Napisano 21 Wrzesień 200717 l mam bardzo duza powierzchnie i kazdy polygon lekko extrudowany (wiecie, kafelki) , chce wybrac tylko dolne albo tylko gorne krawedzie...w widoku front/left cala powierzchnia jest tylko cieniutka kreska i nie wceluje tak obszarem zaznaczania zeby uchwycic tylko zadane krawedzie...jaki jest sposob na to? --------------- btw. zakladam ostatnio duzo tematow i dostalem jakies ostrzezenie od monkey ze spam...nie wiem dokladnie o co chodzi ale nie robie tego celowo...chyba chodzi o duza ilosc postow z niewielka zawartoscia tresci...? wiec leje wode zeby czasem bana nie dostac czy cos:]
Napisano 22 Wrzesień 200717 l mi przychodzi do głowy PolyBoost i tam są różne "automaty" do wybierania, ale niewiem dokładnie o co Ci chodzi
Napisano 22 Wrzesień 200717 l Autor chce wybrac te krawedzie w zaglebieniach miedzy uwypukleniami...klikac kazdej z osobna nie bardzo mi sie chce, ring/loop nie dziala w tym przypadku tak jak bym chcial...najprosciej byloby machnac rectangular marqee selekcji w oknie front lub left chwytajac tylko dolna polowe obiektu ale nie da sie bo to za duza powierzchnia i przy zoom out zmienia sie (patrzac z boku) w cieniutka linie
Napisano 22 Wrzesień 200717 l zaznacz wszystkie poly przylegające do tych krawędzi (te które masz zaznaczone na screenach wyżej :) ) i trzymając "ctrl" wybierz tryb selekcji krawędzi.
Napisano 22 Wrzesień 200717 l Autor wtedy wybrane zostana tylko te gorne krawedzie...grow/invert selection tez nie pomoze...
Napisano 22 Wrzesień 200717 l dla mnie to po prostu zrób kafelki bumpem... w 99% przypadków będzie lepiej;) albo normal;)
Napisano 5 Kwiecień 200816 l Znalazłem ten watek przypadkiem, a sam miałem nie jednokrotnie taki problem w Maxie. Otóż trzeba sie ratować tak jak kolega na poczatku napisał "PolyBoostem", wpisz w google i poczytaj jak jeszcze tego nie zrobiłeś. Niestety ale sam Max jest bardzo ubogo rozwiązany jesli chodzi o selekcję na poziomie vertexow, krawedzi czy poly. W porownaniu z Zbrushem albo softami typu Mayka. Zreszta juz ktos kiedys powiedzial, Max to dobra BAZA na modyfikacje typu plug :)
Napisano 6 Kwiecień 200816 l To jasne ze wczesniej czy pozniej pozaznaczamy to co chcemy, ale wyobraź sobie że chcesz zaznaczyć małe poligony pomiedzy duzymi poligonami, ktorych jest np 10x10. Masz tutaj jakies 100 klikniec myszą, a potem invert, jasne ze zrobisz ale jak długo?. Czy nie prosciej by było użyc inteligentnych rozbudowanych selekcji, przypomnialo mi sie ze w Modo tez to jest ładnie rozwiazane, nie tak jak tu.
Napisano 6 Kwiecień 200816 l Jeżeli są ustawione w rzędach to wystarczy jedno pociągnięcie aby zaznaczyć 10, jeżeli losowo to nie wiem czy jest program, który potrafiłby zaznaczyć jednym kliknięciem, polygon 3, 5, 20 i 35... w macierzy 10x10.
Napisano 6 Kwiecień 200816 l Jasne, tylko że jak nawet sa w jednym rzedzie a pomiedzy nimi sa te ktorych nie chcesz zaznaczyc to JUZ jest problem, max nawet nie ma opcji selekcji np co 3 poly. Zreszta co tu bede mowic http://www.polyboost.com/ zobacz mozliwosci programu jak jeszcze nie widziałeś :)
Napisano 4 Kwiecień 201113 l A czy jest opcja aby przy zaznaczaniu prostokątem (rozciągając prostokąt) były zaznaczane tylko elementy (vertexy, poli itd..) widoczne - bez tych na tylnich ścianach??