Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Strasznie zesztywniałem jeśli chodzi o digital painting. Zresztą widząc to, co dzieje się w tym dziale zaczynam łapać niemałe kompleksy, w związku z czym podjąłem decyzję. Trzeba odkurzyć tablet i trochę rozruszać nadgarstek. Teczkę potraktuję jako eksperyment, ale mam nadzieję, że zmobilizuje mnie do pracy i trochę powrzucam.

Na początek próba matte paintingu. Czas pracy - około 4 godzin.

MOJA PRZERÓBKA:

ec233b44d5d1f933.jpg

ORYGINAŁ:

39fd1c11c3805946.jpg

Nie jestem pewien ustawień swojego monitora. Nie jest za ciemno!?

Edited by Siegmar
  • Replies 46
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Spoko, aczkolwiek elementy dorysowane strasznie kontrastują z fotką, tzn. widać co jest z czego a nie o to chodzi w mattepainntingu..

Posted

Płotek się prosi o wykończenie (imo mocno ściemnij, skoro jest pod światło to masz pretekst a dzięki temu wyskocża plany ) Trawa w sztucznym żółtym świetle nie musi i chyba nie powinna być zielona. "ozielenienie" jej powinno wystarczyć do do zniwelowania wrażenia przyciemnionej dziennej foty zamiast nocy/wczesnego świtu. Klimacik bardzo miły.

Posted

Dziękuję za komentarze.

@bigle - dzięki podwójne - otwierasz mi oczy :) pozdro! Jutro to naprawię, jeśli w tym skwarze nie stopi mi sie proc!

Posted

Oj ... zaniedbałem. Dziś w nocy sobie podłubałem. Takie śpiewaki nocne mi wyszły. Zeszło chyba ze 4 godziny - strasznie długo - wyszedłem w ogóle z jakiejkolwiek wprawy.

darkestoperapu3.jpg

Posted

hehe ale shizowe śpiewaki, co do płotu to się zgodzę że przyciemnić by się zdało, jak byś tak zrobił i machnął do tego prostymi liniami jasną krawędź od strony światła to myśle że byłby git ;]

ps: może zapodasz coś kolorowego bardziej?? Pozdrawiam!

Posted

Dzięki za rady ... Tamten obrazek przepadł gdzieś przy formatowaniu. Co do kolorowych prac, to mam z tym straszny problem. Postaram się :) - Pozdrawiam również!

Posted

Widzicie ... Właśnie zupełnie nie mam doświadczenia w finalizowaniu prac! Gdyby nie rada kolegi skończyłbym dużo wcześniej, ze znacznie gorszym efektem, z pracą niedoświetloną i taką mętną kolorystycznie.

@mant-raz - Mógłbyś rozwinąć temat przyteksturowania!? Masz na myśli narzucenie jakichś tekstur w warstwie, czy może dłubać brushem głębiej!? Będę wdzięczny za każdą radę i przykład :)

EDIT: Wszedłem bardziej w szczegóły i dodałem parę rzeczy ... Pewnie w sobotę wieczór, wrzucę poprawioną wersję.

Posted

No to poprawiłem co mogłem. Kompozycyjnie nie dużo się zmieniło, ale dodałem parę rzeczy, dopracowałem szczegóły i wyciągnąłem ciut levele (ale brushami). Zmęczyłem się tą pracką, więc raczej na 100% już do niej nie siądę. Całość zajęła mi około 12-14 godzin. Wszystko robione było na jednej photoshopowej warstwie (2124x2136) przy użyciu w sumie jednego trójkątnego brusha o miękkich krawędziach, za wyjątkiem mgły, "wolumetryków" i księżyca.

domekwiedzmynormalpa9.jpg

Dla tych, którzy chcieliby looknąć na większą rozdziałkę (1200x1207) zapraszam pod ten adres - lepiej widać:

http://img442.imageshack.us/img442/3844/domekwiedzmyduzywn6.jpg

Posted

ogólnie bardzo smaczna pracka

jesli chodzi o szczegoliki :

na kominie za wczesnie pojawia sie highlight (poczatek zrobilbym bardziej w cieniu )

niektore detale odstają od systetycznej/kartoonowej stylistyki ( te "rysy" po lewej od drzwi), sam komin tez jakos bym zniekształcił bo jest jakis taki za prosty/idealny w stosunku do np. świetnie zrobionych drzwi

jakas przestrzen w oddali by sie przydala , malowana samym swiatlem ksiezyca

(w ogole to troche brakuje swiatla ksiezycowego na ziemi na 1 planie i ostrego cienia drzewa - to dosc charakterystyczne cechy dla nocy z ksiezycem w pelni )

co tam jeszcze - cala reszta obiektow nie wystawiona bezposrednio na dzialanie swiatla ksiezyca oswietlona by była słabym niebieskim swiatlem nieba (mowa o tych wszystkich czarnych dziurach na pracy )

co do bruszy i tekstur

brusze pomagaja kontrastowac ze soba poszczegolne obszary pracy takze nie powinno sie ich powtarzac

- napewno przez umiejetne zastosowanie praca bedzie ciekawsza i zyska na lekkości (zamiast malowac detal zrobisz go 1 machnieciem odpowiedniego pedzla - przynajmniej tak to powinno wygladac)

a'propos niedawno ogladalem na planete czy viasat dokument o Michale Aniele

byla tam mowa m in o tym ze czesto zrywal on swiezo namalowane freski nie dlatego ze

byly jakies niedorobione tylko dlatego ze brakowalo im lekkosci . Uważał że prawdziwe dzieła geniuszu poznac mozna po tym, ze wygladają jakby zostały stworzone bez wysiłku kilkoma pociągnieciami pedzla, tak jakby malowanie było zabawą a nie pracą.

W sumie to sie z nim zgadzam

pozdro

Posted

Heheh ... no to zrobił się WIP z pracy, którą uznałem parę wersji temu za skończoną :)

Cenne rady Łukasz - dziękuję za wnikliwą obserwację. Finał wypowiedzi też dał mi sporo do myślenia ;) Spróbuję zastosować się do wskazówek. Update, mam nadzieję wkrótce. Ciekawy jestem tej niebieskiej poświaty :)

Guest Czarnystefan
Posted

bardzo to fajne i plastyczne, podoba mi sie kolorystyka i nastrój. pozdrawiam.

Posted

no i fajnie

bardzo dobrze rozwiazałes tło ( tylko z prawej choinka jakas kulawa :P)

rysunek kory przy drzwiach sie podoba

dziwnie natomiast wygladaja te kamienie(?) z prawej na dole - taka ciastolina wyszła

chyba za mocno je oswietliles niebem w stosunku braku swiatla na ziemi

Posted

Te kluchy na pierwszym planie faktycznie nieciekawe, ale jak masz sie dalej meczyc to faktycznie zakoncz i zacznij inny. Na jednym obrazku nie mozna sie wszystkiego nauczyc. Wyszedl ok i dobrze rokuje na przyszlosc. No chyba, ze znajdziesz jeszcze sile i swieze spojrzenie :) U mnie zazwyczaj w takich momentach zaczyna sie "męczenie buły" i albo rezygnuje z dalszych prób naprawienia obrazka albo czekam kilka dni i szukam motywacji :) (to tak a propos mojego ostatniego obrazka na forum rowniez;))

Posted

Podoba mi sie to świecące drzewo, trochę bajkowe klimaty

jedyne co bym zmienił to komin który wybija sie na za plan i za bardzo sie świeci , powinien być bardziej w cieniu no i dodał bym jakieś kujące zielska na pierwszy plan

ale gdybym ja to robił

to sowę bym nabił na pal a kota powiesił na drzewie :D

ale nie jest tak źle

Pozdr...

Posted

Chatka rewelacja! W początkowych fazach powstawania mi się nie podobała, ale pod koniec zmieniłem zdanie. A jak dorzuciłeś las z tyłu, to już czad:) Brakuje jedynie jakichś chrześcijańskich łbów, ale to dorobisz hehe.

Posted

dzięki Luke!

W zasadzie samo zrobiło... Szybki szkic na A4 podczas rozmowy na GG (15 minut), skan, a potem kolor i szybka teksturka (30/40 minut)...

OŁÓWEK:

dziadekpenfo9.jpg

KOLOR:

dziadekjw3.jpg

Posted

Fajny szkicor ;] można by go trochę bardziej odciąć od tła. szkicor kolegi tyź piknie zrobiony, ciekawa krecha i fajne kolorki...

//Pozdr.

Posted

Widzisz Sieg, jak to się można wspólnie ponakręcać ;) Cholera, jak wpadłeś na pomysł tej texturki i gradienciku?

Walnij jakieś światło od spodu, szczególnie przyda się na wardze i kończynie, doda to fajnej bryłowatości i odetnie od tła, jak pisał Miriam. Ogólnie nadaj masy temu ... temu .... towarzyszowi. Saluty.

Posted

Ostatni portret fajny pod względem kolorów i światła, czuć atmosferę jakiegoś koncertu czy coś ;] "Towarzysz" śmieszny i przyjemny, ładna texturke wrzuciłeś, bogato jest w tle. Tak jak koledzy pisali można by go odciąć do przodu, gdzieniegdzie ciemny szkicowy kontur można zastąpić jasnym, ze dwa bliki światła, jakąś głębie w oczach bo ma taki wzrok pusty teraz ;] no i tułowia mu poskąpiłeś ;] Ogólnie jak sie tak patrzy to on wygląda jak by opierał się łokciem o bar i wyrywał lachona ;]

Posted

Dzięki chłopaki za zainteresowanie!

Fajny szkicor ;] można by go trochę bardziej odciąć od tła.

Dzięki ... Zgadzam się z tym odcięciem od tła.

Widzisz Sieg, jak to się można wspólnie ponakręcać ;) Cholera, jak wpadłeś na pomysł tej texturki i gradienciku?

Walnij jakieś światło od spodu, szczególnie przyda się na wardze i kończynie, doda to fajnej bryłowatości i odetnie od tła, jak pisał Miriam. Ogólnie nadaj masy temu ... temu .... towarzyszowi. Saluty.

No! No! Nakręcanie się jest dobre! Co do gradientu to >>hehehehe... i oczywiście polecany przez Ciebie Templesmith. Teksturka jakaś na dysku była (jedna jedyna), chyba z linków ze strony Biglebowskiego (jakiś stock darmowy). Tak średnio chce mi się wchodzić w szczegóły tej pracki, bo w ogóle nie była przemyślana. Takie mazanie po prostu...

Ostatni portret fajny pod względem kolorów i światła, czuć atmosferę jakiegoś koncertu czy coś ;] "Towarzysz" śmieszny i przyjemny, ładna texturke wrzuciłeś, bogato jest w tle. Tak jak koledzy pisali można by go odciąć do przodu, gdzieniegdzie ciemny szkicowy kontur można zastąpić jasnym, ze dwa bliki światła, jakąś głębie w oczach bo ma taki wzrok pusty teraz ;] no i tułowia mu poskąpiłeś ;] Ogólnie jak sie tak patrzy to on wygląda jak by opierał się łokciem o bar i wyrywał lachona ;]

Łohoho! Dobry koncept na scenkę, ta historią z lachonem :D

Portret z koncertu :) ... Zgadzam się z wszystkim co piszesz, że można by było poprawić. Może przysiądę, ale ta praca tak na szybko dla odstresowania była robiona, nie wiem czy warto się jeszcze w niej grzebać...

Posted (edited)

Pora na większy upload :)

Jeden staroć i jedna poprawiona rzecz + parę nowych :)

1. Poprawiona rzecz (dodane drzewiaste rzeczy) - matte painting

Przed

6644a2d40ea87c2f.jpg

większe: http://images26.fotosik.pl/222/3b9188187beb6848.jpg

Po

48bda5048674fddb.jpg

większe:http://images34.fotosik.pl/270/d0fbbe33492d6380.jpg

2. Nowa pracka - Próba przetworzenia miasta za dania na widok nocny (trochę roboty było) - matte painting

Przed

edd8f7d59f1c243e.jpg

większe: http://images26.fotosik.pl/222/4a680576e0092e49.jpg

Po

1d8659b8a1e49605.jpg

większe: http://images26.fotosik.pl/222/a452a254748f5b78.jpg

3. Stara pracka, którą tutaj kiedyś postowałem (parę lat temu), ale nadal mi się podoba:

76219bb9f47276cc.jpg

większe: http://images30.fotosik.pl/222/74bad4a1bd090f40.jpg

4. Jakiś przepalony wojownik :)

ab3027126d373e6a.jpg

5. Babcia

ffe6a625b314a9ec.jpg

6. Próba karykatury prokuratora genralnego :D ... Ale nieudana jak cholera :D

7e440e331e4ad6b4.jpg

7. Kamienne mordy

4b1a99196b76f487.jpg

większe: http://images34.fotosik.pl/270/4b1a99196b76f487.jpg

8. Kartoflany osmarkany dziadyga

51fe71b580b8a52f.jpg

większe: http://images25.fotosik.pl/221/59896bdbab399f5d.jpg

9. Koncept stworka podróżnika

9d45c8024897ab05.jpg

większe: http://images24.fotosik.pl/222/5f526bfc7d3b0629.jpg

10. Morda wredna

b4c8212a8d4639fa.jpg

11. Morda goblińska, ale na wesoło

0b974decc2cd5f32.jpg

12. Ostatnia pracka z dzisiejszego dnia - Strasznie zainspirowana, stylem kolegaalka - dziś ją namalowałem po obejrzeniu ostatniego update'a w wątku szalonego Alka!

99f8f35b9616c4a0.jpg

Edited by Siegmar
Posted

hhehe świetne i niektóre śmieszne pracki :) szczególnie podobają mi sie "karykatura" i miasto.... choć w tym drugim przydała by sie jakaś dewastacja rodem "Day After Tomorrow" :)

Pozdrawiam i czekam na dalsze prace w tej teczce :)

Posted

Sporo fajnych rzeczy :), karykatura to ciężki kawałek chleba niestety ;),

ciekawie się zapowiada 9, również podoba mi się 3 ;).

//Pozdr.

Posted

#1 Ten płot jeszcze trochę gumowiasty ale ogulnie już jest lepiej.

#2 Matte bardzo udany, nic się nie odcina i wygląda dalej jak foto ;] może trochę kolory można by wzbogacić i parę neonów dodać ale i tak ma już fajny efekt.

#3 Fajny klimat ale ten czarodziej średnio mi tam pasuje ;P

#4,5,8 Świetne teksturowanie tła, można by babci tez twarz potekstórować i jekieś tłuste parchy wlepić ;]

#6 może karykatura nieudana ale podobieństwo jest

Ogólnie zrobiłeś postęp spory ale z cieniami masz jeszcze problemy, radziłbym na jakiś czas zupełnie wywalić kolor czarny a wyjdzie ci to na pewno na dobre. Pozdrawiam ;]

Posted

Swietny matte

widac ze sie narobiles no i efekt jest elegancki

Glamur - mysle ze spokojnie mozesz zostac kopistą kolegialka ;D

Z pozostalych babcia i podroznik najlepsze choc jeszcze moznaby poprawic conieco

zwlaszcza swiatlem

Jak chcesz to wrzuc podroznika do overpainta to sprobuje cos wymodzic.

Posted

Dzięki za uwagi i komentarze :)

masz)rum - fakt, może cienie za mocne, ale chyba nie używałem czarnego - muszę zapanowac w takim razie nad postprodukcja, bo pewnie sie przy adjustmentach poprzestawialo

Łukasz - pewnie! bardzo chętnie ... jak tylko z pracy wrócę, to zarzucę motyw do overa :) - bo w końcu mam normalną robotę :D