Ookami Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Chcę was zapytać czy wszystko musze zapamiętywać co robię, czy moge sporządzać notatki np. na kompie i je drukować wraz z opisami poszczególnych narzędzi, ruchów itp. Ponieważ nie sądze, że każdy grafik zapamiętuje setki operacji i opcji związanych z robieniem grafiki 3d
MaGuu Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Ja na początku zapisywałem..udało mi się zapisać aż 3 modyfikatory...:P To po jakimś czasie samo wchodzi w głowę...niektórym wzrokowo, wiedzą gdzie co leży, innym nazwy chodzą na pamięć ;)
..:: WIKTOR ::.. Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Zadales pytanie ktore wbrew pozorom moze powalic... ;P Ja robie notatki np z ustawien, pewnych procedur jak np ustawienia HDRI co gdzie ile i po co bo po dluzszej przerwie w zabawien np ze wpomniana HDRI moga byc problemy a tak mam notatki... Wg mnie warto pisac rozne rzeczy - to napewno ulatwi sprawe a w momencie kiedy to notujesz uczysz sie - to tak jak z pisaniem sciag za egzamin... ;P
chveti Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Ja tylko czasem robię screeny :) Albo zapisuję wasze. Notatek ani takich rzeczy nigdy... może dlatego że jestem wzrokowcem i zapamiętywanie mi dość łatwo przychodzi. :)
Hynol Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Zasejwowane ustawienia/modyfiaktory + render - najlepsza notatka ;)
piotrek Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 z opisami poszczególnych narzędzi, ruchów itp. To raczej nie ma sensu, wszystko co ci jest potrzebne, jest w helpie. Nie warto przepisywać manuala.
tadzio Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Wiesz ale to nie jest tak ze kazdy zapamietuje jakies wyczesane sety i tylko na nich jedzie. Trzeba byc elastycznym. Generalnie radzilbym zrozumiec program, poszczegolne opcje itd itp. Na tym to polega. Jak zalapiesz co do czego sluzy, to bedziesz wiedzial co wcisnac, jaki parametr zmienic zeby osiagnac pozadany efekt. Wiec jesli mialbys robic jakies notatki, to chyba tylko dotyczace tego jaki guzior do czego sluzy;) choc tak jak Pioter napisal, wiekszosc potrzebnych rzeczy znajdziesz w helpie. No chyba ze uczysz sie np vraya/mentala itp to wtedy wlasne notatki gdzie zapiszesz spostrzezenia, "odkrycia" sie przydaja ;) Potem to i tak wchodzi w nawyk. pozdr edit: aha, podpowiem Ci jeszcze jedno: rob tutki, DUZO tutkow, to pomaga pokazujac zarowno jak zrobic "cos tam" w 3d i jednoczesnie odkrywa co raz to nowe funkcje programu, ulatwiajac tym samym poznawanie tego programu
AGmakonts Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 z resztą po pewnym czasie szybciej wywołac cos ze swojej pamieci niz przeszukac 1000 stron notatek, 3d to jak czynnosci życiowe raz umiesza potem pamietasz
streaker Napisano 30 Czerwiec 2007 Napisano 30 Czerwiec 2007 Bez sensu... Kompletnie nieefektywne, notatki robie tylko w wyjatkowych sytuacjach - np. pare użytecznych poleceń maxscripta, które cały czas zapominam, bo maxcsripta używam raz na ruski rok, albo do czego służa clr/nrm/dist thresh w vrayu bo też notorycznie zapominałem - po pół roku weszło :)
biglebowsky Napisano 30 Czerwiec 2007 Napisano 30 Czerwiec 2007 Notatki to świetny sposób zapamiętywania Jeśli ma ci to pomóc to jak najbardziej, rób.
Rekomendowane odpowiedzi