Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Oto zestawik jaki zamierzam zakupić. Wykorzystywany będzie do Archicada, Maxa i PS. Zależy mi przede wszystkim na którkim czasie renderingu w Maxie bo obecnie trwa to w nieskączoność ( AMD Athlon XP 2500+, radeon 9100 i 512 ram )

ProcesorIntel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775) BOX

Płyta głównaGigabyte GA-X38-DQ6

Pamięć RAM Kingston HyperX DDR2 2x 1GB 800MHz CL5 x2 (4GB)

Karta graficznaGeForce 8800 GTS Gigabyte 640MB TV & 2x DVI (PCI-E)

Dysk twardy IDE/SATASeagate 500 GB Barracuda ES (16MB, Serial ATA II)

Obudowa Antec Performance One P180B black (V1.1)

Napędy optycznePioneer DVD+/-RW DVR-212 bulk (Serial ATA)

System operacyjnyMicrosoft Windows XP Professional PL SP2c OEM

ZasilaczZasilacz Antec NeoPower 650

Pytanie zasadnicze: czy max9 wykorzystuje podczas renderingu 4 rdzenie czy 1 ??

Pozdrawiam i mile widziane Wasze uwagi co do zestawu.

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

4. Wystarczyło by żebyś zajrzał do paru wątków, w których tytule jest "Quad" lub "Q6600" :p

Uwaga: Do wykorzystania 4GB RAMu potrzebujesz 64-bitowego systemu. O tym też już jest dużo na forum.

Napisano
  • Autor
  hkropinski napisał:
można poznać cenę tego zestawu?

Ok. 5800 zł brutto

Napisano

Karta graficznaGeForce 8800 GTS Gigabyte 640MB TV & 2x DVI (PCI-E)

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

Stary na jakim Ty gruncie żyjesz ?? kupuj 8800 GT tańszy i LEPSZY o wiele !!

A zestawik całkiem całkiem :)

P.S. nie wiem czy ta cena czasem nie za wysoka? ja bym złożył taki za 3tyś...

Napisano
  • Autor
  arevulopapo napisał:
4. Wystarczyło by żebyś zajrzał do paru wątków, w których tytule jest "Quad" lub "Q6600" :p

Uwaga: Do wykorzystania 4GB RAMu potrzebujesz 64-bitowego systemu. O tym też już jest dużo na forum.

Tzn. jaki system jest sugerowany ?

Ceny sporządzone na stronie Komputronika dlatego cena OK.

8800 GT ? Na benchmarku do porównania znalazłem tylko 8600 GT. Faktycznie będzie lepsza?

Co do kwoty to za mało mam ( 6000 plus minus ) na mocniejsze procesory ale szkoda na nie kasy. Jak byście mieli jeszcze jakieś sugestie co do konfiguracji to chętnie wysłucham. Pozdrawiam

Napisano
  kuback napisał:
Tzn. jaki system jest sugerowany ?

xp 64-bit. ale sprawdź najpierw czy odpalisz archicada. na vista 64-bit podobno są problemy z archicadem. ma+ będzie znał szczegóły.

Napisano

Tzn. XP Pro x64 Eng., Vista x64 lub 2003 Server cośtam cośtam. Przymierzam się do sprawdzenia Visty x64 więc będę mógł za jakiś czas porównać ją z XP x64.

Napisano

Windows XP x64 lub Vista 64-bitowa. Winda 32bitowa może wykorzystać podobno tylko 3gb ramu, ale np. u mnie wyświetla, że mam 3,5gb. Jeśli jest tak faktycznie to tylko dla 512MB nie opłaca się przesiadać na chociażby x64, na której sporo aplikacji nie działa i stabilność jest niższa od 32bitowego systemu.

Napisano

Jest :) P.S. pod Vistą niezależnie jaką i tak zawsze będą problemy :)

Napisano
  • Autor
  Synuś napisał:
Windows XP x64 lub Vista 64-bitowa. Winda 32bitowa może wykorzystać podobno tylko 3gb ramu, ale np. u mnie wyświetla, że mam 3,5gb. Jeśli jest tak faktycznie to tylko dla 512MB nie opłaca się przesiadać na chociażby x64, na której sporo aplikacji nie działa i stabilność jest niższa od 32bitowego systemu.

Tego typu podpowiedzi mile widziane :). Dzięki. A co z tą grafiką ?

Napisano

U mnie wyświetla 2,93GB. To kwestia innych urządzeń zainstalowanych w komputrze. Teoretyczne 4GB, które można zaadresować w 32 bitach mają w sobie RAM, pamięć urządzeń na szynie PCI, chyba bufor dysków i pewnie jeszcze coś. To wszystko liczy się z zaokrągleniem i nagle gubi się jeden gigabajt pamięci :)

Aha, 64 bitowego XP nie ma w wersji polskiej.

Napisano

Proponuję ściągnąć wersje trial x64 (ze strony Microsoftu, działa przez 4miesiące(!)) i samemu porównać z 32bitowym systemem :) Mi np. pod 64 nie działa Avid Media Composer i dlatego mam dual-boota.

Napisano
  Synuś napisał:

tak ale pomimo 3.5gb ram na xp32 przy przekroczeniu 2gb max Ci się wysypie.

Napisano
  • Autor
  SansSerif napisał:
tak ale pomimo 3.5gb ram na xp32 przy przekroczeniu 2gb max Ci się wysypie.

Masakra :( . Bo na 32 przy 4GB wysypie mi się max, a nie wiadomo jak na 64 zachowa się Archicad11. Nie wiecie może ??

Napisano
  • Autor

Jedynym logicznym rozwiązaniem staje się XP64 angielska wersja. Będzie obsługiwał 4 GB ramu , maxa i archicada.

Napisano

xp 64 nie używałem, ale słyszałem, że są z nim spore problemy.

powiem tak. niedawno kupowałem dwa kompy o podobnej konfiguracji... oba z vista 64bit. generalnie na początku były pewne problemy z róznymi programami (np. archicad nie odpalał wszystkich plików utworzonych na xp) i sterownikami. po pewnym czasie na jednym kompie system sie posypał (konkretnie nie był w stanie współpracować z żadnym 32 bitowym programem łączącym sie z internetm. działał tylko IE w wersji 64bit). downgradowaliśmy więc go do xp pro (jest taka legalna opcja jeśli kupisz conajmniej wersję - vista business)... drugi komp, na którym osobiście pracuje został z vistą i działa w zasadzie bezbłędnie. są jeszcze pewne problemy z niektórymi programami (np. gg czasem zawiesza archicada na chwile...) ale generalnie to przyjemny system i ma sporo drobnych udogodnień. z kolei komp na którym został zainstalowany xp wywala sie teraz co drugi render właśnie z powodu braku ramu (widzi dwa gb zamiast 4).

moim zdaniem wybór jest prosty. z dnia na dzień vista jest coraz lepsza i stabilniejsza. za rok dwa będzie jedynym rozsądnym rozwiązaniem. jezeli ci sie teraz nie sprawdzi możesz sobie legalnie zainstalować zamiast niej XPpro i poczekać aż sytuacja z vista sie poprawi.

Napisano
  kuback napisał:
Masakra :( . Bo na 32 przy 4GB wysypie mi się max, a nie wiadomo jak na 64 zachowa się Archicad11. Nie wiecie może ??

Ściągnij sobie za darmo wersję testową AC11 i sprawdź. U mnie na Vista Biznes x64 chodzi dardzo dobrze. We wcześniejszych Archicadach był problem z poprawnym wyświetlaniem okna 3d przy włączonym AERO ale w 11 już poprawili.

Napisano

Na Viście x64 Ult. Archicad 11 chodzi bardzo dobrze. Poza tym zauważyłem, że niektóre programy a zwłaszcza sterowniki lepiej chodzą na tej Viście niż na XP x64.