Synthax Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Witajcie, Mam system 32 bity (tak wiem że lepiej 64), ale system powinien nawet 32 bitowy widziec ok 3 giga. Natomiast kiedy odpalam scenki z wieksza iloscia bitmap słupek obciążenia RAMu rośnie do ok 1,95 a potem max sie wyłacza. Co moge ustawic aby wszystki działało. Czy jakiś swap ma znaczenia i jak go ustawić i czy bitmap pager zostawić defaultowy czy tez coś przestawic. Dalczego max nie widz 3 giga z tych 4 które mam, tylko niespełna 2. Czy jak zainstaluje 64 bity czy max 32 pójdzie i vray? I moja stara drukarka hp 1125 na usb? Rozumiam że photoshopy i reszta stauffu powinny działac pod 64 bitami? Dziekuje za pomoc
Ania Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 użyj 3gb switch (poszukaj na googlach jak to włączyć)
Tomala Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Windows XP może przydzielić max 2 Gb ramu na aplikację. Chyba:)
Croolick Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /3gb przykład: przy 4GB RAM 2GB idzie dla aplikacji i 2GB dla systemu (kernel) - przy tej konfiguracji aplikacja dostaje 3GB a system 1GB pod warunkiem że program obsługuje WAE (Windows Addressing Extension). Nie wiem jak 3ds max ale AfterEffects obługuje :)
Synthax Napisano 27 Wrzesień 2007 Autor Napisano 27 Wrzesień 2007 Croolicku a gdzie znajde tego boot loadera?
Croolick Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 daj start->uruchom i wpisz notepad c:\boot.ini dopisz co trzeba i zapisz
Synthax Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 Zamieniłem ten wpis i niestety teraz max niestartuje, tzn widac pulpit wtle viewportów. CHyba 64 mnie nie ominie...
Croolick Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 a umnie działa - tylko nie wiem ile ramu widzi
RA Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Zainstaluj service packi do maxa. Wątpię, ale może jednak coś to da.
Noid Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 U mnie pomoglo dodanie tego "/3GB" w pliku "boot.ini" Mialem dokladnie takie same objawy jak "Synthax" Male pliki liczyl bez problemu, ale juz przy wiekszych lub wiekszej rozdzielczosci zamykal mi sie Max, bez zadnego ostrzezenia. Mam system 32 bitowy, 4Gb Ramu W ramach testowania problemu wymienialem procesor, zostawialem tylko 2GB ramu, zmienialem ram na innej firmy itd... zadnej poprawy. Chociaz ten sam plik przeliczany na laptopie z 1,5 Gb Ram i slabszym procesorem i bez tego /3GB - mimo ze liczyl sie 3 x wolniej - nie zawieszal sie... :)
Synthax Napisano 8 Październik 2007 Autor Napisano 8 Październik 2007 Być może coś myle we wpisie ini. Możesz napisac co dokładnie dopisałeś?
Bacry Napisano 23 Październik 2007 Napisano 23 Październik 2007 On Windows XP, some drivers, especially video adapter drivers with onboard RAM, cannot run with the /3GB parameter because they require more address space than the 1 GB kernel address space permits. w kwesti hura optymizmu dla przełącznika 3GB
klikus1984 Napisano 24 Październik 2007 Napisano 24 Październik 2007 Wlasnie mam podobny problem, przy duzych scenach i duzych rozdzielczosciach max po prostu sie zamyka bez zadnego ostrzezenia. Mam core 2 Quad + 2 Gb ramu, czy da sie jakos tak skonfigurowac to wszystko zeby max dzialal stabilniej, nawet wolniej, ale stabilniej ?
Rekomendowane odpowiedzi