Napisano 16 Listopad 200717 l Witam Moja pierwsza Viz-ka, troszke juz nad nie siedze (ok 5 tygodni), gdyz musialem sie nauczyc Vray i AutodeskViz, ale przejdzmy do rzeczy, ponizej zamieszczam render z moimi pierwszymi wypocianami, bedzie milo ulyszec opinie pozytywne jak rowniez nagatywne ;) pzdr Ps. Dopiero zaczalem zabawe z materialami caly czas szukam odpowiednich pod koniec tygodnia powinno byc gotowe.
Napisano 16 Listopad 200717 l gdzie ten vray? no dobra jak na poczatek to nie najgorzej widzialo sie wieksze oldschoole ale po to jest forum by naprowadzac wiec: jakos nie widze GI poprostu cos nierozproszeone to siwatlo, lustra dziwne wyglada jakby byla dziura a za nia drugi kran :P shading tez taki dupy troche to wszystko lewituje. A i tiling na scianie cos nie teges te ceglowy zaduze sa. Nie che by wygladalo to na jakies chamskie jechanie ale poziom prac na dzisiejsze czasy jest duzy a to nawet nie jest poprawne sa bledy i musisz troche przy tym jeszcze posiedziec. Pamietaj kazdy nowy render jest lepszy :].
Napisano 16 Listopad 200717 l przyda Ci sie pewnie... http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=34879
Napisano 16 Listopad 200717 l Witam! Przeczytaj ten tutek, to lelpiej ustawisz swiatło w tej scenie:http://vrayinfo.vismasters.com/download?dlid=191&dlfmt=1&ReturnUrl=/download/view/type/default.aspx?dtid=2 W ogóle popatrz na inne tam tutki: http://vrayinfo.vismasters.com/download/view/type/?dtid=2 trzeba tam założyć konto - ale warto się wysilić! Papa!
Napisano 17 Listopad 200717 l Autor dzieki za tutki i krytyke ;) zabieram sie za poprawe. Jesli chodzi o sciane to nie sa to kafelki tylko drewniane panele (wiem moze tego niewidac) ale efekt docelowy ma byc podobny do aktualnego. Ps. Mala prosba: W jaki sposob ustawic swiatla (co obrac za glowne zrodlo) jesli niemam zewnetrznego zrodla swiatla jakim jest okno?? (docelowo zrodla swiatla to: Jedno ponad podwieszanym sufitem + 6 haloganow w suficie + 2 za lustrami)
Napisano 18 Listopad 200717 l Autor Popracowalem troszke wczoraj nad oswietleniem i materialem podlogi i wyszlo mi cos takiego jak ponizej. Oczywiscie czekam na kolejna krytyke, przynajmniej bede wiedzial co jeszcza idzie do poprawki ;) pzdr
Napisano 20 Listopad 200717 l nie wiem czy to efekt zamierzony ale tiling tekstury na scienie jest zbyt wyrazny - fotoszop -> highpass filter. na podlodze za to za duzo tych plytek drewnianych, mozna zmniejszyc tiling, za maly bump i reflect. co do oswietlenia to jest niezle aczkolwiek moglbys zrobic z nich IES, duzo ciekawsze otoczenie wtedy jest. no i te gegly po prawej.... poza tym to mi sie podoba. pozdr.
Napisano 20 Listopad 200717 l Autor mastahcez te 6 swiatel w suficie to IES-y, ale troszke tego niewidac, bede musial zmniejszyc chyba moc swiatel nad sufitem, a zwiekszyc moc IES-ow -> poprobuje. Ponizej 2 nastepne rendery poprawilem podloge juz widac odbicia :D no i ukazelem wstepny wyglad kibelka i bidetu (przez przypadek wrzucilem na kibel i bidet chrom-> poprawie pozniej ) ;)
Napisano 20 Listopad 200717 l veri najs:) wykoncz to i zapowiada sie bardzo dobrze. jestem pod wrazeniem ze to twoja pierwsza wizualka w tym programie. pozdr.
Napisano 14 Grudzień 200717 l Autor Odświeżam po długiej przerwie spowodowanej problemami technicznymi (nowa większa pamięć już zakupiona :D). No i kolejny upgrade cały czas męczę to samą jedną scenę. Textury przygotowane, w finalnej wersji podokładam kilka detali jak ręczniki, waga itp. No i mam jeden problem jak zręsztą zdążyliście pewnie już zauważyć Glass wychodzi mi cały czas jako Mirror !!! Probowałem różnych ustawien np: http://www.aversis.be/extra_tutorials/vray_glass_liquid.htm, i dalej nic caly czas mam mirror może ktoś wie o co w tym chodzi ??
Napisano 14 Grudzień 200717 l witam. zmien kolor reflection na RGB 40 i nie bedzie sie tak wszystko mocno odbijac a przy refraction IOR zmniejsz na 1 to ta sciana za prysznicem bedzie normalnie wygladala
Napisano 17 Grudzień 200717 l Autor Kolejny update tak to bedzie wygladalo, jesli ktos widzi jeszcze jakies niedociagniecia prosze o korekte ;), jesli wszytsko ok to za pare dni renderuje reszte. pzdr
Napisano 17 Grudzień 200717 l Wydaje mi się, że ta deska z kibelka jest jakoś przesunięta w lewo. Ciekawa teksturka podłogi.
Napisano 17 Grudzień 200717 l Jaka jest odległość wc i bidetu od ściany?? Wydaje się że troszkę za mało. Zrób 30 cm i będzie ok
Napisano 19 Grudzień 200717 l Autor Kolejny update z poprawkami + nowy renderek (jeszcze niewykonczony pare drobnych niedociagniec, szukam jakiegos tutoriala lub dobrego bumpa na recznik) Krytyka mile widziana ;)
Napisano 19 Grudzień 200717 l elo:) jak ja zrobilem recznik to na caly obiekt wrzucilem jedna z tych map: do displace i ustawilem na 6. wyszedl bardzo fajnie:) pozdrawiam:)
Napisano 19 Grudzień 200717 l Wiem, że to kwestia gustu, ale nie bardzo podłoga pasuje do mozaiki. Pozdrawiam!