Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć mam mały problem z teksturami o dużej rozdzielczości. Używam 3ds max 8 , niestety nie mogę wrzucić w diffuse'a map o rozdzielczości 10000x10000 pixeli, ponieważ odrazu pojawia się komunikat memory error. Czy zwiększenie ramu coś tu pomoże bo przyznam, że jak na razie mam tylko 1gb?? Z góry dzięki za wszelką pomoc.

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted

Przy takiej teksturze to i 4gb może być za mało. Dodatkow jeśli już ją wczytasz musisz się liczyć z tym że sam render wydłuży ci się dość znacznie., nawet 10x

Posted

Troche mało ramu jak na taką bitmapę... ale mnie kiedyś pomogło coś takiego w podobnym przypadku:

Najpierw wczytujesz "pustą" bitmapę do edytora materiałów a potem wyłączasz filtrowanie. Po tym zabiegu spróbuj wczytać bitmapę

a22c4972a9e5e651.gif

Posted

Dzięki za pomoc, zaraz sprawdzę sposób pionixa :) Narazie idzie u mnie render więc nie mogę :) Nie wspomniałem na początku, że używam Vraya 1.5 rc3, ale spróbuję i użyję standardowego mat. Jak nie da rady to będę musiał pociąć obiekt (duża podłoga) i pociąć mapę na cztery części. Z 2500x2500 już powinno pójść. Ale jak czas renderu znacznie się wydłuży to i tak będę musiał pociąć.

Posted

Eeee, ale czy każdy fragment tej podłogi jest inny? Jeśli tak, to napisz please jaki to jest typ budynku, bo jestem ciekaw :)

S.

Posted

Jest to miejsce w którym się znajduje bar restauracja itd. i niestety posadzka jest bardzo zróżnicowana i ma dużą ilość wzorów na dużej przestrzeni. Powiem szczerze że nie chciało mi się modelować poszczególnych posadzek i wzorów jako odrębne elementy dlatego tak duża mapa zrobiona w photoshopie :)

Posted

A, ok. Sugeruję zatem pocięcie obiektu, bo i szybciej będzie Ci się renderowało, i prawdopodobieństwo zwiechy silnika 'w trakcie' dużo mniejsze. 1 giga raczej tego nie łyknie.

S.