Jump to content

Featured Replies

Posted

Witam

Moja pierwsza Viz-ka, troszke juz nad nie siedze (ok 5 tygodni), gdyz musialem sie nauczyc Vray i AutodeskViz, ale przejdzmy do rzeczy, ponizej zamieszczam render z moimi pierwszymi wypocianami, bedzie milo ulyszec opinie pozytywne jak rowniez nagatywne ;)

pzdr

Ps. Dopiero zaczalem zabawe z materialami caly czas szukam odpowiednich pod koniec tygodnia powinno byc gotowe.

viz1bl9.jpg

• Replies 17
  • Views 2.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

gdzie ten vray? no dobra jak na poczatek to nie najgorzej widzialo sie wieksze oldschoole ale po to jest forum by naprowadzac wiec: jakos nie widze GI poprostu cos nierozproszeone to siwatlo, lustra dziwne wyglada jakby byla dziura a za nia drugi kran :P shading tez taki dupy troche to wszystko lewituje. A i tiling na scianie cos nie teges te ceglowy zaduze sa.

Nie che by wygladalo to na jakies chamskie jechanie ale poziom prac na dzisiejsze czasy jest duzy a to nawet nie jest poprawne sa bledy i musisz troche przy tym jeszcze posiedziec. Pamietaj kazdy nowy render jest lepszy :].

• Author

dzieki za tutki i krytyke ;) zabieram sie za poprawe. Jesli chodzi o sciane to nie sa to kafelki tylko drewniane panele (wiem moze tego niewidac) ale efekt docelowy ma byc podobny do aktualnego.

Ps. Mala prosba: W jaki sposob ustawic swiatla (co obrac za glowne zrodlo) jesli niemam zewnetrznego zrodla swiatla jakim jest okno?? (docelowo zrodla swiatla to: Jedno ponad podwieszanym sufitem + 6 haloganow w suficie + 2 za lustrami)

• Author

Popracowalem troszke wczoraj nad oswietleniem i materialem podlogi i wyszlo mi cos takiego jak ponizej. Oczywiscie czekam na kolejna krytyke, przynajmniej bede wiedzial co jeszcza idzie do poprawki ;)

pzdr

viz3dj8.jpg

nie wiem czy to efekt zamierzony ale tiling tekstury na scienie jest zbyt wyrazny - fotoszop -> highpass filter. na podlodze za to za duzo tych plytek drewnianych, mozna zmniejszyc tiling, za maly bump i reflect. co do oswietlenia to jest niezle aczkolwiek moglbys zrobic z nich IES, duzo ciekawsze otoczenie wtedy jest. no i te gegly po prawej.... poza tym to mi sie podoba. pozdr.

• Author

mastahcez te 6 swiatel w suficie to IES-y, ale troszke tego niewidac, bede musial zmniejszyc chyba moc swiatel nad sufitem, a zwiekszyc moc IES-ow -> poprobuje.

Ponizej 2 nastepne rendery poprawilem podloge juz widac odbicia :D no i ukazelem wstepny wyglad kibelka i bidetu (przez przypadek wrzucilem na kibel i bidet chrom-> poprawie pozniej ) ;)

viz4qr0.jpg

viz5nd8.jpg

veri najs:) wykoncz to i zapowiada sie bardzo dobrze. jestem pod wrazeniem ze to twoja pierwsza wizualka w tym programie. pozdr.

• Author

Odświeżam po długiej przerwie spowodowanej problemami technicznymi (nowa większa pamięć już zakupiona :D). No i kolejny upgrade cały czas męczę to samą jedną scenę. Textury przygotowane, w finalnej wersji podokładam kilka detali jak ręczniki, waga itp.

No i mam jeden problem jak zręsztą zdążyliście pewnie już zauważyć Glass wychodzi mi cały czas jako Mirror !!! Probowałem różnych ustawien np: http://www.aversis.be/extra_tutorials/vray_glass_liquid.htm, i dalej nic caly czas mam mirror może ktoś wie o co w tym chodzi ??

16544289na6.jpg

witam.

zmien kolor reflection na RGB 40 i nie bedzie sie tak wszystko mocno odbijac a przy refraction IOR zmniejsz na 1 to ta sciana za prysznicem bedzie normalnie wygladala

• Author

Kolejny update tak to bedzie wygladalo, jesli ktos widzi jeszcze jakies niedociagniecia prosze o korekte ;), jesli wszytsko ok to za pare dni renderuje reszte. pzdr

aafq0.jpg

Wydaje mi się, że ta deska z kibelka jest jakoś przesunięta w lewo.

Ciekawa teksturka podłogi.

Jaka jest odległość wc i bidetu od ściany?? Wydaje się że troszkę za mało. Zrób 30 cm i będzie ok

• Author

Kolejny update z poprawkami + nowy renderek (jeszcze niewykonczony pare drobnych niedociagniec, szukam jakiegos tutoriala lub dobrego bumpa na recznik)

65779955bx5.jpg

66270644bp5.jpg

Krytyka mile widziana ;)

elo:)

jak ja zrobilem recznik to na caly obiekt wrzucilem jedna z tych map:

recznikbumpoj4.jpg

recznikdispye5.jpg

do displace i ustawilem na 6. wyszedl bardzo fajnie:)

pozdrawiam:)

Wiem, że to kwestia gustu, ale nie bardzo podłoga pasuje do mozaiki.

Pozdrawiam!