Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, otóż pojawiło sie przedemną widmo nowego laptopa, lecz jest bardzo niewyraźne :> i chciałbym prosić o wasza pomoc w wyostrzeniu tego obrazu który pada na mój umysł. A mianowicie:

http://www.komputronik.pl/Notebooki/Toshiba/Satellite__dla_kazdego/seria_P__17/Toshiba_Satellite_P200_14O_T2080_17___2GB_200GB_VHP_/pelny,id,40787/

- Co myślicie o tym lapie ? co to za grafika ?

A teraz parę pytań:

- Co lepsze: 17'' czy 15'', i na co zwracać uwagę wybierając matrycę ?

- Lepiej zaoszczędzić pare złotych i wybrać procka "core duo" zamiast "core 2 duo" ? i dać trochę więcej ramu ? Czy to ma tak duże znaczenie podczas pracy w photoshopie ?

Kompa będę używał do pracy w photoshopie ( i ew. innych programów graficznych - studia graficzne) oraz czasem do popykania w gierki ale to mniej ważne. Zwracam się do was o pomoc i cenne wskazówki. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 30
  • Wyświetleń 4,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

chyba raczej nie... gdy bym miał za 2mb cache dopłacać 2patyki to bym wolał kupić monitor za tą kaske ;) albo stacje o niebo albo 2 dwa lepszą ;)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

ale dochodzą jeszcze inne różnice :), większa matryca, procek nie 1,83 a 2,00, ram nie 533 ale 667, grafika też jest lepsza, a do tego uważam, że toshiba jest lepsza niż hp, więc cache to nie jedyna różnica która też jest choć trochę istotna...

Napisano

to fakt ale z własnego doświadczenia wiem ze cache odgrywa naprawde istotną role w pracy... (w moim wypadku w maxie i vrayu) jak jest z photoshopem na najwyższych obrotach nie wiem wiec sie nie upieram ;)

Napisano
  • Autor

a więc właśnie, więc może jednak warto dołożyć trochę a mieć coś lepszego, szczególnie, że będzie to sprzęt na którym będę pracował i uczył sie podczas studiów :)

Napisano

spoko ;) ja na pierwszym roku kupiłem ibm'a R51 i do tej pory sprawdza sie na 6 z + i bije na łeb nie jednego stacjonarnego w swojej klasie ;) wiec od siebie polecam IBM'ki

zayebiscie stabilne, mój chodzi od 3ech lat przez 24h/dobe dzień w dzień przez okrągły rok molestowany maxem, cadem, i photoshopem. sprzecik pierwsza klasa ;)

ale po wakacjach inwestuje sporą kaske w maszynke stacjonarną ... tego jednak zaden laptop nie przebije

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Tego to jestem pewien, że nie przebije :) a skoro mówisz ze ten IBM chodzi non stop i daje rade to taka toshiba też pociągnie, a co do bicia stacjonarnych w swojej klasie to jeszcze bym się zastanowił ale nie zaprzeczam :)

pzdr

Napisano

powiem glosno

NIE BIERZ LAPTOPA

jesli nie pracujesz w terenie, jesli duzo nie bywasz poza domem w pracy, jesli nie jestes wogole mobilny i nie masz kompa w miejscu docelowym pracy:

NIE BIERZ LAPTOPA!!!!!

mialem kilka i tylko wieczne problemy

gdyby nie musial pracowac na laptopie, najchetniej bym zainwestowal w cos innego

Napisano
  • Autor

ale tu właśnie o to chodzi ze będę bardzo mobilny :> co prawda będę miał kompa w szkole, ale za to ciągle po za domem, rzadko w nim będę, chce wreszcie oderwać sie od stacjonarnego kompa. a pozatym zawsze mogę podłączyć do tego za 6 tys ekran, mychę klawę i jak stacjonarny. a po drugie: wyjeżdżam - mam swojego kompa, jestem u kolegi - mam swojego kompa, jestem w pracy - mam swojego kompa. Proste, otwieram i już.

Napisano

Illy ma rację ;), a jeśli już naprawdę chcesz być mobilny zainwestuj w coś z dobrą baterią :]. Procek to teraz Core2. dużo RAM'u min 2GB, i karta nie zintegrowana. matryca wystarczy 15" (najlepiej nonglare), chyba że lubisz dźwigać :D.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

No właśnie ta oferta laptopika którego podałem później spełnia wymaganie które podałeś - miriam :)

Napisano

Mogę Ci dać namiar na kolesia, który składa laptopy na bazie kadłubka Asus'a. Ale na temat szczegółów musiałbyś już z nim pogadać.

Pozdrawiam

Napisano

Jesli potrzebujesz mocy, nie bierz jak pokazales Core Duo, tylko 64-bitowego procka Core 2 Duo.

Od zawsze pracuje na Asusie, widzialem tez inne notebooki, ale G1 moim zdaniem to swietny wybor. Jedyny minus, ze chyba nie miesci sie w Twoim budzecie, chociaz pisze dlatego, ze chciales doplacic 2tys.

http://www.purepc.pl/node/999

Polecam G1, nie G2.

Napisano

makler --> Szkielet jest Asus'a, resztę podzespołów wybierasz sam. Wychodzi zdaję się taniej. W sumie inaczej nie miałoby to sensu, ale jak mówiłem, to już musiałbyś się sam dowiedzieć dokładnie. Później na PM podeślę Ci kontakt do niego.

Pozdr!

Napisano
  • Autor

OKI :) z góry dzięki

Co do tego G1 i G2 to są fajne oferty :) ale jednak cena już przekracza moje możliwości niestety

Napisano

Jeżeli do Photoshopa, to żaden laptop na procesorze Intel czy AMD nie przebije Mac'a - nawet starego!

Poszukajcie na YouTube porównań. Ja sam miałem okazję pracować na laptopie z procesorem Core 2 Duo i na starym MacBooku z procesorem G5 chyba. Kolosalna różnica na korzyść Mac'a. Wszystko działa o wiele szybciej (zwłaszcza przy dużych plikach) i co najważniejsze, po całym dniu pracy w Photoshopie Mac nie jest zamulony tak jak laptopy/komputery z Windows.

Jeżeli do Photoshopa to tylko Mac.

Napisano

no zgadzam sie z Remedym. Jeżeli chcesz przede wszystkim pracować w fotosklepie to Mac jest najlepszym wyborem.

Napisano
...

Jeżeli do Photoshopa to tylko Mac.

I tu zaznaczam że niestety :(, mój szacowny kolega ma 100% rację.

ale to wybór jedynie do ukierunkowanego zastosowania ;).

Napisano

miriam co rozumiesz przez ukierunkowane zastosowanie?? ;] na Maca jest masa oprogramowania, po prostu nie spotyka się go tak często jak te na PC.

Aż sam sie zdziwiłem. I co najważniejsze oprogramowanie jest z reguły baaardzo dopracowane.

Napisano
  • Autor

Dzięki, poczytam jeszcze i się zastanowie, narazie na oku mam tego asusika o którym wyżej wspomniałem :)

Napisano
  • Autor

ale czy nie bardziej warto dopłacić te 500 złi mieć 4mb cache ? no i 2.0 co jest już troche mniej istotne ? poza tym mam możliwość dopłaty więc ...

Co do tego mac'a to planuje sobię stacjonarnego kupić ale już w przyszłości ...

Napisano
i na starym MacBooku z procesorem G5

ehem... G5 to jedno z najnowszych konstrukcji, więc może chodzi ci o G3? :)

ale co fakt to fakt. Mac ma tak diabelnie stabilną architekturę i równie wydajny system, że tylko fakt, że max nie jest wydany na maca powstrzymuje mnie przed zakupieniem najnowszego PowerMaca z Intel Core2Duo. taki sprzęt starczył by na kilka ładnych lat. dzisiaj na laptopie Apple Ibook z prockiem 1,4 GHZ możesz pracować wydajniej niż na penitumach czy AMDkach z 2005 roku. czyli kosztowo jest taniej: nie wymieniasz sprzetu tak często jak w przypadku PC.

Pozdrawiam

Napisano

makler --> Decyzja jest Twoja;) Prosiłeś o opinie, Ty masz ostatnie słowo;)

Napisano
  • Autor

No tak i mam nadzieje, że nie będe żałował swojego wyboru :) a jeżeli już bym go miał i przetestował to dam wam znać i opisze plusy i minusy takowego laptopika ... ;)