Napisano 22 Grudzień 200717 l Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum max3d.pl. Zamierzam w przyszłości założyć dużą renderfarmę – czyt. renderowanie za pieniądze. Chciałbym w tym miejscu przeprowadzić badania – jakie jest zapotrzebowanie na to wśród: -freelancerów -Studiów graficznych -Ludzi, którzy robią wizualki, animacje etc.etc. Pragnąłbym wysłuchać Waszych opinii na ten temat. Jestem otwarty na wszelakie sugestie oraz komentarze.
Napisano 22 Grudzień 200717 l Nie mogę odpowiedzieć teraz za ile. Na ten moment badam jakie jest zapotrzebowanie. Cena zależy od wielu czynników, głównie od czasu renderowania.
Napisano 22 Grudzień 200717 l Dobra to daj juz sobie spokoj :) wiesz jaka to jest kasa ? to nie jest 5 komputerow połączonych do kupy jak chcesz komus jeszcze renderowac. Farme z 5 kompow mozesz sobie dla siebie trzymac, ale wątpie by było cię stac na np 50komputerow po pare tys kazdy.
Napisano 22 Grudzień 200717 l Ogolnie to sie raczej nie oplaca, bo ceny by musialy byc wysokie zeby sie szybko zwrocilo, a studia graficzne to raczej juz maja swoje farmy :]
Napisano 22 Grudzień 200717 l Hindus - Nie wypowiadałem się na temat mojego kapitału ani ilości jednostek, więc dlaczego sądzisz,że to 5 komputerów. Ach ta Polska - każdy o każdym wszystko wie. SWRSC - Dzięki właśnie o tą informacje mi chodziło. Jak to się ma do naszych zachodnich sąsiadów, czy tam zapotrzebowanie jest duże?
Napisano 22 Grudzień 200717 l Bez urazy farmerze ale skoro zadajesz takie pytanie odn. zapotrzebowania, bo ty chcesz stawiac to rozumiem ze masz na tyle rozeznania w temacie żeby zdac sobie sprawe ze z 5 komputerami to ty mozesz jedynie jedna scenke na mw pociagnac godzine - a gdzie mowa o reszcie... ehhh.... Tak to polska i jakos nie chce mi sie wierzyc w kolejnego nowego usera chcacego bic kokosy w kraju w ktorym nie ma zapotrzebowania na tego typu rzeczy. Odnosnie innych kraji to jest juz kilka firm majacych rekome na rynku i watpi bys zdołał sie wbic na rynek - no ale przeciez zamierzasz kupic sprzet za setki tysiecy złotych wiec pewnie juz o tym wiesz.
Napisano 22 Grudzień 200717 l Zazwyczaj kazde studio postprodukcyjne ma juz swoja farme renderujaca na stanie skladajaca sie z kilkudziesieciu komputerow (u nas np okolo 40 jednostek w tym sporo to quad core), wiec watpie bys mial na tyle klientow by oplacic za to prad, soft, i same jednostki. Druga sprawa to czas samych operacji procz samego renderingu, tj. przygotowanie scen, wysylanie, potem sciaganie kilku GB zrenderowanych TIFow, itd. W reklamie akurat nie ma czasu na takie manewry, liczy sie w zasadzie kazda minute wiec firmy wola miec wszystko pod reka zwlaszcza, ze koszt szybkiej jednostki jest w zasadzie bardzo maly. Mysle, ze to kiepski interes.
Napisano 22 Grudzień 200717 l serwus :) nie ma szans na to. Zakladam , ze widziales renderfarme i wiesz jak to wyglada. Zakladam , ze znasz koszt poszczegolnych stacji ( moze zamknalbys sie w 5000 pln za jednego kompa), zakladam , ze wiesz o potrzebnej klimatyzacji, specjalnej lini napiecia i że już wiesz ile tysięcy WATT musisz tam mieć ( może kilkanaście tysiecy by wystarczyło? ), zakładam też , że jesteś świadomy, że takie cos ktoś musi obsługiwac - grafik + informatyk, i że wiesz także ile Cie wyniesie soft (za maxika + renderer policzmy 20 tysiecy na stacje ). No i jest kilka rzeczy , z pozoru mniejszych , typu : potrzeba na to specjalnych pomieszczeń (w domu sie tego nie zrobi) , bardzo szybki net itp itd. Na jedną stacje wychodzi 25 tysiecy . Ile takich stacji ? 10 ? - mało. No , ale niech będzie 10, i niech będą propocje, i załózmy , że sie zamkniesz z tym w 250 tysiacach na poczatek. Teraz pozostają dwie kwestie - pierwsza - jak zdobyć klientów (może dumpin gowymi cenami? ) - musisz brać pod uwage, że studia mają swoje renderfarmy -> vide post Traitora. No , ale załózmy, że potrzeba takiej usługi zaistnieje - i tutaj dochodzimy do drugiej kwestii - ile to musi pracować ,żeby zaczeło sie zwracać ? Bierz pod uwage, że sprzet trzeba serwisować, iu ze co chwile sie cos popsuje, kosztuje prąd, informatyk, wynajem, non-stop chodzaca klima, no i sofcik. Maxa kupujesz raz, a potem trzeba płacić praktycznie co roku - zeby nie zostać w tyle. Teraz sie zorientowałem że wszystko spowadzam do maxa ->sory, to z przyzwyczajenia. Chcąc być konkurenncyjnym , potrzebujesz także LW, maya itp. Reasumując - nawet, jesli naprawde masz kase, duuuuuzo kasy , to lepiej inaczej to zainwestować . Nawet jesli chciałbyś w 3D , to są lepsze sposoby. pozdrawiam i życze powodzenia :)
Napisano 22 Grudzień 200717 l Trochę się spóźnił. Moda na renderfarmy była kilka lat temu. Teraz prawie każdy ma coś co można nazwać "render farmą".
Napisano 23 Grudzień 200717 l zauważyć także trzeba że okres czekania po kilkadziesiąt godzin na rendery w domu też się powoli kończy. profesjonalny grafik sam już często ma po kilka core quadów zamykających czasy do godziny-dwóch. świat idzie do przodu. nie wspominać mi o animacjach robionych w domu. wyjątki potwierdzają regułę;)