku) :D ...
kruk Napisano 2 Listopad 2002 Napisano 2 Listopad 2002 czesc wydaje mi sie ze zanim rozpoczniesz modelowanie, twoim pierwszym krokiem powinny byc szkice rysunkowe twojej postaci . porzez rysunek budujesz sobie pewne przestrzenne wybrazenie jak dana figurka ma wygladac. stylizacja twarzy jest bardzo pracochonna. czy twoim celem jest tylko modelowanie tej glowy i zakonczeniu na tym, czy tez bedziesz to bardziej chcial rozwinac ?. bardzo polecam rysunek, praca przy komuterze jest zmudna wiec im szybciej wyeliminujesz pewne bledy w trakcie szkicowania tym lepiej. twoj cel bedze szybciej osiagniety, bez nadmiaru straconego czasu. kruk :)
Wojciech Daszczyk - PROF Napisano 2 Listopad 2002 Napisano 2 Listopad 2002 dokladnie... zostalo to juz gdzies tutaj powiedziane ... szkic badz tez narysowana ,zretuszowana , posklejana i przekonfigurowana twarz jakiejs osoby... :D podstawa to wiedziec co gdzie i o ile przesunac tak by nie bylo nieporzadanych nastepstw
GrafMax Napisano 2 Listopad 2002 Napisano 2 Listopad 2002 Originally posted by Gotham GrafMax: Chyba by│em ma│o konkretny, bo chcia│em przekazaŠ dok│adnie to co piszesz. HAHA, Jasne, jasne, tylko, ┐e twoja uwaga dok│adnie przeczy temu co napisa│em.
GrafMax Napisano 3 Listopad 2002 Napisano 3 Listopad 2002 Klicek, jak ci teraz..................!!!!!!! :P A teraz powa┐nie. Akurat w tym, przypadku to nie trzeba czytaŠ 10 razy, rzeby stwierdziŠ zwajemnie siŕ wykluczaj▒ce......a zreszt▒, dobra, koniec ju┐ z tym. Trudno powiedzieŠ, czy sie nie lubimy (przecie┐ siŕ nie znamy w ogˇle i tylko niezgadzamy sie w paru kwestiach), ale fakt ┐e siŕ nie kochamy :P No cˇ┐, tak to ju┐ jest, jak czyja odpowied╝ mi nie podejdzie i nie mogŕ sie z ni▒ zgodziŠ to ripostuje, jeÂli to tylko mo┐liwe. Ja bym sie nieprzejmowa│, ┐e dziej▒ sie takie, rzeczy na tym forum, to tylko dobrze o nim Âwiadczy, jeÂli zawieraj▒ sie tu jakie \"przyja╝nie\" i \"antagonizmy\", to znaczy ┐e to ┐ywy organizm, taka ma│a spo│ecznoŠ. Ale fakt, niektˇrym mo┐e to przeszkadzaŠ. Wszelkie za┐y│oÂci, nie powinny dominowaŠ nad g│ˇwn▒ ide▒ tego forum, dlatego postaram siŕ przymkn▒Š oko na wypowiedzi niektˇrych forumowiczˇw. I to tyle z mojej strony. :)
Gotham Napisano 3 Listopad 2002 Napisano 3 Listopad 2002 Z mojej strony dopowiem tylko ┐e gdyby mi znacz▒co przeszkadza│ to by zrobi│ Pa pa. A tak na powa┐nie to jeste trochŕ upierdliwy ale ceniŕ twoje zdanie (patrz dzia│ Rysunki)
GrafMax Napisano 4 Listopad 2002 Napisano 4 Listopad 2002 JeÂli chodzi o realecje miŕdzy nami Gotham, to oboje staliÂmy siŕ upierdliwi, nikt nie jest bez winy, ale koniec z tym bo zaczynamy byŠ nudni. Pozdro
Bacry Napisano 4 Listopad 2002 Autor Napisano 4 Listopad 2002 Zrobi│em trochŕ zmian, ale ci▒gle przedemn▒ d│uga praca. Teraz odpowiadam na kilka zarzutˇw. Po pierwsze postaŠ bŕdzie kompletna. Po drugie nigdy nie pracowa│em na szkicach w 3dsmax i nigdy nie bŕdŕ pracowa│. Taki ju┐ jestem. ChoŠbyÂcie mnie kroili na kawa│ki, nie bŕdŕ. Modelujŕ patrz▒c na zdjŕcia, ogl▒dam siebie w lusterku albo inne osoby jad▒c autobusem (fajne miny maj▒ jak zauwa┐▒). Modelarz musi byŠ dobrym obserwatorem inaczej nic z tego nie wyjdzie. A oto te wyczekiwane poprawki. Tym razem tylko jeden jpg (nie avi, choŠ niewiele wiŕkszy by by│). A jak kto chce avika niech da znaŠ na maila (wielkoŠ 134kB)
Wojciech Daszczyk - PROF Napisano 4 Listopad 2002 Napisano 4 Listopad 2002 no teraz to juz lepiej wyglada ... pracuj dalej
GrafMax Napisano 4 Listopad 2002 Napisano 4 Listopad 2002 Taa, teraz ju┐ lepiej. Ale jeÂli pozwolisz to mam parŕ sugestii. Zacznŕ od ┐uchwy, jest zbyt kwadratowa, zwykle linia ┐uchwy idzie bardziej po │uku, chocia┐ s▒ goÂcie co maj▒ szczeny a┐ siŕ patrzy. JeÂli ma byŠ kwadratowa to powiniene zrobiŠ j▒ bardziej po skosie, aby zmniejszyŠ odstŕp miŕdzy uchem a krawŕdzi▒ szczenki. Teraz czo│o, wydaje mi siŕ, ┐e trochŕ za bardzo odstaje do przodu, jak by mai│o mu zaraz opaŠ na policzki. Wygl▒da przez to na strasznego prymitywa, takiego osi│ka co z basebolem chodzi, no chyba ┐e tak ma byŠ. I │uki brwiowe s▒ chyba zbyt masywne. To tyle narazie. To bardzo dobrze, ┐e obserwujesz ludzi, ale dlaczego tak siŕ wzbraniasz przed pomaganiem, sobie szkicami lub zdjŕciami? Przecie┐ to nic z│ego, a mo┐na sie naprawdŕ wiele nauczyŠ, pˇ╝niej ju┐ ┐adne zdjŕcia nie bed▒ ci potrzebne. Polecam.
Bacry Napisano 4 Listopad 2002 Autor Napisano 4 Listopad 2002 úuki maj▒ byŠ wystaj▒ce, chocia┐ mo┐e je trochŕ cofnŕ. A szczŕka ┐eczywiÂcie musi byŠ skoÂna. No a facet ma byŠ nieprzyjemny, wiŕc wydawa│o mi siŕ, ┐e w│aÂnie dziŕki szerokiej szczŕce, wystaj▒cym koÂciom policzkowym i │ukom brwiowym osi▒gnŕ ten efekt. A je┐eli chodzi o szkice, to problem polega na tym, ┐e nie mam skanera, a dostŕp do niego mam utrudniony:). Ale ja naprawdŕ nie lubiŕ robiŠ na podstawie szkicˇw lub zdj੠do│o┐onych w 3dsmax. Jako siŕ to ze mn▒ k│uci, tak jakby mnie ogranicza│o. I jeszcze jedno. Kto pyta│ ile czasu zajmuje modelowanie. Nie pamiŕtam robi│em g│owe t▒ z pocz▒tku topica. Poprawki zajŕ│y mi oko│o 8 godzin. Pozdrawiam Bacry
Bacry Napisano 5 Listopad 2002 Autor Napisano 5 Listopad 2002 Teraz za│▒cze avika. Ale jest naprawdŕ nie du┐y. Na nim widaŠ jednak najwiŕcej. S▒ to ju┐ ostatnie zmiany odnoÂnie anatomi. Chyba ┐e macie jakie uwagi:). Mo┐e popracuje jeszcze nad uchem, ale to ju┐ szczegˇ│y nie warte zaÂmiecania adkowych przestrzeni;)
Wojciech Daszczyk - PROF Napisano 5 Listopad 2002 Napisano 5 Listopad 2002 no teraz to juz wyglafda duzo lepiej ... teraz ogranicze sie do tego by minimalnie obnizyc policzki bo gosciu nie wyglada jak wardziel .... tylko jak pobity i spuchniety (pod okiem )...:D ... ucho dac nieco lzejsze bo to wystarczyloby troszke wydlyzyc i mamy ucho sporego hipopotama :D
Bacry Napisano 6 Listopad 2002 Autor Napisano 6 Listopad 2002 To ju┐ naprawdŕ ostatnie zmiany w anatomi. Chyba ┐e macie jakie sugestie. Ka┐d▒ krytykŕ przyjmujŕ byle by wskazywa│a wyjÂcie z sytuacji
Wojciech Daszczyk - PROF Napisano 6 Listopad 2002 Napisano 6 Listopad 2002 no ... teraz sie chyba rozumiemy reszta to juz kwestia tekstury .... brawo pozostalo ci tylko odhipopotamienie uszu tego gostka ale reszta jest juz w porzadku
Bacry Napisano 6 Listopad 2002 Autor Napisano 6 Listopad 2002 Uszy zostaj▒. Facet musi umieŠ s│uchaŠ:) A mo┐e potem do│o┐e jaki kolczyk:)
GrafMax Napisano 11 Listopad 2002 Napisano 11 Listopad 2002 Brawo!! Robisz postŕpy, tylko ┐e te uszy.... sorry ale muszŕ sie do tego przyczepiŠ bo strasznie razi. S▒ one stanowczo za wysoko. Gˇra ucha u cz│owieka jest na wysokoÂci oczu, a dˇ│ w miejscu gdzie zaczyna siŕ nos. U ciebie to jest a┐ o po│owŕ ucha za wysoko.
Bacry Napisano 12 Listopad 2002 Autor Napisano 12 Listopad 2002 RzeczywiÂcie:0 Nie zwrˇci│em na to uwagi, a przez to twarz traci na wyrazie (taka sztucznoŠ). Generalnie razi mnie w nim taka sztywnoŠ skury:) Mo┐e │adniej to bŕdzie wygl▒daŠ jak do│o┐ŕ bump mapŕ ze zmarszczkami:)
Bacry Napisano 15 Listopad 2002 Autor Napisano 15 Listopad 2002 To ostatnie poprawki. Ta wysoko¶ć ucha:)
Kroopson Napisano 15 Listopad 2002 Napisano 15 Listopad 2002 Teraz to wygl±da jak paĽdzioch a nie jak twrdziel :)
Bacry Napisano 15 Listopad 2002 Autor Napisano 15 Listopad 2002 Co to znaczy paĽdzioch:o Wiem, że stracił charakter, ale na razie nie mam czasu go dopracować. Z pewno¶ci± bump mapa trochę go urealni, ale jeszcze trochę to potrwa:)
Wojciech Daszczyk - PROF Napisano 15 Listopad 2002 Napisano 15 Listopad 2002 hehe pazdzioch hehehe he he he ...15 godzin snu w tym tygodniu nie oznacza ze nie zajrze na forum ...
azazel Napisano 16 Listopad 2002 Napisano 16 Listopad 2002 jak dlamnie to troszke malo wyrazna ta postac .... zrob cos zaby nadac mu jakihs cech ... niech to nie bedzie model z gipsu tylko niech to bedzie organizm wielo komurkowy .... rozymiesz kosci i takie tam jak narazie to ta facjata jest bardzo ogulna ... powiodzenia :D
ramze Napisano 16 Listopad 2002 Napisano 16 Listopad 2002 OJ OJ OJ OJ Bacry Mój bł±d tak jak wielu ludzi prezentuj±cych swoje prace w Wip jest taki, że nie opisałem kim go¶ć ma być. Po pierwsze chudo¶ć jest zamierzona. Facet ma być Kapłanem, który więcej czasu spędza w zamkniętych pomieszczeniach niż na słońcu i je niewiele. Taki jakby pustelnik. Z t±d te zapadnięte policzki. Ma być też nie miły w obyciu. Co do oczu i ust, to nie s± jeszcze skończone i ze wszystkimi zarzutami się zgadzam, Tak samo jak i krztałt czaszki. Generalnie to dopiero moja trzecia głowa (w tym jedna na karku:). Dziękuję więc za wszelkie uwagi dobrze jest zaczerpn±ć języka u innych. Proszę tylko o jedno krytyka mnie nie boli o ile wskazuje konkretne błędy. Nie lubię postów w stylu co¶ mi nie pasuje:) Pozdrawiam Bacry Moze i na grafice się nie znam, ale staram się pomagać ludziom. A tobie nie przeszkadza wytykanie błędów które prowadz± do twojego udoskonalania (i innych oczywi¶cie też) więc wytykam ci bł±d........ ortograficzny (akurat tak mi sie nawin±ł ).
Wojciech Daszczyk - PROF Napisano 16 Listopad 2002 Napisano 16 Listopad 2002 o boze to sie ciepnij tez ze niektorzy korzystaja z alfabetu bez polskich liter i oskarz jeszcze o urzywania makaronizmow ....qrde chce przez to powiedziec ze na tym forum nie czepiamy sie bladow tego typu to nie forum Porofesora Miodka tylko forum Profesora Adka \"O grafice\" i urzedowac tu moga nawet analfabeci fonetyczni i tacy co pisza słońce o tak >> \"słonice\" ...byle sie znali na grafice.... :D ... wybacz ale tego typu krytyka to juz przesada ...
ramze Napisano 16 Listopad 2002 Napisano 16 Listopad 2002 Przepraszam, nie będę wytykał ortów jak znajdę. Tylko jedno pytanie, gdzie jest napisane, że pokazanie błędu ortograficznego to krytyka !!!!! A może ja jestem głupi i mało czytam bo jeszcze z takim okre¶leniem się nie spotkałem. I nie wiem dlaczego ci tak zalezy na tym aby to forum przypominało wiersze futurystów. Może się wym±drzam ale nie traktujcie języka polskiego jako zło konieczne, to w końcu piękny język !!! A błędy ortograficzne go nie upiększaj± ! Nie po to Polacy walcztli o Polskę a co za tym idzie o nasz język, kulturę aby je za¶miecać, czy to ortami czy słowami z innych języków. Jażeli kto¶ to przeczytał, to znaczy, że miał cierpliwosć do czytania mojego może i bezsensownego wywodu ale myslę, że w dzisiejszych czasach na miejscu. O ortografię oraz składnię i interpunkcję trzeba dbać zawsze i wszędzie nawet w trakcie smarowania po ¶cianach lub poci±gach. P.S. Ja nie jestem nauczycielem ani pedagogiem, jeszcze sie uczę, ale doceniam mój język z jego wszelkimi zawiło¶ciami i trudno¶ciami.
Bacry Napisano 18 Listopad 2002 Autor Napisano 18 Listopad 2002 Co do mojej ortografi to musicie mi to wybaczyć. Moja nauczycielka też mi wybaczyła więc wy nie będziecie chyba bardziej ostrzy. Maturę mam już za sobą i niechcę tego przechodzić drugi raz:D Pozdrafiam Bacry (joke)
GrafMax Napisano 21 Listopad 2002 Napisano 21 Listopad 2002 Originally posted by ramze Przepraszam, nie będę wytykał ortów jak znajdę. Tylko jedno pytanie, gdzie jest napisane, że pokazanie błędu ortograficznego to krytyka !!!!! A może ja jestem głupi i mało czytam bo jeszcze z takim okre¶leniem się nie spotkałem. I nie wiem dlaczego ci tak zalezy na tym aby to forum przypominało wiersze futurystów. Może się wym±drzam ale nie traktujcie języka polskiego jako zło konieczne, to w końcu piękny język !!! A błędy ortograficzne go nie upiększaj± ! Nie po to Polacy Text Red o Polskę a co za tym idzie o nasz język, kulturę aby je za¶miecać, czy to ortami czy słowami z innych języków. Jażeli kto¶ to przeczytał, to znaczy, że miał cierpliwosć do czytania mojego może i bezsensownego wywodu ale myslę, że w dzisiejszych czasach na miejscu. O ortografię oraz składnię i interpunkcję trzeba dbać zawsze i wszędzie nawet w trakcie smarowania po ¶cianach lub poci±gach. P.S. Ja nie jestem nauczycielem ani pedagogiem, jeszcze sie uczę, ale doceniam mój język z jego wszelkimi zawiło¶ciami i trudno¶ciami. ramze, jak możesz tak kaleczyć język??!!:mad:
GrafMax Napisano 21 Listopad 2002 Napisano 21 Listopad 2002 kurcze, co¶ tu nie działa na tym forum, (albo nie wiem jak to się obsługuje), w każdym razie tam gdzie \"red text\" miało być \"walcztli\" :P
Rekomendowane odpowiedzi