Napisano 5 Styczeń 200817 l Mam Zbrusha 3.1. no i nie potrafie stworzyć map normal i displacement ponieważ wszystkie opcje w tych okienkach są na szaro i nie potrafi ich użyć włączyć ani modyfikować czy wie ktoś jak naprawić ten problem??
Napisano 6 Styczeń 200817 l jak chcesz tworzyc normalmape to pewnie masz model, i pewnie juz znasz sie troche na zbrushu, ale spytam, może jak raz, - posciągałeś pluginy z zbrushcentral?
Napisano 6 Styczeń 200817 l A zjechałeś na najniższy poziom podziału siatki? Może coś z mapowaniem nie tak zrób uvcheck. W zbrushu 3.1 nie wypalaj z poziomu zbrusha tylko używaj zmappera.
Napisano 6 Styczeń 200817 l Autor Tak zjechałem na najniższy poziom. OK dzięki już nie trzeba znalazłem gdzie jest problem w zakładce texture musiałem nacisnąć enable UVW!! Dzięki !!
Napisano 6 Styczeń 200817 l Jak masz zbrusha 3.1 to ten plugin jest na stałe w programie i służy on do wypalania normalek. Nie sposób nie zauważyć, szukaj go w lewym górnym rogu ekranu zaraz pod paskiem menu. Jak nie będziesz mógł włączyć zmappera to prawdopodobnie coś z mapowaniem się pokasztaniło. Robiłeś to uvcheck? Tool> Texture> uvcheck jak na texturze pojawią się czerwone plamy to znaczy że są tam nachodzące polygony.
Napisano 6 Styczeń 200817 l Autor Zrobilem pojawiło mi się bardzo dużo małych czerwonych kropeczek co am z tym zrobić ?? Problem niedzialających funkcji w zakładce displacement już rozwiązałem nie miałem włącznego enableUV ale podczas tworzenia mapy displacement zawiesza mi się program a wątpię czy byłaby to wina małej ilości Ramu bo mam go 4 Giga. mógłby ktos poradzić mi co z tym zrobić??
Napisano 6 Styczeń 200817 l Autor model mapowany był w maxie 9 za pomoca modyfikatora Unwrap UVW tam zcolapsowałem unwrapa do modelu i całość zimportowałem do Zbrusha. Poprawić tzn??
Napisano 6 Styczeń 200817 l Najczęściej zbrush się wiesza przy złym mapowaniu lub lewych verteksach w modelu. Zrób Uv Check z Zb i pokaż obrazek z uv.