Napisano 26 Wrzesień 200717 l Gliwicka Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości otwiera w roku akademickim 2007/2008 wyższe studia artystyczne z dziedziny plastyki, na kierunku Wzornictwo. Jako jedyna w Polsce południowej niepubliczna uczelnia otrzymała prawo prowadzenia tego kierunku. Przyjęcia odbywają się bez egzaminów wstępnych. Nabór trwa do 12 października. Przedmioty artystyczne: Rysunek Malarstwo Grafika Rzeźba Przedmioty zawodowe: Podstawy projektowania Projektowanie produktu Projektowanie alternatywne Projektowanie komunikacji wizualnej Kształtowanie przestrzeni Architektura wnętrz i wystawiennictwo Ergonomia i antropometria Konkurencyjne czesne. Dodatkowo każdy student GWSP może otrzymać zniżkę 20 % na 1-szą wpłatę czesnego jeśli przyciągnie nowego kandydata na kierunek Wzornictwo. Więcej informacji na stronie internetowej GWSP: http://www.gwsp.gliwice.pl ---------- Od siebie dodam też parę rzeczy, bo obserwuję powstawanie tego kierunku z bardzo bliska i od dłuższego czasu z pewnych powodów. :) Strona jaka jest każdy widzi i mam nadzieję, że ktoś z tego forum kiedyś ten stan rzeczy będzie miał dane naprawic. ;) Kończy się budowo-przebudowa całego kompleksu budynków, w których zajęcia odbywac się będą na 90% w przyszłym roku akademickim. Nie teraz, bo Grecy wolno pracują. ;) Zresztą, zdjęcia budynków można zobaczy tutaj: http://www.gwsp.gliwice.pl/galeria/nowe_gliwice/nowe_gliwice.html W środku pokopalnianych budynków zostały zrobione konstrukcje betonowe. Budynek w budynku - wygląda to bardzo fajnie. Ale nie o to, nie o to. Nie będzie to jakiś niby-profesjonalny kierunek, ale kierunek przygotowany na prawdę dobrze, przez ludzi, którzy jednak znają się na tym co robią i pracowali lub dalej pracują czynnie w swoim zawodzie. Oprócz klasycznych sposobów modelowania przedmiotów studenci poznają również z tego co pamiętam 2 programy CAD. Teraz nie potrafię sobie przypomniec jakie dokładnie, ale jednym z nich będzie chyba Solidworks. Szkoła współpracuje z pewnym technikum, które ma sprzętu (i to nie samych młotków i imadeł) na prawdę sporo. :) Swego czasu zasugerowano kupno drukarki 3D i najprawdopodobniej również takie cudo pojawi się w kolejnych latach. Ceny chyba faktycznie nie są złe, z tego co wiem są niższe niż na Akademiach, a kadra jest w przeważającej części właśnie z Akademii. ----------
Napisano 26 Wrzesień 200717 l Autor To się nazywa desperacja. ;) I tak po jakimś tygodniu to usunę. Aha, żywot tego "newsa" zostawiam w gestii moderatorów, żeby nie było. :) Uważam jednak, że mogą byc osoby na forum, które mogą by tym zainteresowane, a niestety nie wszyscy zaglądają do działu ogłoszeń.
Napisano 27 Wrzesień 200717 l O fajnie, że coś powstaje w my city:p, może gliwice zaczną sie kojażyc nie tylko z polibudą;)
Napisano 27 Wrzesień 200717 l O fajnie, że coś powstaje w my city:p, może gliwice zaczną sie kojażyc nie tylko z polibudą;) Już od dawna kojarzą się tylko i wyłącznie ze meetingami max3d.pl :) Co do szkoły, fajnie że jest coś takiego, ciekawe czy dotrwa jak będę szukał szkoły. Ktoś się wybiera?
Napisano 27 Wrzesień 200717 l Może to jest i jakiś krok w kierunku promowania i rozwoju polskiego wzornictwa, jeżeli ktoś się wybierze to czekam na relację jak się to wszystko udało :)
Napisano 27 Wrzesień 200717 l może ja... ale nie wiem jak z kasą;/ czemu nie ma czegoś takiego w publicznych? :[ kurde;/ no... dzisiaj w każdym razie deklaracje maturalną oddałem :D MAta angol Fiza... :)