Posted August 3, 200717 yr Witam, Szukam jakiś fajnych utworów typu Requiem for a Dream. Znacie takowe? Przy okazji... znacie tytuł utworu z tej reklamy axe24, właśnie ona jest taka jaką chcę... Pozdrawiam, patryk1412
August 3, 200717 yr prokofiev - alexander nevski battle on ice http://youtube.com/watch?v=u5eLzjtmqo4
August 3, 200717 yr Requiem for a Dream to Clint Mansell - poszukaj innych utworów tego kompozytora - może coś z filmu The Fountain, Sahara?
August 3, 200717 yr ja polece bolero ravel albo muze z gry warhammer shadow of the horned rat... genialna
August 4, 200717 yr Author no racja, np. elektroniczna czasem też jest nie zła... PS.: Proszę o więcej propozycji i najlepiej link do odsłuchania... :) pozdr, patryk
August 4, 200717 yr to podam na poczatek 3 kapele ktore mnie klimatem dusza :) Burzum - praktycznie cala dyskografia ale album 'daudi balrds' bardzo mnie rusza. calosc instrumentalna i mocna. Oswenzin - nie jestem w stanie okreslic gatunku ale chore dzwieki z pogranicza ambientu w temacie obozów zagłady itp..... Summoning - kapela grajaca symfoniczna muze na podst. tekstów Tolkiena. Potezne instrumenty (także bębny) podlane dosc specyficznym wokalem. Jesli czujesz klimat fantasy bedziesz zadowolony :) ah, jeszcze jedna kapela ..... Devil Doll ... bylbym zapomnial o tych fantastycznych horror operach .... moze nieco odbiegam od tematu ale powyzsza muza kopie tylek :)
August 4, 200717 yr noo ale requiem to muzyka filmowa bardziej niz powazna...anyway sprobuj moze cos Dannego Elfmana i Thomasa Newmana..panowie spłodzili pare soundtracków..
August 4, 200717 yr noo ale requiem to muzyka filmowa bardziej niz powazna Muzyka filmowa ma swoje korzenie w muzyce klasycznej ;) Tej rekalmy axe nie znam, ale ewentualnie możesz też spróbować Philipa Glass'a, jeśli interesuje cię minimalizm.
August 4, 200717 yr Author Rob Dougan mnie bardzo zaciekawił tylko że niestety nie mogę go wykorzystać do już ktoś to wcześniej zrobił w tej tematyce... Zobaczę na tego Philipa Glass'a EDIT: Philip odpada... To muszą być emocje, ekspansja emocji a skrzypco-podobne instrumenty tego nie odzwierciedlają :) To musi być jednak muzyka elektroniczna tylko nie chcę "żara" ;) Patrzę teraz na to co dał wcześniej Robertus...
August 4, 200717 yr elektroniczno klasyczne emocje? http://video.google.pl/videoplay?docid=-7769110129587487174&q=venetian+snares+-site%3Ayoutube.com&total=85&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=3
August 4, 200717 yr LOL skrzypce nie odzwierciedlają emocji. No teraz to dowaliłeś do pieca. Posłuchaj Philipa Glassa z The Hours. Aż za serce łapie. Idąc dalej czym byłby klarnet bez smyczkowych instrumentów w Trinity Definitely z Matrixa: Rewolucji?
August 4, 200717 yr Jeśli smyczki nie odziwerciedlają emocji, to co je odzwierciedla? Zastranawiałeś się, jakie instrumenty grają "pierwsze skrzypce" w Requiem? :> Podpowiem, że partytura wykonana była przez Kronos Quartet.
August 4, 200717 yr Ja polecam: Celtic Frost, szczegolnie album monotheist Tyler Bates - bardzo ciekawy soundtrack z filmu 300 Opeth - blackwater park Deep Forest - troche z innej beczki Vanessa Mae - utworzyła rodzaj muzyki Violin Techno-acoustic Fusion The Prodigy - chyba nie trzeba przedstawiać Bjork - to juz legenda Jak na mój gust muzyka klimatyczna, może sie nada
August 7, 200717 yr Carmina Burana- pompatycznie na całego http://pl.youtube.com/watch?v=7xCB6-h3wbs w innych utworach też poszperaj:)
August 7, 200717 yr Author heh od tego akurat zaczeła się moja przygoda z muzyką poważną. :) Ten kawałek jest super, znam go bardzo dobrze, ale i tak dzięki!
August 7, 200717 yr no to jeszcze mam w zanadrzu Ricka Wakemana-ale tu sam poszperaj i znajdź co by Ci podpasowało ,bo ma tego dużo,najbardziej znana jest "wyprawia do środka ziemi" i chyba "Arthur", ma też jakieś jazzy łączone z pianinem, mugiem, i gitarą- no generalnie poszperaj;)