Fidiasz Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 Witam pieprzycie hipolicie tam w tym watku u gory a potrzeba tak niewiele albo tylko jednego... i sami wiecie czego: Wyszla taka drugoplanowa postac... C&C are welcome :)
`Ibanez Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 Hmm ja bym dał mu troche większy detal:) nie wyglądał by jak z pudełka:) aha i wygląda raczej na szpiega niz na paladyna, ale wiesz nie znaczy że nim nie jest:)
Matys Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 jak dla mnie calkiem spoko ale zawsze musisz pamietac ze jeszlili robisz total low poly to pamietac o tym zeby na maxa wykorzystywac miejsce na texturze i ograniczyc wszytko jak sie tylko da. Dales duza texture a nie narobiles na niej za duzo dedalu takrze wydaje mi sie ze albo przerobic texture na 512 albo dodac wiecej detalu :-)
Ardeni Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 To na texturze to ziarno jest? Tak jakoś to wyglada, no textura do wymiany napewno, pozaokrąglałbymteż troszke sam model.
Levus Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 A bym smoothgroups dodał:D -baaardzo jednolicie potraktowałeś kolor, praktycznie zero cieniowania,minimum szczegółu, postać po prostu jest nieciekawa i monotonna -fałdy układają się w sposób losowy, powinieneś uwzględnić jakieś zachowanie materiału -twarz mierna, pozatem jeśli decydujesz się na jedną texturę na całą postać, twarz winna zająć powiedzmy 1/4 całej powierzcgni texu, reszta na resztę:) -siatka twarzy jakaś pokiereszowana:/ reszta siatki wydaje się być spoko -ogólnie textura sprawia wrażenie malowanej na szybko w ciągu 15 minut i dało by się ją zmieścić spokojnie na 512. Bardzo fajnie, że skończyłeś, ale moim zdaniem lepiej nie robić nic, nic zobić na chama! Pracuj dalej! Pozdro!
Tomala Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 Podobają mi się proporcje postaci ale model wygląda bardzo kanciato jakiś smooth by się przydał. Textura razi monotonnością i brakiem jakiegokolwiek szczegółu a fałdy materiału rozkładają się na chybił trafił. Jak już robisz takie totalne low poly to powinieneś przyłożyć się bardziej do textury i przedstawić na niej jakieś detale których nie mogłeś przedstawić za pomocą geometrii modelu. Powodzenia przy następnych projektach.
Roszondas Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 to chyba speed modeling i very speed texturing ? :) chyba wszystko już zostało powiedziane ale nie poddawaj się, z tego można wyciągnąć nawet spoko modelik :) Pozdrawiam
ledyr Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 model jest calkiem ok ale nad teksturą posiedz bo z tego co widze to najwiecej uwagi poswieceiles paskowi :d i wywal tego vraya czy co to tam jest
Kuba Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Nie jestem pewien czy robienie modeli typu 1000 trisów jest najlepszą metodą nauki low poly. Modele o tak niskim polycouncie wymagają już jakiejś wprawy w low poly, żeby uchwycić to co jest najważniejsze i wykorzystać limit w najrozsądniejszy sposób. Co do tekstury - w modelach o takim limicie jest ona najważniejsza, więc warto by poświęcić jej trochę więcej czasu. 1000 trisów wcale nie musi oznaczać, że model będzie słąby. Obejrzyj sobie stronę http://souldesigns.cottages.polycount.com/personal.html Warto się przyjrzeć, jak to robią profesjonaliści. Zawsze można coś podpatrzyć i nauczyć się czegoś nowego.
Shalivan Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 dlaczego tak mało miejsca na twarz na texturze ?
ETA Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Kurcze fajnie ale strasznie archaicznie to wygląda XD
Fidiasz Napisano 1 Sierpień 2007 Autor Napisano 1 Sierpień 2007 dzieki chlopaki za taka odezwe :) nawet sie nie spodziewalem :) Tex wiem ze do bani ale nastepne mam nadzieje ze beda lepsze :) ledyr jakiego vraya :P blender internal render :D kuba_ juz juz widzialem te modele - wgniataja w fotel :P I mam pytanko - teraz mam w planach zrobic samochod low-poly - tam pocwiecze texurowanie - ale wlasnie jakie sa aktualni4e limity w grach wyscigowych takich ja NFS underground czy Colin McRay jakis najnowszy ? i czy robic wnetrzee czy nie... z gory dzieki za odpoiwedz...
Por@szek Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Jak chcesz robic samochod current gen to oczywiscie z wnetrzem. Samochody aktualnie maja limity od 60 000 - 100 000 tri + 2048 albo 4096( ewentualnie rozbite na 2 textury gdzie jedna to calosc, a jedna na opony) Powodzenia :)
Fidiasz Napisano 1 Sierpień 2007 Autor Napisano 1 Sierpień 2007 na serio takie duze limity ? toz to juz nie high poly ??
`Ibanez Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Chyba tak:D tylko chyba zrobione na miano high, ale zoptymalizowane nieco potem, i pewnie dobry silnik, a potem taki gracz musi niewiadomo jaki sprzet kupowac.
Kuba Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Oczywiście że wiadomo jaki sprzęt, xbox 360, PS3.
Tony M. Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 modelowane cały czas pod lowpoly z zamysłem oszczędzania gdzie się da... wymodelować te 60K to jeszcze nie problem ale mapowanie hehe sama przyjemność. dla treningu to ja proponuje autko koło 5000tri, zdążysz je skończyć zanim Ci się znudzi od patrzenia cały czas na to samo.
Fidiasz Napisano 1 Sierpień 2007 Autor Napisano 1 Sierpień 2007 nie bede zasmiecal watku wiec wrzucam tutaj... chyba przerobie watek na jakas teczce czy cus ... co o nim sadzicie - bez kol bedzie jakies 1800 tri... kto zgadnie jaki to wozik :P sorry za render - pozno jest :p
Tony M. Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Lancer evo 5? albo evo 6 ale bardziej to drugie.
Tomala Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Lancer? Siatka wygląda nieźle ale jak na te czasy za prosta myślę że powinieneś ją przynajmniej dwukrotnie zagęścić.
Ardeni Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Przód od Skyline, czemu nie używasz smooth groups?
Por@szek Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Mnie wyglada na lancera, na skyline troche z brylasty, malo smukly i wydluzony. Polycount tutaj zalezy od tego do czego to chcesz, jezeli rzeczywiscie do wyscigow to proponowalbym ustawic limit chociaz na 20000tri. Niepotrzebnie renderujesz w vray'u, zwykly szot z viewportu starczy ;) Szczegolnie w tej fazie. Narazie moge tylko powiedziec ze przypomina samochod i to bardzo mocno lancera. Co do reszty, siatki itd. nei bede sie wypowiadal w tak wczesnym wipie. Jedziesz dalej ;)
Fidiasz Napisano 2 Sierpień 2007 Autor Napisano 2 Sierpień 2007 dzieki chlopaki :) Tony M. zgadł to ma byc lancer evo 6 :P Tomala no jeszcze duzo szczegolow - zobacze ile wyjdze trisow a pozniej sie bedzie zageszczac - heheh zawsze robilo sie na odwrot chyba :P Ardeni bo wlasnie nie wiem jak w Blenderze to wlaczyc :( pomocy... Por@szek to nie Vray tylko Blender Iternal Render tylko z Ambient Occuclision - renderuje sie cos ok 1min wiec moge sobie pozwolic na taka awangarde :P ooo i jeszcze pytanie ? skoro mowicie ze juz sa takie potezne limity to czy w ogole warto robic takie modele jak na 1. stronie z 1000 tri czy to juz przeszlosc ? I jeszcze jak ktos bedzie wiedzial jak w Blenderze wlaczyc Smooth group... Pozdrawiam
Por@szek Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 Oczywiscie ze sie robi takie 1000 tri. Pytales o limity w najnowszych wyscigach typu pgr, nfs czy cm. Ale samochody wykorzystywane sa takze przy produkcjach rtsow, fpp i wielu innych. Tak na oko wyglada to mniej wiecej tak (current gen, bo juz raczej nie jest to next gen): racing/sim - 60-100ktri (flight simulatorX, project gotham4, nfsProstreet, burnout paradise, Forza2) fpp/fps - 6-12ktri (Halo3, Gears of War, Haze, Blacksite:area 51, Mass Effect, GRAW2) rts/gtalike - 1-7ktri ( C&C3, Saintsrow, GTA:SA, nie jestem pewny ale End War chyba bedzie laczyl i limity rts jak i fps ze wzgledu na kamere) mobile - 50-500tri - jak to mobile :D wszystko i nic :P (w tych limitach moge sie pomylic, ale raczej nie duzo) I tak sa to glownie limity na konsole.
Tony M. Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 czy w ogole warto robic takie modele jak na 1. stronie z 1000 tri czy to juz przeszlosc Pamiętaj że istnieje jeszzcze takie coś jak gry na telefony, PSP, i LOD czyli level of detail + gry RTS... a z innej beczki to chyba fajniej uczyć się modelować na prostych obiektach.
Fidiasz Napisano 2 Sierpień 2007 Autor Napisano 2 Sierpień 2007 Por@szek dzieki wlasnie takie cos sie przyda :) a tu zeby nie tylko pisac malutki update :)
ETA Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 Ładny somochodzik:), ale jak już robisz takie low to bym połączył te wierzchołki...
Fidiasz Napisano 2 Sierpień 2007 Autor Napisano 2 Sierpień 2007 dzieki ETA chyba zrobie tak jak mowisz... Doszlo kilka szczegolow - jeszcze lusterka i zabieram sie za mapowanie :) W koncu umiem wlaczac w B;ederze smootha :) narazie jest na calym obiekcie... Aktualnie jest 2126 Poly czyli cos ok 4300tri mam nadzieje ze zamkne sie w 4,5k tri - na kola poszlo rowniutko 600tri/kolo ... to duzo czy malo ? bez smootha: i sam smooht bez siatki:
Kuba Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 Autko fajne, ale skoro same koła zżerają Ci 2400, możesz jeszcze trochę pojechać z resztą auta. Pojęcie limitu jest stosunkowo względne. Wszystko zależy od silnika i tym podobnych pierdół :) Dla przykładu dodam, że we wcale nie nowym Battlefield 2 Hummer ma 5500 trisów.
Tony M. Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 zrób felgę z mniejszą ilością ramion np. 6, zaoszczędzisz masę trojkątów, wgłębienie na piastę bym sobie odpuścił, następnie zoptymalizuj wierzchołki tak jak pokazał Ci ETA.
KLICEK Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 nie wiem do czego sluza te 3 linie lecace przez szybe itp, ale jezeli leca zeby leciec to wywal je i zakoncz trojatem, a tak ałtko super :) dodaj wiecej kraglosci na masce, bo jakos hmmm koła az sie odcinaja :)
ETA Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 Aktualnie jest 2126 Poly czyli cos ok 4300tri Jeśli chcesz wiedizec dokładnie ile jest tri to zaznacz cały model w edit mode i daj mesh -> Faces ->Convert Quads to Triangles :P
Por@szek Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 Po co? Wystarczy w polycouncie zaznaczyc wyswietlanie tri zamiast poli, od ciaglego konwertowania sie tylko czas marnuje a pozniej z takim modelem to nie wiadomo czy sie pociac czy kogos bo model pociety juz jest.
Fidiasz Napisano 3 Sierpień 2007 Autor Napisano 3 Sierpień 2007 ok zaczalem texurowac - ale wczesniej poprawilem za rada ETY :) (nie wszystko) naeazie wyhlada to tak jutro pokaze tex :)
ETA Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Brrrr.... texturowanie... zawsze go unikam:P Ale ten samochód jak narazie zapowiada się bardzo dobrze. PS. powodzenia z dalszym texturowaniem ;)
Valery Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 na samochodach się nieznam, ale chyba jest w miarę ok. pokaż może z mniejszym ziarnem i smothing groups
Tony M. Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Napis Mitsubishi na szybie jest odbity lustrzanie.
KLICEK Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 superancko idzie :) daj troche speculara i cube mapke do odbic lakierek i bedzie nfs carbon :D
Ardeni Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 No całkiem arogancko wyszlo :) daj jakieś lepsze screeny, poka flata textury.
`Ibanez Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 Najbardziej mnie wkurza to renderowe gównieko, a tak to wygładź w okolicahc kół, ciekawi mnie jak to jest w blenderze, ale już za późno jestem skazany raczej na maksa :P model mi sie podoba. Pozdrawiam.
Fidiasz Napisano 4 Sierpień 2007 Autor Napisano 4 Sierpień 2007 dzieki chlopaki za komenty :) buduja :) ale zawieszam projekt na 1,3 tyg - ruszam na pielgrzymi szlak ale jak wroce ok 16 sierpnia mam nadzieje ze dokoncze ... Cya :)
Udytzkey Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 Paladyn nawet calkiem, jezeli ma zostac uzyty w grze jako player to przod mozna ominac i zwiekszyc tyl textury na detale, bo i tak dany gracz widzi tylko tyl modelu. Co do auta to nie przejmuj sie wielkoscia i zaczynaj z wieksza porcja tri, dlatego ze nowe silniki juz obsluguja auto LOD, ale w miare granic; mam na mysli stare i nowe systemy.
Tony M. Napisano 7 Sierpień 2007 Napisano 7 Sierpień 2007 Udytzkey : mógłbyś wytłumaczyć co to jest "auto LOD" bo że LOD to level of detail to wiem ale czy to "auto" coś znaczy?
Ardeni Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Może chodzi o to że poprostu automatycznie im się jest dalej od modelu lub w miejscach które aktualnie nie są widoczne poziom detali jest mniejszy. Zmniejsza się automatycznie. Ale ja tam się nie znam, niech zawodowcy tłumaczą.
Udytzkey Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 mógłbyś wytłumaczyć co to jest "auto LOD" ? Nie chce tutaj za bardzo zasmiecac tematu, ale moze innym sie tez przyda. Wyjasnienie, podaje z angielskiego Manual-u "The LoD Manager automatically generates a set of 3 additional meshes - LoD stages - with decreasing polygon numbers. The polygon reduction and other parameters can be individually adjusted for every separate group of the model".Mam nadzieje ze zrozumiane? Ardeni - Wlasnie po tej przerobce mozna do woli w danym silniku pozycjonowac automatycznie przelaczanie LoD-ow.
Fidiasz Napisano 16 Sierpień 2007 Autor Napisano 16 Sierpień 2007 Heyka :) wrocilem i skonczylem prace nad oboektem - juz nie bardzo mam checi go robic :P abieram sie a cos innego - efekty jakie sa widac nizej... trochszke o modelu: 1518 tri na samochod i tex 1x512 4x90tri = 360 tri na kola + tex na kolo 256 czyli caly model ma 1878 trisow... i sam model: i obrot o 360 stropni :) i tex: mam nadzieje ze sie podoba :)
Ardeni Napisano 16 Sierpień 2007 Napisano 16 Sierpień 2007 Ale alufelgi to mogłeś jeszcze zmieścić na tej texturze, jest miejsce jakby nie patrzeć :P Textura fajna,. efekt ostateczny też niczemu sobie, można by ją oczywiście przybrudzić, ale po co, skoro to auto jeszcze na ulice nawet nie wyjechało :) Btw dlaczego na texturze nie ma jedynki na dachu a która jest na modelu? edit: I nad smoothgroupem mogleś popracować
`Ibanez Napisano 16 Sierpień 2007 Napisano 16 Sierpień 2007 Nadal w pewnych miejscach nie ma wygladzen.A tak to w porzadku jest.
Tomala Napisano 16 Sierpień 2007 Napisano 16 Sierpień 2007 Fidiasz w tym blenderze nie ma jakiegoś smootha bo bardzo te kanty widać a tak to model fajny.
Rekomendowane odpowiedzi