Jump to content
Tomo

MEMORY ERROR ?? ZBrush2

Recommended Posts

Witam mam taki problem po zaimportowaniu modelu do zbrusha ustawiam mu divide i najczęściej na 5 już mieli strasznie długo poczym wyskakują błąd MEMORY ERROR

---insufficient memory--- klikam „OK.” po chwili wyskakuje znów MEMORY ERROR

---insufficient memory--- klikam „OK” i wyskakuje MEMORY ERROR

---insufficient core memory.--- to klikam ok wyskakuje ten windowsowy komunikat o błędzie no i program się zamyka. Co jest tego przyczyną mało pamięci ? jej wykorzystanie nie dochodzi do 1,5GB a mam w tej chwili 3GB procesor core duo. Jak wyczuć co go boli dokładnie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

2330880 poly jak ustawie jak bym nie ustawił mem to i tak sie zwiesza pewno jest ich za dużo ale czemu zanim zawali mi te 1,5 gb to już się sypie ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź ten model, raczej w nim będzie problem Zb 2 robił czasami taki numery przy złym mapowaniu uv .

Może masz lewe vertexy nie powiązane z modelem Zb 3 się na tym często kładzie.

Podwójne nakładające się polygony ,ogólnie błędy w topologi.

Przy takiej pamięci 2 mln poly to nie jest dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i oczywiście sprawdź pamięć jak nie pomoże to co zeet radzi.

Zdarza się dość często, że "niedobre" kości pamięci powodują różnego rodzaju dziwaczne błędy w zbrushu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjąłem 1 gb zostały 2 kości kupione jako duale więc muszą być ok. po za tym miałem zonka przy ram render na 1,39gb inny program sypał się że niema już pamięci ... na tych 2 gb jest ok. ale w zbrush dalej mam zonka. Jak ten model sprawdzić jest jakiś plugin do tego ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Error nie error, cycki muszą być...

 

Może zamiast go dzielić, zrób retopologie.

Może zbrusha przeinstaluj.

 

O ile pamiętam takie błędy mi się zdarzały, rzadko to rzadko...

 

Hm, a tak wogóle to z3.1 nie możesz postawić? Zmapper juz jest, zapp link tez, gdzie jest problem? Moze 3.1 go łyknie zdrowo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy