Napisano 6 Luty 200817 l Witam, mam takie pytanie dotyczące Z pędzla. Czy modelujecie myszką czy lepiej tablet? Pzdr
Napisano 6 Luty 200817 l zdecydowanie myszka jest dla mnie szybszym narzędziem... tablet tak, może gdyby miał przyciski z boku, a nie u góry to było by wygodniej modelować, a tak to ciężko... a może to tylko przyzwyczajenie...
Napisano 6 Luty 200817 l Skoro mowa o zbrushu to tablet jest milion razy lepszym rozwiązaniem od myszki. Pozdro.
Napisano 6 Luty 200817 l Myszka nie ma zróżnicowanego nacisku. I pisaka jakoś wygodniej się trzyma od myszki. Floo - jaki masz tablet? Wacomy mają z boku.
Napisano 6 Luty 200817 l Tak. Precyzja, kontrolowany nacisk, kiedy używa się piórka to w mniejszym stopniu odczuwa się zmęczenie, bo tak machać ciągle myszką i 100 razy poprawiać jednego wrinklesa to można szybko stracić cierpliwość :). Chociaż nie do końca powiedziane, że myszką nie da się zrobić wszystkiego co tabletem w Zbrushu, ale tabletem zrobi się to dużo szybciej.
Napisano 6 Luty 200817 l jeśli chodzi o tablet to: Wacom Graphire 4 taki jak ten tyle że A5: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/Wacom_Graphire4_tablet.jpg/800px-Wacom_Graphire4_tablet.jpg a co do Zbrusha to nie mam okazji korzystać z tego dobrodziejstwa i pewnie do tego programu lepszy jest tablet... dla mnie kwestia indywidualna... trzeba spróbować i przekonać się co jest lepsze...
Napisano 7 Luty 200817 l Jak polymodeling to mysz, bo niewygodnie mi sie wciska przyciski na piórku, jak sculpt to nie ma co dyskutować - oczywiście, że tablet :)
Napisano 7 Luty 200817 l Do grafiki 3D, przymodelowaniu, animowaniu,teksturowaniu itd. zdecydowanie lepsza jest myszka ale jakby nie patrzeć do zBrusha tablet jest niezastąpiony.