Napisano 27 Sierpień 200717 l hej mam 3Gig ramu i scena jest prosta a jzu przy 6k pix mi sie wywala mental . RC 0.2 error 081001: failed to create frame buffer 0: C:\DOCUME~1\adam\USTAWI~1\Temp/fb000.4.4072 (W magazynie brak miejsca dla wykonania tego polecenia.) IMG 0.2 error 101003: : can't create file chcialbym policzyc 12k pix szerokosc.. nei wiecie jak to sie robi ? pozdrowka fotoas
Napisano 27 Sierpień 200717 l region odpada, dalej będzie wywalać, renderuj cropem, no i bez bitmap pagera może się nie obyć, jak renderowałem wizke na 19k piksli to właśnie tylko ta kombinacja poskutkowała, ale mam 2gb ramu mniej ;) http://www.octavo.webd.pl/max3d/wiz_e/8_hi.jpg - tak wyglądał jeden fragmencik, więc kawałki cropa mogą okazać się bardzo małe.
Napisano 27 Sierpień 200717 l Autor a co to ten bitmap pager ? w zyciu o tym nie slyszalem... crop mi tez wczesniej wywalal tak jak region...
Napisano 27 Sierpień 200717 l hehe, też się pierwszy raz dowiedziałem o tym jak musiałem takiego kolosa wyrenderować ;) customize -> preferences -> rendering Jak to ustawić, dokładnie Ci nie powiem, sam eksperymentowałem, musisz w helpie poczytać. Ważne żebyś miał dużo wolnego miejsca na dysku gdzie bitmap pager będzie składował cache renderu.
Napisano 27 Sierpień 200717 l Autor dzięki za szybka pomoc cos liczy..ale dalej cos krzaczy trudna sprawa... a maxwell zupelnie nie potrafi sobie z tym poradzic temu siegam po mentala.... miejsca na dysku mam wuchte, ale on nadal mi poakzuje ze nie policzy co za kretynstwo. moze max9 ta jakos lepiej rozwiazal ?
Napisano 27 Sierpień 200717 l liczylem w maxie 9, ale do póki nie włączyłem bpagera i nie zmniejszyłem drastycznie obszaru cropa (w sumie wyszło ok. 60 fragmentów) to miałem dokładnie to samo.
Napisano 27 Sierpień 200717 l też tak miałem, ale na vrayu, poszukaj też ktoś na forum pisał o renderowaniu backburnerem do pasków czy coś takiego, nei wiem dokłądnie, daje tylko wskazówkę do szukania.
Napisano 27 Sierpień 200717 l mozesz wylaczyc frame buffer i renderowac do pliku ale to dosc ryzykowne. jednak wole widziec co mi sie rysuje :) u mnie region dzialal ale renderowalem waskie paski ktore potem polaczylem w PS. W tej chwili nie pamietam juz linka ale znalazlem wtedy skrypt ktory sam dzielil render na kawalki a potem skladal go w jedna calosc. bitmap pager jest okej ale bardzo wolny, wolalem skladac recznie.
Napisano 27 Sierpień 200717 l może masz duże bitmapy? pozmniejszaj które się da. Max 9 powinien lepiej sobie poradzić, też kiedyś podobny problem miałem, b. pager ani nawet 3g switch nie pomógł. po co się renderuje w 19k:)?
Napisano 27 Sierpień 200717 l Autor hej :) XizOr..dzieki. backburner to jest to. wszystko smiga ze az milo ! skozystalem z tutoriala dla przypomnienia http://www.evermotion.org/tutorials/rendering/maxnet/ i wszystko pozamiatane... znaczy w mojej zakurzonej glowie, bo sobie ostatnio maxwellem zawalilem zwoje... Big'u.. ale Cie dawno nie slyszalem.. milo :) klient chce bilbord i sie uparl 300dpi (1metr szerokosci) wiec 12000pix musi byc...12k pix podzielilem mu na 4 i tyle ma mi zaplacic za takei cudo, jak nie to spadowka !!:) niech sie ktos inny meczy :) Wczesniej to mi sie nawet kulka nie chciala liczyc w 8k..ehh Robertus_ do pliku nie dalo rady...tak jak pisze, backburner wymiata. Podzielilem na 10 czesci i az milo patrzec. a w tle mi sie maxwell liiczy jeszcze wizka w 2k i nic sie nie wiesza:) pozdroweczka panowie i dzieki raz jeszcze troszke zakurzony fotoas
Napisano 28 Sierpień 200717 l Heh, kope lat:) 12k to jeszcze rozumiem bo sam wykonywałem, chociaż i to jest dziwne dla mnie ( ktoś widział ostrą fotę w 12k?) ale Vorkowe 19k to już musiało wisieć na księżycu. Po prawdzie to jak przychodzi mi do zrobienia render w takiej rozdziałce to robie trochę mniejszy, potem przeskalowanie w górę i trochę w dół i efekt jest więcej niż wystarczający, przynajmniej render nie jest nienaturalnie hiperostry. No ale ja nie od wizek:)
Napisano 7 Kwiecień 200816 l polecam sciagnac programik do czyszczenia pamieci ram na bierzaco, jak sie zacznie zblizac do niebezpiecznego zapelnienia to, raz dwa trzy, wyczyszczone i prze dalej, np. freeware win mem optimizer w googlach poszukaj pzdr
Napisano 7 Kwiecień 200816 l pawelroger - a jak Ci wyczyści ważne dane składowe z 3dsmaxa? ;) i przy okazji sformatuje dysk to co?! ... Przydał się ten wątek bo czegoś nowego się nauczyłem ;)