Napisano 4 Czerwiec 200717 l Witam, otóż pojawiło sie przedemną widmo nowego laptopa, lecz jest bardzo niewyraźne :> i chciałbym prosić o wasza pomoc w wyostrzeniu tego obrazu który pada na mój umysł. A mianowicie: http://www.komputronik.pl/Notebooki/Toshiba/Satellite__dla_kazdego/seria_P__17/Toshiba_Satellite_P200_14O_T2080_17___2GB_200GB_VHP_/pelny,id,40787/ - Co myślicie o tym lapie ? co to za grafika ? A teraz parę pytań: - Co lepsze: 17'' czy 15'', i na co zwracać uwagę wybierając matrycę ? - Lepiej zaoszczędzić pare złotych i wybrać procka "core duo" zamiast "core 2 duo" ? i dać trochę więcej ramu ? Czy to ma tak duże znaczenie podczas pracy w photoshopie ? Kompa będę używał do pracy w photoshopie ( i ew. innych programów graficznych - studia graficzne) oraz czasem do popykania w gierki ale to mniej ważne. Zwracam się do was o pomoc i cenne wskazówki. Pozdrawiam.
Napisano 4 Czerwiec 200717 l to ja może podrzuce co ostatnio wybrałem dla kumpeli http://www.plat-notebooki.pl/product_info.php?products_id=926 ...deczko mocniejszy i pare groszy tańszy ;) fakt, matrycka 15 inczów ale za to 2mb cache i grafa GeFroce pozdrawiam
Napisano 4 Czerwiec 200717 l Autor http://www.ceneo.pl/615313 - a może lepiej dołożyć 2 tysiaki i kupić coś takiego ?
Napisano 4 Czerwiec 200717 l chyba raczej nie... gdy bym miał za 2mb cache dopłacać 2patyki to bym wolał kupić monitor za tą kaske ;) albo stacje o niebo albo 2 dwa lepszą ;) pozdrawiam
Napisano 4 Czerwiec 200717 l Autor ale dochodzą jeszcze inne różnice :), większa matryca, procek nie 1,83 a 2,00, ram nie 533 ale 667, grafika też jest lepsza, a do tego uważam, że toshiba jest lepsza niż hp, więc cache to nie jedyna różnica która też jest choć trochę istotna...
Napisano 4 Czerwiec 200717 l to fakt ale z własnego doświadczenia wiem ze cache odgrywa naprawde istotną role w pracy... (w moim wypadku w maxie i vrayu) jak jest z photoshopem na najwyższych obrotach nie wiem wiec sie nie upieram ;)
Napisano 4 Czerwiec 200717 l Autor a więc właśnie, więc może jednak warto dołożyć trochę a mieć coś lepszego, szczególnie, że będzie to sprzęt na którym będę pracował i uczył sie podczas studiów :)
Napisano 4 Czerwiec 200717 l spoko ;) ja na pierwszym roku kupiłem ibm'a R51 i do tej pory sprawdza sie na 6 z + i bije na łeb nie jednego stacjonarnego w swojej klasie ;) wiec od siebie polecam IBM'ki zayebiscie stabilne, mój chodzi od 3ech lat przez 24h/dobe dzień w dzień przez okrągły rok molestowany maxem, cadem, i photoshopem. sprzecik pierwsza klasa ;) ale po wakacjach inwestuje sporą kaske w maszynke stacjonarną ... tego jednak zaden laptop nie przebije pozdrawiam
Napisano 4 Czerwiec 200717 l Autor Tego to jestem pewien, że nie przebije :) a skoro mówisz ze ten IBM chodzi non stop i daje rade to taka toshiba też pociągnie, a co do bicia stacjonarnych w swojej klasie to jeszcze bym się zastanowił ale nie zaprzeczam :) pzdr
Napisano 4 Czerwiec 200717 l powiem glosno NIE BIERZ LAPTOPA jesli nie pracujesz w terenie, jesli duzo nie bywasz poza domem w pracy, jesli nie jestes wogole mobilny i nie masz kompa w miejscu docelowym pracy: NIE BIERZ LAPTOPA!!!!! mialem kilka i tylko wieczne problemy gdyby nie musial pracowac na laptopie, najchetniej bym zainwestowal w cos innego
Napisano 5 Czerwiec 200717 l Autor ale tu właśnie o to chodzi ze będę bardzo mobilny :> co prawda będę miał kompa w szkole, ale za to ciągle po za domem, rzadko w nim będę, chce wreszcie oderwać sie od stacjonarnego kompa. a pozatym zawsze mogę podłączyć do tego za 6 tys ekran, mychę klawę i jak stacjonarny. a po drugie: wyjeżdżam - mam swojego kompa, jestem u kolegi - mam swojego kompa, jestem w pracy - mam swojego kompa. Proste, otwieram i już.
Napisano 5 Czerwiec 200717 l Illy ma rację ;), a jeśli już naprawdę chcesz być mobilny zainwestuj w coś z dobrą baterią :]. Procek to teraz Core2. dużo RAM'u min 2GB, i karta nie zintegrowana. matryca wystarczy 15" (najlepiej nonglare), chyba że lubisz dźwigać :D. Pozdr.
Napisano 5 Czerwiec 200717 l Autor No właśnie ta oferta laptopika którego podałem później spełnia wymaganie które podałeś - miriam :)
Napisano 5 Czerwiec 200717 l Mogę Ci dać namiar na kolesia, który składa laptopy na bazie kadłubka Asus'a. Ale na temat szczegółów musiałbyś już z nim pogadać. Pozdrawiam
Napisano 5 Czerwiec 200717 l Jesli potrzebujesz mocy, nie bierz jak pokazales Core Duo, tylko 64-bitowego procka Core 2 Duo. Od zawsze pracuje na Asusie, widzialem tez inne notebooki, ale G1 moim zdaniem to swietny wybor. Jedyny minus, ze chyba nie miesci sie w Twoim budzecie, chociaz pisze dlatego, ze chciales doplacic 2tys. http://www.purepc.pl/node/999 Polecam G1, nie G2.
Napisano 5 Czerwiec 200717 l makler --> Szkielet jest Asus'a, resztę podzespołów wybierasz sam. Wychodzi zdaję się taniej. W sumie inaczej nie miałoby to sensu, ale jak mówiłem, to już musiałbyś się sam dowiedzieć dokładnie. Później na PM podeślę Ci kontakt do niego. Pozdr!
Napisano 5 Czerwiec 200717 l Autor OKI :) z góry dzięki Co do tego G1 i G2 to są fajne oferty :) ale jednak cena już przekracza moje możliwości niestety
Napisano 5 Czerwiec 200717 l Jeżeli do Photoshopa, to żaden laptop na procesorze Intel czy AMD nie przebije Mac'a - nawet starego! Poszukajcie na YouTube porównań. Ja sam miałem okazję pracować na laptopie z procesorem Core 2 Duo i na starym MacBooku z procesorem G5 chyba. Kolosalna różnica na korzyść Mac'a. Wszystko działa o wiele szybciej (zwłaszcza przy dużych plikach) i co najważniejsze, po całym dniu pracy w Photoshopie Mac nie jest zamulony tak jak laptopy/komputery z Windows. Jeżeli do Photoshopa to tylko Mac.
Napisano 5 Czerwiec 200717 l no zgadzam sie z Remedym. Jeżeli chcesz przede wszystkim pracować w fotosklepie to Mac jest najlepszym wyborem.
Napisano 6 Czerwiec 200717 l ... Jeżeli do Photoshopa to tylko Mac. I tu zaznaczam że niestety :(, mój szacowny kolega ma 100% rację. ale to wybór jedynie do ukierunkowanego zastosowania ;).
Napisano 6 Czerwiec 200717 l miriam co rozumiesz przez ukierunkowane zastosowanie?? ;] na Maca jest masa oprogramowania, po prostu nie spotyka się go tak często jak te na PC. Aż sam sie zdziwiłem. I co najważniejsze oprogramowanie jest z reguły baaardzo dopracowane.
Napisano 6 Czerwiec 200717 l Autor Przemyślałem sprawe i wolę 15 cali więc, co myślicie o czymś takim: http://bluemobility.pl/product_info.php/products_id/1726?topSsid=566bff4eeb0a3d42ed639c6cb81879c6 z opcja 2 Gb ramu niezłe taktowanie procka i kości 800 mhz 160 Gb dysk grafa tez niezła :) nie ma współdzielenia pamięci i koszty 4250 zł
Napisano 7 Czerwiec 200717 l makler --> Sprawdź PM. Podesłałem Ci na miar na tego gościa, w sumie firmę. Sorry, że tak długo. Na laptopy są 2 lata gwarancji, nie ma problemu z serwisem, czy ewentualną naprawą. Tutaj masz link do jednej z aukcji na allegro, gdzie piszą nieco więcej o tym co robią. http://allegro.pl/item199485606_vbi_asus_s96jm_t5600_1gb_ram_x1600_gwar_f_vat.html
Napisano 7 Czerwiec 200717 l Autor Dzięki, poczytam jeszcze i się zastanowie, narazie na oku mam tego asusika o którym wyżej wspomniałem :)
Napisano 7 Czerwiec 200717 l Tutaj masz prawie identyczny, tylko taktowanie procka w tym przypadku jest 2X 1,8GHz i 2MB cache i 1GB RAM'u, przy czym za 3449 zł. Czyli nawet dopłacając do 2GB Ram'u jesteś do przodu z kaską o ok 500zł. http://allegro.pl/item202225335_vbi_asus_s96s_santa_rosa_1gb_ram_gf8600_gwar_fvat.html
Napisano 7 Czerwiec 200717 l Autor ale czy nie bardziej warto dopłacić te 500 złi mieć 4mb cache ? no i 2.0 co jest już troche mniej istotne ? poza tym mam możliwość dopłaty więc ... Co do tego mac'a to planuje sobię stacjonarnego kupić ale już w przyszłości ...
Napisano 7 Czerwiec 200717 l i na starym MacBooku z procesorem G5 ehem... G5 to jedno z najnowszych konstrukcji, więc może chodzi ci o G3? :) ale co fakt to fakt. Mac ma tak diabelnie stabilną architekturę i równie wydajny system, że tylko fakt, że max nie jest wydany na maca powstrzymuje mnie przed zakupieniem najnowszego PowerMaca z Intel Core2Duo. taki sprzęt starczył by na kilka ładnych lat. dzisiaj na laptopie Apple Ibook z prockiem 1,4 GHZ możesz pracować wydajniej niż na penitumach czy AMDkach z 2005 roku. czyli kosztowo jest taniej: nie wymieniasz sprzetu tak często jak w przypadku PC. Pozdrawiam
Napisano 7 Czerwiec 200717 l makler --> Decyzja jest Twoja;) Prosiłeś o opinie, Ty masz ostatnie słowo;)
Napisano 7 Czerwiec 200717 l Autor No tak i mam nadzieje, że nie będe żałował swojego wyboru :) a jeżeli już bym go miał i przetestował to dam wam znać i opisze plusy i minusy takowego laptopika ... ;)