Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Szukam jakiś fajnych utworów typu Requiem for a Dream. Znacie takowe?

Przy okazji... znacie tytuł utworu z tej reklamy axe24, właśnie ona jest taka jaką chcę...

Pozdrawiam,

patryk1412

• Odpowiedzi 24
  • Wyświetleń 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Requiem for a Dream to Clint Mansell - poszukaj innych utworów tego kompozytora - może coś z filmu The Fountain, Sahara?

Napisano

ja polece bolero ravel albo muze z gry warhammer shadow of the horned rat... genialna

Napisano
  • Autor

no racja, np. elektroniczna czasem też jest nie zła...

PS.: Proszę o więcej propozycji i najlepiej link do odsłuchania... :)

pozdr,

patryk

Napisano

to podam na poczatek 3 kapele ktore mnie klimatem dusza :)

Burzum - praktycznie cala dyskografia ale album 'daudi balrds' bardzo mnie rusza. calosc instrumentalna i mocna.

Oswenzin - nie jestem w stanie okreslic gatunku ale chore dzwieki z pogranicza ambientu w temacie obozów zagłady itp.....

Summoning - kapela grajaca symfoniczna muze na podst. tekstów Tolkiena. Potezne instrumenty (także bębny) podlane dosc specyficznym wokalem. Jesli czujesz klimat fantasy bedziesz zadowolony :)

ah, jeszcze jedna kapela ..... Devil Doll ... bylbym zapomnial o tych fantastycznych horror operach ....

moze nieco odbiegam od tematu ale powyzsza muza kopie tylek :)

Napisano

noo ale requiem to muzyka filmowa bardziej niz powazna...anyway sprobuj moze cos Dannego Elfmana i Thomasa Newmana..panowie spłodzili pare soundtracków..

Napisano

noo ale requiem to muzyka filmowa bardziej niz powazna

Muzyka filmowa ma swoje korzenie w muzyce klasycznej ;)

Tej rekalmy axe nie znam, ale ewentualnie możesz też spróbować Philipa Glass'a, jeśli interesuje cię minimalizm.

Napisano
  • Autor

Rob Dougan mnie bardzo zaciekawił tylko że niestety nie mogę go wykorzystać do już ktoś to wcześniej zrobił w tej tematyce... Zobaczę na tego Philipa Glass'a

EDIT:

Philip odpada... To muszą być emocje, ekspansja emocji a skrzypco-podobne instrumenty tego nie odzwierciedlają :)

To musi być jednak muzyka elektroniczna tylko nie chcę "żara" ;)

Patrzę teraz na to co dał wcześniej Robertus...

Napisano

LOL skrzypce nie odzwierciedlają emocji. No teraz to dowaliłeś do pieca. Posłuchaj Philipa Glassa z The Hours. Aż za serce łapie.

Idąc dalej czym byłby klarnet bez smyczkowych instrumentów w Trinity Definitely z Matrixa: Rewolucji?

Napisano

Jeśli smyczki nie odziwerciedlają emocji, to co je odzwierciedla?

Zastranawiałeś się, jakie instrumenty grają "pierwsze skrzypce" w Requiem? :>

Podpowiem, że partytura wykonana była przez Kronos Quartet.

Napisano

Ja polecam:

Celtic Frost, szczegolnie album monotheist

Tyler Bates - bardzo ciekawy soundtrack z filmu 300

Opeth - blackwater park

Deep Forest - troche z innej beczki

Vanessa Mae - utworzyła rodzaj muzyki Violin Techno-acoustic Fusion

The Prodigy - chyba nie trzeba przedstawiać

Bjork - to juz legenda

Jak na mój gust muzyka klimatyczna, może sie nada

Napisano
  • Autor

heh od tego akurat zaczeła się moja przygoda z muzyką poważną. :) Ten kawałek jest super, znam go bardzo dobrze, ale i tak dzięki!

Napisano

no to jeszcze mam w zanadrzu Ricka Wakemana-ale tu sam poszperaj i znajdź co by Ci podpasowało ,bo ma tego dużo,najbardziej znana jest "wyprawia do środka ziemi" i chyba "Arthur", ma też jakieś jazzy łączone z pianinem, mugiem, i gitarą- no generalnie poszperaj;)