Napisano 16 Grudzień 200717 l Witam wszystkich. Może zostane tu z tym wyśmiany jednak mam sentyment do tych starych kwadratowych gier XD więc zawziołem się i wykonałem od zera mapkę do cs1.6 na firmowym edytorze WHE :] dla nie wtajemniczonycz mówię że nie jest on zbyt zaawansowany ;p wiadomo engine z 97/98 roku XD wszystko z prostych ścianek brak pracy z 3ds textury max 256x256 256 kol zalecane 1000 poly widocznych mapy. Dla graczy download1 download2 download3 całość 6 mb czas pracy 7 dni
Napisano 16 Grudzień 200717 l podoba mi się ale męczy mnie co innego Duzo roboty jest aby wstawic do planszy swoje modele z 3dmaxa ? Cienie są liczone na żywca czy wypalone w teksturach pytam, bo musze zrobic plansze z modelem fabryki po ktorym bedzie mozna łązić i szukam jakiegos rozwiazania a moja znajomosc gameartu konczy sie na..... (znalezienu cracka)
Napisano 16 Grudzień 200717 l Autor Modeli typu prop zasadniczo nie powinno się wstawiać ponieważ nie są one fizyczne co najwyżej mają jeden wielki sześcian odpowiadający wielkości całego modelu i jest on traktowany jako postać Xd czyli może krwawić ;p po prostu trzeba dopasować do niego parę niewidzialnych sześcianów w edytorze. Modele exporutuje się do smd następnie pakuje do mdl z texturami i animacjami. Nie polecam ci robić większych modeli niż stół z którymi gracz może mieć fizyczny kontakt, dodatkowo każdy model ma punktowe oświetlenie XD nie tak jak obecnie w grach vertex light (wystraczy że punkt centralny modelu będzie choć trochę w cieniu a cały model będzie czarny;/). Co do edytora nie możesz importować nic bezpośrednio z 3ds (są jakieś pluginy do 3ds które exportują do map, jednak itak możesz tylko robić z sześcianów XD więc zero modelowania ;p lepiej i szybciej idzie na firmowym edytorze). Cienie edytor wypala pod koniec na texturach. Jeżeli masz wybór to polecam ci najnowszy source który ma praktycznie nieskończone możliwości i wszystkie najnowsze rzeczy, nie ma specjalnej różnicy w pracy od starego.
Napisano 17 Grudzień 200717 l no prosz, i maperów tu mamy nawet :) Pierwsze co sie rzuca to to, że troche płasko jest i nie ma się za czym chować :> Nagraj filmik z gameplay'a to powiem coś więcej :) nie mam 1.6 więc nie sprawidzę :P PS - VHE ;)
Napisano 17 Grudzień 200717 l E no cool całkiem, mi się podubuje ten czerwony budynek. Ale tak jak 1nS, trochę płasko...
Napisano 17 Grudzień 200717 l wg mnie wyszło super ! Wydusiłes całkiem duzo geometrii oraz ciekawe teksturki. Mnie sie podoba
Napisano 17 Grudzień 200717 l Autor Dzięki wszystkim za pozytywne wypowiedzi :] mapka faktycznie jest płaska i przyznam że nie zwróciłem na to uwagi. Co do filmiku nagram jak ktoś zechce na tym grać XD r_speeds waha się od 500-700 jest max 1000 w jednym miejscu.
Napisano 17 Grudzień 200717 l fajne fajne - taki bardzo oldschool'owy klimacik - przypomina troche mapki z counter strike
Napisano 17 Grudzień 200717 l bo to jest mapka do CS'a 1.6 :) ja z r_speedsami nie staram sie nie wychodzic poza 700. masz jakies hint brushe zrobione? mi to zawsze zle ucina portale potem :/
Napisano 17 Grudzień 200717 l Fajnie wygląda :D Ja nie z tej bajki, bo w CSa nigdy nie grałem, ale wygląda świetnie jak na robotę całkowicie in-editor. Brawo :)
Napisano 18 Grudzień 200717 l predkosc w ms, ktora potrzebuje engine na wyswietlenie jednej ramki. powyzej 1000 trzeba redukowac widocznosc zeby na necie nie lagowalo, bo najczesciej to jest przyczyna duzych r_speedsow. na single player mozna to olac do troche wiekszych wartosci ale i tak dla komfortu trzeba miec na uwadze to, ze powinno sie projektowac pomieszczenia tak, aby nie bylo wielkich przestrzalow na drugi koniec mapy (wtedy nie bylo LOD dla brushy mapy - kazdy detalik byl taki sam z roznych odleglosci, wiec trzeba bylo jak najwiecej zakrywac geometria. teraz w dzisiejsych engine'ach tez sie tak robi ale to jest obmyslane o wiele fajniej :)