Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Heyka!

Nadszedł już niestety czas w ktorym będę musiał podsumować 3 lata mojego studiowania pracą licencjacką. Promotor zaproponował mi temat taki jak w tytule wątku, na co tez się zgodziłem.

Moim zadaniem będzie zrobienie kilku scen z różnymi rodzajami ognia, przy wykorzystaniu równie różnych technik i narzędzi. Na dziś dzień wiem na pewno że będę robił Słońce, Świeczkę, wybuch(może dwa, atomówkę i jakiś filmowy typu wybuchający samochód czy coś..), jakąś lecącą Asteroidę i BógWieJeszczeCo.

Na pierwszy ogień idzie

ŚWIECZKA

czas pracy: kilka(naście) godzin (najwięcej czasu spędziłem na poprawkach)

technika: model+materiał proceduralny+glow

render: mental ray

Animacja

e36faea70a55c3b6m.jpg

12ad2350689764f6m.jpg

Pozdrawiam!

Edytowane przez mort

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 11,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ładne. Świeczka to SSS czy gradient? Trochę za ciemno jest na dole, pod samą świeczką.

W czym planujesz robić? Jakie programy?

PS. Najbardziej mnie ciekawi to BógWieJeszczeCo, nie mam pojęcia jak mogłoby wyglądać! ;P

Napisano
  • Autor

świeczka to materiał raytraced z gradientem w luminosity i fluorescence, ale materiał idzie prawie na pewno do wymiany albo chociaż poprawy. Właśnie kombinuję z sss, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Animacje będę robił w maxie, wspomagając się Krakatoą, fumeFX'em i Afterburnem (a jakże by inaczej), montaż w After Effect. Render prawdopodobnie wszędzie poleci z MR.

A co do BógWieJeszczeCo - to takie zielone, duże z zaokrąglonymi krawędziami ;]

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

sorki za double post wrzucam wosk zrobiony materiałem SSS, ale chyba nie za bardzo rozumiem ideę tych materiałów ;] niemniej oto rezultat:

9a20aa5696204b3cm.jpg

pozdrawiam

Napisano

bardzo ciekawa zmiana koloru;] a tak na serio czekam na animacje ilość projektów dość imponująca

powodzenia

Napisano

Nom kolorystyka nie ta. Lepiej wyglądała świeczka z fake'owanym SSS. Pamiętaj, że efekt jest w grafice najważniejszy.

Napisano
  • Autor

M@ti wielkie dzięki, szczerze mówiąc mnie ten mój sss też nie przekonuje, ale jeszcze będę walczył ;]

piotrek i mathix j.w. będzie poprawione, jak tylko uwolnię się od sesyjnych pierdół...

Skawa01 WSInf w Łodzi(http://www.wsinf.edu.pl - nie patrzcie na galerie uczniów bo nie wiem skąd oni te prace wzięli ;| ), w sumie animacja tam jest dość pobocznie moim zdaniem potraktowana (jedne zajęcia w tygodniu po 1,5h przez 3 lata) ale jeśli ktoś już miał podstawy to mój prof. dawał ćwiczenia "na miarę".

pozdrawiam!

Napisano

elo men, trzymam kciuki i kibicuje :) i tez zaczynam walczyc z dyplomem:P pewnie mamy tego samego promotora:) Jaki robisz komentarz do pracy :>?

Napisano
  • Autor

mlodAs a Ty co i u kogo robisz? ;] komentarz robię dość przeciętny, znaczy nie pracę z historii tylko komentarz po prostu, nic specjalnego, skupiam się bardziej na praktyce ;]

pozdrawiam

Napisano

ja animacje dłubie u starszego Pana prof.Dziomdziory ok 1min na stronce jakies screeny z tego sa wstepne klatki ale ciezko idzie:P przesadziłem chyba troche :)

Napisano
  • Autor

krzysiek_gfx no animowałem tak jak mi się zachowywała świeczka którą paliłem w pokoju, może po prostu nie mam przeciągów ;]

mlodAs a to spoko, ja animację robię u młodszego, ale i tak w sumie starszy to sygnuje ;] a pomoc można uzyskać od obu w razie czego ;]

btw. fajną masz stronkę ;]

sorki za chwilowy brak update'ów ale trochę nadrabiam cały semestr zaległości

Napisano
  • Autor

Hey!

Wracam po długim niebyciu. Wziąłem się w wolnych chwilach za słońce, chyba najtrudniejszą z czekających mnie animacji. planuję rozbić ją na dwa ujęcie, jedno pokazujące całość i jedno zbliżenie. Na razie do pokazania nadaje się tylko początek materiału który powoli zaczyna przypominać efekt do którego dążę:

czysty maxowy render:

19bea28e17c18e45m.jpg

po szybkiej postprodukcji w AE:

d4da8bacb2739e5em.jpg

Wrzucam jeszcze referencje, na czym się wzoruję i do czego (ha ha) dążę....nie śmiać się, staram się jak mogę ;]

skriny z Sunshine (czy ja tym łamię jakieś copyrighty czy coś??)

4487d522ff00819f.jpg

c9514133fc418baf.jpg

53bdf14cae0deb34.jpg

pozdrawiam!

Napisano

No ładną Morti kulkę zrobiłeś, ładną:)

Widziałem chyba nowszą wersje jak mi się wydaje, glow był czy cuś..

Zanimowałeś tą świeczuszkę już? Jak tak to pokazuj.

pozdro nigga!

Napisano

w/g mnie plomien jest "szargany" przez "wiatr" od samej podstawy a nie tylko czubek... ale generalnie good job

Napisano

W Sunshine AFAIK to było popsute słońce, więc nie koniecznie się powinieneś na tym wzorować :]. Takiego efektu jak tam jest, nie uzyskasz za pomocą perlin noise'a 3d. Zauważ, że tam jest jakby takie kłębowisko płonących chmur, bez fluidów ciężko to zanimować (zresztą z nimi też).

Napisano

Fajowy projekt, też chciałbym taki licencjat pisać! ;)

Poszukaj na sieci materiałów o "divergence-free noise". Jedyny sposób, żeby nie używać tutaj fluidów, jak mi się wydaje.

Powodzenia!

skk.